[metaslider id="9331"]
PEN interjú Bodaki Mátéval

4 év elteltével ismét itt a pécsi egyetemisták kedvenc időszaka- interjú Bodaki Mátéval, az EHÖK elnökhelyettesével a közelgő PEN Diákrektor-választásokról

4 év után újra megrendezésre kerülnek a Pécsi Egyetemi Napok, közismertebb nevén a PEN. Talán az április 28-30-ig tartó egyetemi napok az egyike a pécsi egyetemisták legvártabb eseményeinek, többek között azért, mert ilyenkor a város vendégül látja a legnagyobb hazai zenekarokat (idén: Halott Pénz, Dzsúdló, ByeAlex és a Slepp és még sokan mások), akik az Expo Centerben fognak fellépni. A részletes programkiírást és a jegyértékesítést az érdeklődök a PEN Fesztivál hivatalos Facebook és Instagram oldalán tudják megtekinteni. 

Az események sorozata ezzel még korántsem ért véget, ugyanis a PEN-t megelőző Diákrektor-választások is ekkor zajlanak. Ilyenkor a saját szakukat képviselő csapatok vicces jelmezekbe öltöznek és kemény, olykor kihívást jelentő feladatokon vesznek részt. A cél természetesen a felhőtlen jókedv mellett az, hogy a győztes csapat megkaphassa a PEN megnyitásának lehetőségét. A jó hangulatban eltelő programok és esti bulik igyekeznek a PTE különböző és színes szakjait kicsit közelebb hozni egymáshoz. Bővebben a Diákrektor-választásokról és azt megelőző szervezésről Bodaki Mátét, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökhelyettesét kérdeztük meg. 

Milyen érzés volt 4 év után újra megszervezni a PEN-t megelőző Diákrektor-választást?

Bodaki MátéBodaki Máté: A rendezvény előkészítő szakaszában talán mindenki a szervezői félről rizikós cédulával látta el az idei Diákrektor-választás megszervezését, hiszen 2019 volt az utolsó év, mikor teljes egészében végigment az esemény. Ezt követte 2020, mely évben félbemaradt, majd egészen mostanáig nem került megszervezésre. 

A csapatokkal történt első találkozótól kezdődően azonban azt láttuk, bizony van értelme a Diákrektor-választásnak, s a további vetélkedők, találkozók során ez az érzés csak megerősödött. Összességében izgalmas projektnek bizonyult, s örülünk, hogy olyan sok ember érdeklődik még az ehhez hasonló események iránt, mint ahányan az idei évben.

Mi volt az első benyomásod az idei csapatokról?

Bodaki Máté: Március 27-én találkoztunk először a csapatokkal, amikor lefektettük a játékszabályokat, elmondtuk a „követelményeket”, illetőleg teret engedtünk minden felmerülő kérdésnek, majd pedig a formálisabb részt egy barátkozósabb hangulatra váltottuk az este folyamán. Az első pillanattól kezdődően érződött, hogy a csapatok komoly szándékkal, sok energiabefektetéssel terveznek a „verseny” egészére. Ezt a prekoncepciót igazolta a bemutatkozó est, ahol a csapatok fantasztikus produkciókkal varázsoltak hangulatot a színpadra.

Be tudnál bennünket vezetni a szervezés menetébe, hogy hogyan is zajlik ez az egész?

Bodaki Máté: A szervezésről röviden annyit mondanék, hogy egy 6 fős csapat dolgozik azon, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelő, kissé újragombolt diákrektor-választást tárjon az érdeklődők elé. A feladatok kialakításától kezdődően a menetrendeken át a nyeremények kialakításáig mindenről közösen döntünk. A cél az volt, hogy a COVID-járvány során elmaradt hallgatói rendezvényeket követően újra megalapozzuk a diákrektor-választás hagyományát és figyeljünk az igényeknek.

Tudnál mesélni az idei feladatokról?

Bodaki Máté: A versengés alapvázát megtartottuk: a kötelező részvételiséggel járó rendezvények a bemutatkozó est, a főzőverseny, a 12 órás vetélkedő, illetőleg az eredményhirdetés. A tízpróba – a csapatok számára kiadott feladatok, melyeket a verseny végén szükséges leadni –, esetében változtattunk több pont vonakotázásban, melyeket a korábbi évek alapján elavultnak tekintettünk, illetőleg ugyanígy jártunk el a 12 órás vetélkedő néhány feladata esetében is. 

A feladatok széles palettát fednek le: meghatározóak a kreativitást igénylő teendők, a csapatmunkát, de van, ahol egyéni skillek, vagy akár fejtörők, esetleg ügyesség, ami szükségeltetik az akadályok sikeres leküzdéséhez. 

A programokat és a szervezést tekintve mi a kedvenc részed?

Bodaki Máté: Talán az a „legszebb” a kiírás egészét vizsgálva, ahogyan a csapatok egyenként is egységgé válnak és együtt dolgoznak, illetőleg, ahogy az egész közösség egyfajta bajtársias kapcsolódásban összehangolódik.

Ha meghallod azt a szót, hogy PEN, mi az, ami először eszedbe jut?

Bodaki Máté: Természetesen a szórakozás, a közös, barátokkal kialakított szép emlékek jutnak először eszembe.

A Media Iuris nevében köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút.  

A karunkat képviselő „Madagaszkár PENgvinjeinek” további sok sikert a választásokon, az elkövetkező háromnapos koncertsorozatokhoz pedig jó szórakozást kívánunk minden pécsi egyetemistának! 

Források: 1, 2

EnglishGermanHungarian