[metaslider id="9331"]
enged

Imádkozz és engedelmeskedj! – egy szekta sötét titkai

Nagyon sok különböző vallás létezik a világon és ezen vallások hívei különböző mérsékeltebb vagy radikálisabb csoportokba szegülhetnek és egyházat alapíthatnak. A keresztény egyházon belül is több kisebb irányzatról, felekezetről beszélhetünk; ilyen az amerikai eredetű mormon felekezet, amelynek egyik ága, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza (FLDS).

A megalapítás és az FLDS felépítése

Az egyház kialakítása és szervezetrendszerének felépítése az USA-ba, Utah államba vezethető vissza. Ez nem véletlen, hiszen a mormonok nagy része ebben az államban él (az állam népességének 70%-a mormonnak vallja magát), így ez a terület az ő központjuknak is tekinthető.  A poligám egyház, az FLDS alapja 1912- re vezethető vissza és Lorin C. Woolley nevéhez köthető. Ekkor az egyház tagjai termelők voltak, farmerkedéssel foglalkoztak és egymáshoz közeli kisebb „ikertelepüléseken” éltek, amelyet Short Creeknek neveznek. A mai néven elhíresült felekezet azonban csak 1987-ben alakult ki.  

enged

Az FLDS szabályai szerint a Földön Isten prófétájának kell engedelmeskedniük a közösség tagjainak, aki a Mindenható akaratát közli néppel és vezeti őket. 1986 és 2002 között a próféta Rulon Jeffs volt. Amikor a 92 éves férfi meghalt, fia Warren Jeffs vette át a próféta szerepét és ekkor törtek felszínre a problémák.

A poligám egyházban úgy tartják, hogy azok a férfiak meltók a Sionba jutásra (ez a legszentebb hely az FLDS számára), akiknek több felesége volt. A szabályok szerint a lányok apja jelenti a prófétának, ha ők készen állnak a házasságkötésre, ezt követően pedig a próféta jelöli ki a tökéletes férjet Isten akaratával megegyezően. Mivel ez egyfajta rangot is jelöl a közösségen belül, így lehet valakinek három felesége is, de a magasabb rangúaknak akár 20-nál több is. Rulon Jeffs halála napján feltehetően 60-nál több özvegyet hagyott hátra. Az özvegyeinek sorsa ezt követően új házasságok voltak, az új próféta, Rulon fia, Warren vette el legtöbbjüket. 

Új vezető, új szabályok

Warren Jeffs egyfajta tisztogatásba kezdett miután átvette a hatalmat a hívek felett. A modern idők egyik legnagyobb népvándorlását vezényelte le, amikor híveit Short Creekből teljesen új helyre költöztette, így az FLDS egyház új székhelye Arizona és Utah határán helyezkedett el.

Komoly szabályokat hozott a lányok életét érintően, így eltávolíttatta a korábbi ruhákat (addig azt hordtak, amit akartak) és a lányoknak, nőknek hosszú ujjú, földig érő szoknyákban kellett járniuk, valamint tiltott volt piros színt viselni. A hajviseletet is megváltoztatta Warren, a copfokat felváltották a fonatok és azok a hajviseletek, amik az arcot oválissá tették optikailag. A közösség könyvtárait is felülvizsgálta és megszabadult minden olyan könyvtől, amiből tanulni lehetett, vagy amiben az FLDS rendszerén és életén kívüli világról írtak. 

enged

A próféta Texasban új templom építésébe kezdett, ide a közösségből férfiakat és gyerekeket hívott, hogy elvégezzék a munkálatokat, és kialakított egy kisebb FLDS közösséget is itt, azáltal, hogy az anyáktól elszakított gyerekeket telepített át, így kedvére formálhatta a fiatal lányok gondolkodásmódját és hatékonyabb indoktrinációt folytathatott. Ezekben az időkben egyre gyakoribbá váltak a kiskorúakkal kötött házasságok, és utólag fény derült arra is, hogy már mindennapi volt az, hogy 14-16 éves lányok gyereket szültek férjeiknek. Majd olyan hangfelvételek is napvilágot láttak, amin a próféta fiatal lányokat szexuális cselekményre bír rá vagy éppen feleségeit kényszeríti arra, hogy egymáshoz nyúljanak.

Sokan nem nézték jó szemmel Warren cselekedeteit, és a próféta is érezte, hogy pozícióját tovább kell szilárdítania, így sok férfit – köztük saját testvéreit – száműzött a közösségből, akiknek hátrahagyott családját (feleségeit és gyermekeit) másik férfiaknak adott. Az ilyen „családváltások” esetén a gyerekeknek is alkalmazkodniuk kellett a furcsa szituációhoz, amikor egyik napról a másikra egy új embert kell apának szólítani, a feleségeknek pedig korábbi férjük minden nyomát el kellett tüntetniük. 

enged

Warren Jeffs „bukása”

A száműzött és kiközösített férfiak, a texasi birtok, az új templom, és az elmenekült lányok egyre több ember figyelmét keltették fel és egyre több rendőrség kezdett el foglalkozni a titokzatosan élő közösség mindennapjaival és cselekedeteivel, azonban sosem tudtak bizonyítékot szerezni az FLDS bűncselekményeire. A nyomozásokat egy elszökött lány lendítette előre, aki hajlandó volt tanúskodni Warren Jeffs ellen. A rendőrség munkájába már az FBI-t is be kellett vonni, így a prófétát bűnözőként kutathatták országszerte, hiszen, amikor megérezte, hogy sokan nyomoznak utána, átlagos ruhát öltött puritán öltözéke helyett és a hívek pénzéből elkezdte feleségeivel bejárni az USA-t.  Warren Jeffs az FBI Top 10-es keresett bűnözői közé került. Miután egy közúti igazgatás során elkapták a férfit, a tárgyalások kezdetét vették és végül 2011-ben a prófétát életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték.

enged

És ezek után mi történt az FLDS-szel? Warren Jeffs továbbra is a próféta, és máig ő irányítja a híveket a börtönből.

Warren Jeffs történetét és rémtetteit a Netflix új négy részes dokumentumsorozata, a Keep Sweet: Pray and Obey is bemutatja érintettek és áldozatok történeteivel és videofelvételekkel az FLDS életéből.

 

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4

Felhasznált képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian