[metaslider id="9331"]
tori_erettsegi_2020

Ilyen volt a mai emelt történelemérettségi!

A rendkívüli helyzetben folytatódott az érettségik megírása, a mai nap a történelem tantárgyé volt, középszinten viszonylag könnyebb feladatsort állítottak össze a készítők. Az emelt szintből sok diák számára öröm, hogy ugyanúgy, mint a többi tárgyból, csak írásban kell számot adni tudásukról.

Ádám-Szabó Zelma a pécsi jogi kar végzős jogiasszisztens-hallgatója, akinek emelt érettségit kell tennie ahhoz, hogy felvételt nyerhessen a jogász osztatlan képzésre. Őt kérdeztem a tapasztalatairól.

Elegendő időd volt az érettségi megírására vagy volt feladat, amit nem tudtál megcsinálni emiatt?

Ádám-Szabó Zelma: Szerencsére elegendő időm volt, mind a rövid és a hosszú feladatoknál, idő előtt beadtam a feladatlapokat, amit délig írhattunk volna.

Milyen élményekkel távoztál a teremből? Örülsz, hogy túl vagy rajta, vagy jobb lett volna, ha van még felkészülési idő?

Ádám-Szabó Zelma: Vegyes érzelmekkel hagytam el a termet, miután ettől függ a felvételem a jogász szakra, szóval rettegéssel, ugyanakkor megkönnyebbülten távoztam, hogy túléltem az írásbelit, ezáltal az egész érettségit.

Van viszonyítási alapod miután Te már korábban is érettségiztél. Mennyiben nehezítette meg a felkészülést a vírus, illetve mennyivel volt más így érettségizni?

Ádám-Szabó Zelma: A jogi egyetemen, a jogiasszisztens-képzésben veszek részt, végzős vagyok, így a feladatok, beadandók miatt megosztott volt a figyelmem, nem egy dologra tudtam koncentrálni. Ennek ellenére igyekeztem rendesen felkészülni az érettségire. A vírus miatt nem tudtam töri könyveket kikölcsönözni, valamint atlaszhoz is nehezen jutottam.

Mit gondolsz a feladatokról? Melyik okozott nehézséget? Ha megnézed a korábbi emelt érettségiket, a könnyű, közepes vagy a nehéz kategóriába sorolnád?

Ádám-Szabó Zelma: Az első, rövid részt könnyűnek tartottam. A második részben, ahol esszéket kellett írni, szerintem jóval nehezebb volt, mint az eddigi emelt írásbelik, amiket gyakoroltam, ebben a részben az okozott nehézséget, hogy sok esszé közül kell választani és az összehasonlítót választottam, amiben nem voltam gyakorlatom. Így ha be kell sorolnom, a közepesen nehéz kategóriába tenném.

Hogy érzed, hogy sikerült? Hányasra számítasz?

Ádám-Szabó Zelma: Most úgy állok ehhez az egészhez, hogy legyen meg, ha jól sikerül, az már egy külön ajándék.

EnglishGermanHungarian