[metaslider id="9331"]
fesztivál

Ilyen a Sziget Fesztivál önkéntesként – interjú Burka Eszterrel

A Sziget Fesztivál európai egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, amely 1993 óta kerül folyamatosan megrendezésre az Óbudai-szigeten. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a Szigeten önkéntesként is részt lehet venni, ezzel megspórolva a belépő igen borsos árát. Burka Esztert, karunk végzős jogász hallgatóját kérdeztem tapasztalatairól, élményeiről.

Kérlek mutatkozz be röviden, mit érdemes tudni rólad?

fesztiválBurka Eszter: Először is köszönöm szépen a megkeresést! Burka Eszter vagyok, idén leszek végzős joghallgató, amit már nagyon-nagyon várok. Másodévtől kezdve igyekszem részt venni a kari közösségi életben, így többek között voltam a Media Iuris tagja, részt vettem diákkörökön és 2020 óta erősítem a PTE-ÁJK Mentorklub csapatát hallgatói mentorként. Alapvetően közvetlen embernek tartom magam, szeretek új embereket megismerni. A fesztiválok kiskorom óta vonzottak, mikor 14 évesen olvastam Leiner Laura Bábel című könyvét, már tudtam, hogy nekem is részt kell vennem ilyen eseményeken.

 

Ez az első fesztiválélményed? Voltál már a Sziget Fesztiválon?

Burka Eszter: Mindkét kérdésre nem a válaszom. Viszonylag “fiatalon”, 15 évesen voltam az első igazi fesztiválon, aminek ‘Mi Velencénk’ volt a neve. Barátnőmmel 1 napra ugrottunk ki Children of Distance koncertre,  ami az illuminált embereken kívül jó élmény volt. A gimis éveimben több fesztiválon is megfordultam 1-1 napra, többek között az EFOTT-on, a Strandon és a Balaton Soundon is. Mindegyiknek megvolt a maga hangulata, magamhoz képest felszabadultan éreztem magam. 2018 óta pedig egész hétre kijárok az EFOTT-ra, ahol tavaly óta promóter is vagyok. Szóval lényegében a VOLT-on és a Szigeten kívül minden nagyobb hazai fesztiválon jártam már.

Hogy jött az ötlet, hogy idén önkéntesként vegyél részt a Szigeten?

Burka Eszter: Tavaly és idén is az EFOTT-on – a promóterkedés mellett – információs pultban dolgoztam, amit nagyon élveztem. Teljesen más dolgozóként részt venni egy fesztiválon, sokkal inkább a sajátodnak érzed a rendezvényt. Már egy-két nappal hamarabb beköltöztünk, illetve az utolsó napok után mentünk haza, így láthattuk az elő- és utómunkálatokat is. Emellett rengeteg új embert ismerhettem meg a szervezők közül is, ami szintén fantasztikus élmény. 

Idén úgy gondoltam, hogy az EFOTT mellett szívesen kipróbálnám magam egy másik fesztiválon is. Mivel még sosem voltam a Szigeten, gondoltam miért ne dolgozhatnék itt is.

fesztivál

Nehéz bekerülni? Mi a jelentkezés menete? Milyen feltételeket kell teljesíteni?

Burka Eszter: Mikor május végén keresgéltem a lehetséges állásokat, megtaláltam a Fesztivál Önkéntes Központ oldalát. Ez a szervezet lehetőséget biztosít bárki számára, hogy különböző fesztiválokon, koncerteken önkéntes tevékenységet végezhessen. A jelentkezéshez regisztrálni kell egy saját profilt az oldalra és azon keresztül kell jelentkezni a különböző eseményekre. Az adatlapra fel kell tölteni az elérhetőségeket, tanulmányokat, munkahelyeket,  illetve az önéletrajzot. A jelentkezést követően e-mailen megküldik a felvételi meghallgatás időpontjait, amelyek közül egyet kell választani. Az elbeszélgetésen igazából a nyelvtudásról, korábbi tapasztalatokról és az ambíciókról kérdeznek. Emellett bemutatják a munkaköröket és megkérdezik a jelentkezőket,  hogy miket vállalnának szívesen. Természetesen nem száz százalék, hogy mindenki az általa kiválasztott pozícióba kerül, de a szervezők igyekeznek minden kérést figyelembe venni. Ezt követően július végén derült ki, hogy beválogattak engem is az önkéntesek közé, így 5 nap állt rendelkezésemre elfogadni a szerződésem. Ezt követően folyamatosan kaptuk az információt a fesztiválról és a feladatokról.

Milyen volt a társaság, akikkel együtt dolgoztál?

Burka Eszter: Nagyon jó. A szó szoros értelmében. Kicsit izgultam, mert egyedül mentem, de már a fesztivál előtt összeismerkedtem emberekkel, sőt még az egyik srác ki is vitt a Déliből (plusz vissza is hozott oda), szóval az elejétől fogva volt társaságom. Én hajójáratnál voltam információs kisegítő, ahol lényegében ki- és be kellett engednünk az embereket, plusz a hajójegyekkel és egyéb kérdésekkel kapcsolatban kellett tájékoztatnunk a fesztiválozókat. Itt is nagyon sok új arccal találkoztam, akik iszonyat jófejek és közvetlenek voltak. Nagyon sokat beszéltünk komoly dolgokról, de persze ment a hülyéskedés is. Örülök, hogy egy ilyen szuper csapat tagja lehettem!  

Vannak feladataitok a fesztivál kezdete előtt, illetve a fesztivál vége után is? Ha igen mik?

Burka Eszter: Ez abszolút munkakörfüggő, ugyanis például az építők már hetekkel a fesztivál kezdete előtt kint vannak a helyszínen, és amíg le nem bontanak mindent ott maradnak. Általában a diákmunkásoknak/önkénteseknek egy-két nappal előbb kell megjelenni, akkor történik az eligazítás, az orvosi papírok ellenőrzése, szerződéskötés stb. Nekünk a Szigeten önkéntesként egy napijegy árát (32.000 Ft) kellett kaucióban leadni, amit a fesztivál végén visszakapunk, ha nincs probléma a munkánkkal. Emellett munkakezdéskor és befejezéskor be- és ki kellett mindig jelentkeznünk. Igazából mindenkinek addig kellett maradnia, ameddig be volt osztva, én augusztus 16-án már mehettem haza, ami igazából annyiból állt, hogy kipakoltam a szennyest, mert másnap már mentünk Szlovéniába.

fesztivál

Milyen élmény volt a sátrazás?

Burka Eszter: Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a legkényelmesebb dolog a világon. Pár dolgot tanácsolnék a kezdőknek: érdemes a két perc alatt összehajtható sátrat venni, mert az tényleg gyorsan felállítható, ha nincs a sátorhoz speciális matracotok, jó a fekvő strandmatrac is, de a polifóm önmagában nem elég, mert nagyon kemény és hideg a talaj. Szerencsére a Szigeten rengeteg fa volt, így találtunk árnyékos helyet, melynek köszönhetően nem sültünk meg reggel 8-kor. Mivel este nyáron is hideg van, feltétlenül gondoskodjatok meleg öltözékről. Ha ezek megvannak, szerintem jó buli a sátrazás.

Melyik volt az a koncert, amit a leginkább vártál?

Burka Eszter: Csatlakozván a többséghez egyértelműen Dua Lipa és Justin Bieber produkcióját vártam leginkább. Hálisten egyik alatt sem dolgoztam, így mindkettőjüket meg tudtam nézni. Zseniálisak voltak, emelem a kalapom előttük. Habár Justin Biebert érte kritika, nekem abszolút pozitív csalódás volt, mert lelkes volt és bevonta a rajongóit az előadásba. Emellett megnéztem Calvin Harrist, Masked Wolf-ot, Anne Marie-t és az Artic Monkeys-t is. Igaz, hogy nagyon drága ez a fesztivál, de cserébe nagyon színvonalas szolgáltatást nyújt.

Kiknek ajánlanád a fesztiválozásnak ezt a módját?

Burka Eszter: Egyértelműen azoknak, akik tudnak bánni az emberekkel. Itt akármilyen munkakörben dolgozol szükség van arra, hogy kommunikálj másokkal és türelmesen végighallgasd őket. Ez nagyon nehéz, mert bizony sokan minősíthetetlen stílusban viselkednek. De ez arra jó, hogy az ember fejlessze a saját tűrőképességét. Emellett kiemelten fontos a csapatmunka is, mert itt aztán egymásra vannak utalva a dolgozók. Nincs olyan ember, aki mindent tudna, így muszáj utánajárni a dolgoknak. Emellett persze nem baj, ha nem ájulsz el a tömegben és nem kapsz idegbajt a hangos zenétől.

Tervezel menni jövőre is? 

Burka Eszter: Hogyne! Habár a végére nagyon elfáradtam, de kb. már két hét múlva visszamennék. Remélem, hogy az idei társaimmal jövőre is összehoz a sors, plusz ismerősöket is szeretnék elhívni magammal. Ha Ti is szeretnétek kedvenc előadóitokat élőben látni és mellette élményeket gyűjteni, akkor jelentkezzetek fesztivál önkéntesnek!

A Media Iuris nevében szeretném megköszönni az interjút és sok sikert kívánok a végzős évedhez!

 

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian