[metaslider id="9331"]
királynő

„A London Bridge ledőlt”- II. Erzsébet brit királynő halála

Az egész világot megrendítette a hír, amely szerint 96 éves korában meghalt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodója. „Békében ment el a királynő ma délután” – jelentette be közleményében a Buckingham-palota szeptember 8-án, magyar idő szerint 19:30-kor. Bizton állíthatom, hogy a világ egyik legnépszerűbb embere fejezte be földi pályafutását. A királynő 1952-2022-ig, hetven éven keresztül állt az Egyesült Királyság élén. Néhány érdekes információt szeretnék most megosztani a néhai uralkodóról. 

5 érdekesség, amit eddig nem tudtál 

1. Eredetileg nem ő lett volna az uralkodó.

II. Erzsébet királynő nem a trón várományosaként született, ugyanis édesapja nem volt király. II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Eduárd volt az uralkodó. Amikor VIII. Eduárd beleszeretett az elvált, amerikai színésznőbe, Wallis Simpsonba, az alig 10 éves Lilibeth sorsa megpecsételődött. VIII. Eduárd lemondott a trónról, így Erzsébet édesapja, VI. György lett a király. Innentől kezdve Erzsébet is teljesen más neveltetést és oktatást kapott, hiszen tudták, hogy egyszer ő lesz az uralkodó. A királynőt házitanítók nevelték és oktatták.

 

2. II. Erzsébet volt az első uralkodó, akinek a koronázását a televízió közvetítette.

VI. György halála után lánya, Erzsébet került a trónra 1952. február 6-án. A koronázási ceremóniát a Westminster apátságban rendezték 1953. június 2-án. A szertartást a televízió is közvetítette. Becslések szerint 277 millió ember volt kíváncsi erre a történelmi eseményre, sokan emiatt vásárolták meg életük első televízióját.

 

3. A leendő II. Erzsébet királynő aktív szerepet vállalt a második világháborúban. 

Amikor Erzsébet hercegnő 1944-ben betöltötte a 18. életévét, ragaszkodott ahhoz, hogy csatlakozzon a Kisegítő Területi Szolgálathoz, a brit hadsereg női ágához. Nagy Britannia a második világháború alatt nőket is toborzott, hogy ők is szerepet vállaljanak a háborúban. A harminc év alatti hajadon nőknek a fegyveres erőkhöz kellett csatlakozniuk, a mezőgazdaságban vagy az iparban kellett dolgozniuk. György király gondoskodott arról, hogy lánya ne kapjon különleges rangot a hadseregben, hanem érdemei szerint kerüljön magasabb pozíciókba.  Erzsébet hercegnő 1945 márciusában kezdte el az autószerelő képzést, amely keretében részt vett egy vezetési és járműkarbantartó tanfolyamon. Megtanult háromtonnás teherautót vezetni, kereket és gyertyát cserélni, féket légteleníteni és motort szerelni.

királynő

4. II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig uralkodó személy az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség történetében. 

A brit vezetők közül II. Erzsébet volt a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó. 1952-2022-ig, hetven évig volt ő Nagy Britannia és a Brit Nemzetközösség vezető egyénisége. II. Erzsébet fia, Károly herceg, aki III. Károlyként követi édesanyját a trónon, a legidősebb uralkodóként kerül majd be Anglia történelmébe. II. Erzsébet az anglikán egyház vezetője is volt, több pápával találkozott élete során. 1981-ben egy katonai felvonuláson egy fiatal hat vaktölténnyel lőtt rá a lóháton érkező királynőre. II. Erzsébet nem is vette észre a feléje irányuló lövedékeket, csupán a megijedt lovát csillapította. Nem ez volt az egyetlen merénylet a királynő ellen, hiszen ugyanebben az évben II. Erzsébetet új-zélandi látogatása alatt próbálta egy férfi meggyilkolni. Szerencsére az angol titkosszolgálat mindkét esetben meghiúsította a merényletet.  

 

5. Több mint 30 corgija volt élete során.

Erzsébet királynő felmenői is nagy állatbarátok voltak, ezért mindig voltak kutyák a palotában. A királynő hobbijai közé tartozott a lovaglás és a kutyasétáltatás. Kedvenc kutyafajtája a Pembroke Welsh corgi volt. A corgik iránti rajongása akkor teljesedett ki, amikor 18. születésnapjára megkapta Susant, azóta pedig több mint 30 négylábú vette körül otthonában. Érdekesség, hogy a későbbi kutyák mindannyian Susan leszármazottjai, hiszen a királynő különösen figyelt, hogy fenntartsák a vérvonalat.

királynő

Mi történik most Angliában?

A királynő halálával életbe lépett az évtizedekkel ezelőtt előkészített London Bridge kódnevű eljárás és annak Unikornis művelet nevű alverziója – amit arra az esetre készítettek, ha a királynő Skóciában halna meg -, amelyek szinte percekre lebontva szabják meg a brit kormány lépéseit az elkövetkezendő napokban. A műveletek D-napnak nevezik a királynő halálának napját, az ezt követőek pedig D+1, D+2, D+3 stb. egészen a temetésig. 

Mivel II. Erzsébet személye, portréja, neve az angolok számára a mindennapi élet legapróbb részleteiben is visszaköszönt az elmúlt évtizedekben, ezért  a királynő halálával rengeteg kisebb-nagyobb dolog szorul cserére a monarchiában:

  • Pénz: 1960 óta az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti. A királynő halála után nyomott új pénzeken az idei évben várhatóan még megmarad ez a minta, 2023-tól azonban III. Károly király arcképe kerül az új pénzérmékre.

királynő

  • Himnusz: A brit himnusz címe hivatalosan God Save the King, azaz Isten óvja a királyt. Azonban az uralkodó neme miatt a himnuszt meg kellett változtatni God Save the Queen-re, vagyis Isten óvja a királynőt. III. Károly trónra lépésével az angol himnusz újra az eredeti változatban csendül majd fel.
  • Nemzetközösség: A királynő nemcsak Nagy-Britannia uralkodója volt, hanem szimbolikusan a Brit Nemzetközösség összes tagállamában is ő volt az államfő. III. Károly trónra lépése emiatt több országban okoz adminisztrációs változásokat, törvények, sőt akár az alkotmány újraszövegezését is.
  • Bélyegek: rengeteg brit bélyeget díszít a királynő portréja, bár a mai modern világban ezeknek a gyakorlati jelentősége egyre kisebb. Mindenesetre várhatóan itt is jönnek majd az új, III. Károly arcát viselő sorozatok.

Összegzés

A világ minden táján tisztelet övezte a királynőt. Ezt jelzi az is, hogy a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége II. Erzsébet uralkodása alatt folyamatosan nőtt. A királynő közvetlenségét, figyelmességét, jó humorát és a népe iránti odaadását tükrözi, hogy 2012-ben a Londoni olimpia alkalmából, illetve 2022-ben, uralkodásának 70. évfordulója alkalmából készített reklámfilmekben is szerepet vállalt. Ezeket a videókat az alábbi linkeken tekinthetitek meg:

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása:kiemelt kép1, 2, 3

EnglishGermanHungarian