[metaslider id="9331"]
ed

Így zajlott a 2022-es EDUCATIO – interjú Eigner Lucával, karunk hallgatójával

2022-ben január 13-15 között ismét megrendezésre került az EDUCATIO szakkiállítás. A tavalyi évben az esemény az online térbe kényszerült a koronavírusnak köszönhetően, azonban idén már visszatérhetett a szokásos helyszínére – ami évek óta otthont ad a szakkiállításnak –, a Hungexpoba. 

Az EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás lehetőség nyújt arra, hogy valamennyi hazai és külföldi egyetem standokat állíthasson fel és az érdeklődök kérdéseire válaszoljanak, segítsék a pályaválasztás előtt állókat. Az felsőoktatási intézmények mellett diákmunka közvetítő szervezetek, nyelvvizsga központok és csereprogrammal foglalkozó szervezetek is megtalálhatóak, emellett az ide látogatók jó hangulatban tölthetik el a napot. A hagyománynak megfelelően a Pécsi Tudományegyetem is képviselte magát a rendezvényen, hogy minél több érdeklődő számára bemutassa egyetemünket. Karunk hallgatója, Eigner Luca is kilátogatott a népszerű rendezvényre, az ott szerzett tapasztalatairól és élményeiről kérdeztem.

 

Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérésemet és részt vettél az interjúban. Honnan értesültél arról, hogy te is erősítheted a PTE csapatát az EDUCATION, jelentkezni kellett valahol? 

edEigner Luca: Igazából a csapatba kerülésem teljes mértékben a szerencsén múlt, hiszen arról, hogy lehetőségem lenne részt venni a kiállításon, egy felsőbbéves barátnőmtől értesültem, ő keresett meg azzal, hogy megüresedett egy hely az EDUCATIO-ra szánt csapatban és szükség lenne egy harmadik hallgatóra, aki képviselné a karunkat a rendezvény ideje alatt. Végül a többiek támogatásával kerültem a delegációba, amit innen is köszönök Nekik, óriási élmény volt Velük dolgozni.

 

 

Miért döntöttél úgy, hogy te is részt veszel a rendezvényen?

Eigner Luca: Mivel két éve ugyanabban a cipőben jártam, mint most az EDUCATIO-ra látogatók, saját, talán még aktuálisnak nevezhető tapasztalataimmal az érettségi, felvételi kapcsán segítséget nyújthatok nekik olyan kérdésekben, ami végzős gimnazistaként, középiskolásként a leginkább foglalkoztathatja őket. Illetve reméltem, hogy még viszonylag frissen bekerült hallgatóként a sztorijaimat is testközelibbnek látják. Továbbá kiváló lehetőségnek tűnt, hogy nemcsak lehetséges jövendőbeli hallgatótársaimat ismerjem meg, hanem abból a szempontból is, hogy az egyetemen belül, más karok hallgatóival megismerkedhessek, és velük akár baráti viszonyt alakíthassak ki. Utólag visszatekintve abból a szemszögből volt még hasznos számomra – is – az esemény, hogy új információkat tudtam meg az egyetemről illetve a jogi karról, például ösztöndíjak kapcsán, amelyek eddig elkerülték figyelmemet a mindennapok során.

ed

Pályaválasztás előtt te is elmentél a szakkiállításra, hogy feltérképezd a külföldi és a hazai egyetemeket? 

Eigner Luca: Igen, két évvel ezelőtt kilátogattam a rendezvényre, akkoriban még nem tudtam rangsorolni, gondolkoztam külföldi oktatáson is, végül az EDUCATIO miatt döntöttem úgy, hogy itthon folytatom tanulmányaimat. Abban az időszakban ez egy igencsak meghatározó esemény volt az életemben, hiszen addig szinte semmilyen információt nem lehetett találni az egyetemekről, amiből meg lehetett állapítani, hogy miben térnek el egymástól a vidéki és fővárosi karok. A kiállítás végül segített rangsorolni a jogi karok között, és azóta is örülök, hogy az akkor hozott, a rendezvény által befolyásolt döntésem miatt itt kötöttem ki a pécsi jogi karon.

 

Milyen programokat szerveztek ezen a három napon? Ti részt vehettetek valamelyiken, esetleg voltak külön programok az egyetemistáknak?

Eigner Luca: A látogatók számára megtartották a szokásos programokat, mint például a különféle előadásokat például felvételi kapcsán, standtúrát szerveztek nekik, bemutatkoztak az egyetemek a Nagyszínpadon, de a programok javarészét a standoknál szervezett kisebb események, játékok és a kiállítókkal folytatott beszélgetések jelentették. Szabadidőnkben mi is körbejárhattuk a kiállítást, kipróbáltuk más egyetemek programjait, esténként, a kiállítást követően pedig spontán szerveztünk városlátogatást vagy a delegáción belüli kis megismerkedős összejöveteleket, amire éppen igény támadt. 

 

A PTE standjánál milyen programokkal, lehetőségekkel vártátok az odalátogatókat?

Eigner Luca: Mindegyik kar készült szóróanyagokkal, noteszekkel, különböző ajándéktárgyakkal, illetve a legtöbb helyen kis programokkal, játékokkal is készültünk az érdeklődők számára. A jogi kar standjánál például Angyal vagy ördög nevezetű játékkal vártuk a látogatókat, amelynek keretein belül igennel vagy nemmel válaszoltak kérdésekre az alapján, hogy mennyire jellemzi őket az adott kérdés, majd egy hazugságvizsgálóval kiértékeltük a válaszaikat. A standon belül lehetőséget nyújtott a Pécsi Tudományegyetem csapata arra is, hogy az érdeklődők pályaválasztási tanácsadáson vegyenek részt, vagy akár személyiségtesztet töltsenek ki.

ed

Bizonyára sok kérdésre kellett válaszolnod a napokban. Észrevettél valamilyen visszatérő kérdést, amit a legtöbben kérdeztek?

Eigner Luca: Kivétel nélkül minden érdeklődőt az állami helyek száma és a bekerüléshez szükséges ponthatár érdekelt, ha rangsorba állítom, biztosan ez volt a legnépszerűbb téma. Sokszor kérdezték, hogy Pécsett milyen a lakhatás, ezen belül a kollégium és a kollégiumi élet, a diákélet, illetve többen érdeklődtek afelől, hogy a PTE miben tud többet vagy mást nyújtani, mint mondjuk a budapesti konkurenciák. 

 

A Media Iuris nevében köszönjük Lucának, hogy megosztotta velünk élményeit!

 

Források: 1, 2

Képek: 1, 2

EnglishGermanHungarian