[metaslider id="9331"]
múzeum

Így látogass múzeumokat ingyen – május 18. a múzeumok világnapja

A múzeumi világnap ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták meg. Az első világnapot 1978. május 18-án tartották meg, 1992 óta pedig a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa minden évben külön témát választ ennek a napnak. A múzeumok világnapja alkalmából egy hasznos tanácsot szeretnék megosztani veletek: a drága belépődíj kifizetése helyett ingyenesen is be lehet járni egy-egy múzeum kiállításait. 

Ezt a lehetőséget a 194/2000 a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló Kormányrendelet 2. § (4) biztosítja, amely szerint: Az Alaptörvény J) cikk (1) bekezdésében meghatározott nemzeti ünnepeken, állampolgárságra való tekintet nélkül a muzeális intézmények kiállításai díjtalanul látogathatók. Vagyis a kultúra kedvelőinek nincs más dolga, mint nemzeti ünnepeinken felkeresni a megtekinteni kívánt múzeumokat. Hasonlóan tettem ezt én is:

Augusztus 20. 

Augusztus 20-án, amikor I. István királyunkat szentté avatták – és egyben a magyar államalapítás ünnepén – felkerestem a Parlamentet. Az Országház szolgál a törvényhozás, illetve a Szent Korona otthonául. Európa második, míg a világ harmadik legnagyobb parlamenti épületével büszkélkedhet országunk. A Parlamentben látnivalóul szolgálnak például a képviselőház üléstermei, a köztársasági elnök fogadószobái, az Országgyűlési Könyvtár és a Szent Korona a koronázási ékszerekkel. 

Az országgyűlés a törvények születésének színhelye, melyek végrehajtásáért a kormány felel. A Parlamentben tett látogatásom másik célja az volt, hogy lássam, hol dolgoznak az Alaptörvény megalkotói, és hol választják meg a legfontosabb állami tisztviselőket.

Október 23.

A következő nemzeti ünnep, amikor ismét múzeumlátogatásra indultam, október 23. volt, az 1956-os forradalom kitörésének napja. 1956. október 23. Magyarország a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely során a budapesti tömegtüntetés fegyveres felkeléssé nőtt. Ez alkalommal Budapesten a Terror Háza Múzeum volt a célpontom. Ezt a múzeumot a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére hozták létre, és 2002 februárjában nyílt meg a látogatók előtt. Az épületbe belépve a földszinten egy olajban álló tank fogadja az érdeklődőket. A háromemeletes létesítményben különböző termeket alakítottak ki, amelyek jól szemléltetik, hogy Magyarország az 1940-es években két egymás ellen élet-halál harcot vívó nagyhatalom összecsapásának színterévé vált. A náci megszállást felváltotta a szovjet „felszabadítás”. Több mint négy évtizeden keresztül állomásoztak szovjet megszálló csapatok hazánkban. 

A tiltott önkényuralmi jelképeket – pl. horogkeresztet, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot – itt legálisan tekinthetik meg a látogatók. Nagyon érdekes volt számomra az Ávós előszobában található lefüggönyözött kocsi, a hírhedt fekete autó, amellyel akár éjnek idején viték el a rendszer ellenségeit. Még az autó vörös színű belső kárpitjában is feltüntették a sarló-kalapács önkényuralmi jelvényt.

múzeum

Március 15.

A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének napján ismét Budapestre utaztam. Kíváncsi voltam azokra a helyszínekre, amelyeken 1848. március 15-én a márciusi ifjak elindultak. Ahogyan azt a történelmi tanulmányainkból tudjuk, március 14-én este megérkezett Pest-Budára a bécsi forradalom híre, és a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat. Március 15-én reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál és Jókai Mór felolvasták a Tizenkét pontot a Pilvax kávéházban gyülekezőknek, majd Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt. A márciusi ifjak lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját, ahol kinyomtatták a követeléseiket összegző Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. A forradalmárok a Nemzeti Múzeumnál népgyűlést szerveztek. A forradalmi események sorozata Pesten a Nemzeti Színházban zárult, ahol a pesti nép kérésére a Bánk bánt játszották. 

Ezen a nemzeti ünnepünkön a Magyar Nemzeti Múzeumba tettem látogatást. A múzeum jelentős szerepet játszott a szabadságharc kitörése során, ezért külön termet szentelnek a magyar forradalom és szabadságharc korának bemutatására. Ebben a helyiségben található például a forradalom egyik vezéralakjának, Petőfi Sándornak tulajdonított kokárda, Kossuth Lajos díszruhája, valamint a honvédség fegyverei és tábornokok személyes tárgyai is.

múzeum

Összegzés

Összegzésképpen arra biztatnék mindenkit, hogy nemzeti ünnepeinken használja ki az említett Kormányrendelet nyújtotta lehetőséget, és látogasson el minél több nemzeti emlékhelyre. Ez a program nemcsak kellemes időtöltést biztosít, hanem általa megismerhetjük és felidézhetjük történelmünk jeles eseményeit is.

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1,

EnglishGermanHungarian