[metaslider id="9331"]
elefánt

Idén 10 éves az Elefánt zenekar

Az Elefánt zenekar egy magyar, alternatív rock számokat játszó formáció, amely 2012-ben alakult. A szombathelyi gyökerekkel is rendelkező együttes jelenleg 5 tagból áll, s idén, azaz 2022-ben ünneplik a fennállásuk 10. évfordulóját. Ennek margójára készítettem egy interjút a fiúkkal, amiben a megalakulásról, a dalok megszületéséről is kérdeztem őket. Ha kíváncsi vagy milyen válaszokat adtak, akkor mindenképpen olvass tovább!

Pontosan mikor és hogyan alakult meg a banda? 

elefántTóth András: Csabival 2005 óta zenéltünk együtt ilyen-olyan formációkban, az évek alatt a feldolgozásokat felváltották a saját szerzemények, melyek főként gitár-ének felállásban íródtak. 2011-ben született meg a Magányos, ami a Kodály-method projektnek köszönhetően az év végére videót is kapott. A KM által a Merlin színházba szervezett koncertre mi is hivatalosak voltunk, erre szerettünk volna már zenekarral színpadra állni. A videoklip megjelenése és a koncert között pár hét telt el, ezalatt szedtük össze a zenekar tagjait. Közösen először január 4-én találkoztunk, és 14-én már koncerteztünk. Valahogy így. 

 

Honnan jött az a név, hogy Elefánt? Szimbolizál valamit vagy csak jópofának tűnt?

elefántSzendrői Csaba: Elefánt? Nem tudtam, hogy ez a nevünk. Jó név. Tartsuk meg. 

 

 

 

 

Hogyan születnek a számok? Együttes erővel íródnak, vagy akit megszáll az ihlet az alkot?

elefántHorváth Ede Bence: Nincs általánosan bevált gyakorlatunk a zeneírásra, az elmúlt 10 év alatt többféle módszert is kipróbáltunk. A korai szakaszban sok témát hozott Csabi és Totya még a pre-elefánt időkből, amelyek aztán megkapták a zenekaros, végleges hangszerelésüket. Később a próbákon rengeteget jameltünk, improvizálunk és ezeknek a próbáknak a teljes anyagát rögzítettük. A sokszor 2-3 órás felvételeket később visszahallgattuk és kiválasztottuk a mindenkinek tetsző részeket, majd ezeken dolgoztunk tovább, amíg elértek egy dalszerű állapotot. Volt amit aztán elvetettünk, volt amit befejeztünk és rákerült a következő lemezre, de volt ami évekig parkolt. Ilyen volt a Kár is, sok évig nem kapott végleges formát. 

A közös zenélésből kialakuló dalokon kívül egyébként jellemző az is, hogy pl. Totya hoz egy komplett témát, vagy Csabi hoz egy kész szöveget, amit csak ‘zenekarosítani’ kell, azaz mindenki hozzáteszi a saját tudását, meglátását és így érik össze a dolog.

Egyébként teljesen számfüggő a dolog, van ami könnyen kigurul és hamar eléri a felvételre kész állapotot, de van, amivel hónapok telnek el majd végül elvetjük.

A videoklipek design-át, tartalmát, tematikáját Ti találjátok ki vagy valaki segít a megalkotásban? 

elefántKovács Zoltán: Van olyan videoklipünk, amibe nem szóltunk bele és olyan is, amit folyamatosan egyeztetünk a videoklip készítőivel. A klipek hol szorosabban, hol kevésbé szorosan kapcsolódnak az adott dal hangulatához, amit nagy részben a szöveg határoz meg. Van amikor a szöveg mentén, vagy a szám írása közben már megfogalmazódik bennünk, hogy mit szeretnénk látni. Ez általában jó kiindulópont egy rendezőnek. Annak a kitalálása, hogy ez képileg hogyan lesz érdekes, hogy írja le a dal hangulatát, az mindig a rendező és az operatőr dolga. 

 

Ha van olyan, akkor melyik volt a legemlékezetesebb koncert és miért?

elefántNémeth Szabolcs: Minden koncert emlékezetes marad valamiért, teljesen mindegy, hogy egy pár száz fős klubban vagy épp több ezer fő előtt játszunk egy fesztiválon. A helyszín, a közönség, az energiák, egy technikai hiba, egy remek hangosítás, de akár egy elszakadt húr is tud maradandó élményt okozni. Nehéz lenne kiemelni egyet az elmúlt 10 évből, de talán az első Elefánt koncert a Merlinben örök emlék marad mindannyiunknak, a közelmúltból pedig a 2019-es és a 2022-es Fishing on Orfű koncertjeinket biztosan emlegetni fogjuk még sokáig.  

 

Még egyszer szeretném megköszönni az Elefántnak, hogy válaszoltak a kérdéseimre és megvalósulhatott ez az interjú. A cikkem végére összegyűjtöttem, hogy idén hol tudtok még találkozni velük, és bulizni egy hatalmasat a zenéjükre:

  • október 15. Sopron-Hangár
  • október 22. Székesfehérvár-Petőfi
  • október 29. Pécs-Pécsi Est
  • november 4. Veszprém-Expresszó
  • november 12. Miskolc-Helynekem
  • november 19. Szeged-IH
  • november 25. Kecskemét-Ápoló
  • november 26. Nyíregyháza-Club Hollywood
  • december 2.-Gödöllő-Trafo Club

elefánt

Forrás: 1, kiemelt kép

EnglishGermanHungarian