Javában zajlik a nyár és már túl is vagyunk az első nagyobb kánikulákon. Nehezebb napokon az embernek néha nincs kedve kimozdulni a kellemes hőmérsékletű otthonából, de ugyanakkor ilyenkor is jól esne egy hűsítő ital. Ebben a cikkben igyekeztem összegyűjteni pár olyan alapkoktélt, amit otthon is elkészíthetsz, ugyanakkor hűsít és hidratál is, de akár egy baráti összejövetel során is megállja a helyét.
Pezsgőlimonádék
Lime-os mentás pezsgőlimonádé
Hozzávalók:
1 ½ db lime
½ csokor menta
40 ml cukorszirup
40 ml szénsavmentes ásványvíz
jégkocka
tört jég
150 ml pezsgő
Elkészítés: Egy lime-ot cikkekre vágunk és egy kis csokor mentával, a cukorsziruppal egy hűtött shakerbe tesszük, majd egy törőfa segítségével kipréseljük belőle a levet. Hozzáöntjük az ásványvizet, beleteszünk pár darab jégkockát és alaposan összerázzuk. Egy nagyobb öblös, hűtött poharat teleteszünk tört jéggel, beleteszünk pár szál mentát, pár szelet lime-ot, majd rászűrjük az előzőleg összerázott lime-os alapot. Végül felöntjük a pezsgővel, aztán jöhet a szívószál és a szürcsölés.
Málnás pezsgőlimonádé
Hozzávalók:
2 db citromkarika
2 db limekarika
jégkocka
6 szem málna
200 ml pezsgő
100 ml szénsavas víz
30 ml málnaszörp
Elkészítés: A citromból és a lime-ból karikákat vágunk. A poharat megtöltjük a jégkockával, beletesszük elszórva a málnaszemeket, a citrom- és a limekarikákat, felöntjük a pezsgővel, majd a szénsavas vízzel, végül belecsurgatjuk a málnaszörpöt és már ihatjuk is ezt a frissítő koktélt.
Cuba libre
Hozzávalók:
kockajég
4 – 5 cikk lime
60 ml fehér rum
200 ml kóla
Elkészítés: Egy 4-5 decis üvegpoharat félig megtöltünk jéggel, belenyomkodjuk a lime levét és beledobjuk a limecikkeket is. Felöntjük a rummal, majd a kólával, elkeverjük egy bárkanállal vagy hosszú szárú kanállal és már kész is.
Gin fizz
Hozzávalók:
7 – 8 db jégkocka
30 ml citromlé
40 ml gin
10 ml cukorszirup
80 ml szóda
2 – 3 szelet citrom
1 – 2 db koktélcseresznye
Elkészítés: A jégkockákat egy lehetőleg hideg pohárba tesszük, majd beleöntjük a citromlevet, a gint, a cukorszirupot (ehhez előzetesen 100 ml forrásban lévő vízben feloldunk 100 g cukrot), valamint a szódát és egy kanállal kissé megkeverjük. Citromszeletekkel és koktélcseresznyével díszítjük.
Mimóza
Hozzávalók:
75 ml száraz pezsgő
75 ml narancslé
½ db narancs héja
Elkészítés: A jéghidegre hűtött pezsgőt pohárba öntjük, majd a beleöntött narancslével összekeverve egy pezsgőspohárba töltjük és narancshéjjal díszítjük.
Aperol Spritz
Hozzávalók:
jégkocka
90 ml aperol
120 ml prosecco
60 ml szódavíz
2 – 3 szelet narancs
Elkészítés: Egy 500 ml-es borospohár ⅔-áig jeget rakunk. Ráöntjük az Aperolt, a Proseccót, a szódát, pár szelet narancsot is teszünk bele és kész is a koktélunk.
2 gin-tonic variáció
Uborkás-bodzás Gin Tonic
Hozzávalók:
1.2 dl tonic
5 cl gin
2 cl bodzaszörp
2 db vékony csík uborka
0.25 db lime leve
jég
Elkészítés: Egy poharat telerakunk jéggel, majd zöldséghámozóval 2 csíkot vágunk az uborkából és a jégre tesszük. Ráöntjük a gint, a bodzaszörpöt, a lime levét és a tonikot. Végül az egészet összekeverjük.
Pink tonic
Hozzávalók:
1.2 dl tonic
5 cl gin
4 – 5 db friss citromfű levél
1 szelet pink grapefruit
jég
Elkészítés: Egy pohár aljára teszünk pár kocka grapefruitot és kissé kinyomjuk a levét. Hozzáadjuk a friss citromfüvet és telepakoljuk a poharat jéggel. Ráöntjük a gint és a tonikot.
Virgin mojito
Hozzávalók:
3 ek barnacukor
150 ml friss lime-lé
1 marék jégkocka
1 csokor friss menta
100 – 150 ml szóda
a tálaláshoz: 2-3 cikk lime; friss menta; jégkocka
Elkészítés: A Virgin Mojito elkészítése elég megúszós, ehhez a barna cukrot és a lime-levet egy shakerben összerázzuk, hogy feloldódjon a cukor. Belerakjuk a jeget és a mentaleveleket, majd 1,5-2 percig rázzuk. A kb. 350-400 ml-es poharat feltöltjük jéggel, belerakunk néhány mentalevelet, lime-cikket, szűrőn keresztül ráöntjük a koktélt, majd a szódát is és friss mentával, illetve lime-mal díszítjük.
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Sziasztok! Sebők Aida vagyok a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakos hallgatója, a 2021/22-es tanévtől a Media Iuris szerkesztője. Az írással és az irodalommal már általános iskolában elkezdtem foglalkozni és ez a szenvedélyem azóta is tart. Cikkeimben elsősorban a büntetőjog a fő csapásvonal, de nagyon élvezem az interjúk készítését is, így sok különleges emberrel és izgalmas témákkal igyekszem színesíteni a Media Iuris oldalát.