[metaslider id="9331"]
honoris_causa

Honoris Causa professzori elismerés – Prof. Dr. Gál István

Karunk Büntetőjogi Tanszékének vezetője Prof. Dr. Gál István László 2019 szeptemberében Honoris Causa professzori elismerésben részesült a kínai Southeast University Law School-on. Október elején a Tanár úrral sikerült időpontot egyeztetni és egy beszélgetést szervezni  arról, hogy ez a díj mit is jelent, az alábbiakban ezt olvashatjátok:

Media Iuris: Először is szeretnék gratulálni a kitüntetéshez az egész Media Iuris stábja nevében. Azt már tudjuk, hogy több, mint egy évtizede ápol kapcsolatot a kínai kollégákkal, hogyan került velük kapcsolatba? 

gal-istvan
Gál István

G. I.: Először is, nagyon fontos, hogy egy egyetemi oktatónak legyenek külföldi kapcsolatai. Ebben engem Korinek László professzor úr indított el 2008-ban, a világ legnagyobb nemzetközi büntetőjog kutatóközpontjába kaptam ösztöndíjat fél évre. Itt rengeteg országból vannak jogászok, és ha az ember szerencsés találkozik olyanokkal akiknek hasonló a kutatási területe, itt megismerkedtem egy-két kínai kollégával, akikkel egy vacsora során megbeszéltük, hogy a Pécsi egyetem és az ő egyetemük között kellene kapcsolatot építeni. Ebből szövődött egy fajta barátság, utána a Sanghaj-iTudományos Akadémiával sikerült felvenni a kapcsolatot és ebből született ugye az, hogy Honoris Causa professzori díjat vehettem át most szeptemberben. 

Media Iuris:  A teljes avatásról csak kínai weboldalon találtam híreket, a google fordítós értesüléseim pedig bizonytalanok kicsit. A Honoris Causa professzori elismerés, mi is ez valójában?  

G. I.: Ez egy kicsit más, nem fedi az európai Doktor Honoris Causa címet, leginkább, mert a kínaiak szeretnek ezekhez lejárati időt kapcsolni, ötévente megújítják. Ez egy ugyanolyan ceremónia volt mint Európában, az egyetem vezetősége ott volt és ünnepélyesen átadtak az oklevelet.  

Media Iuris: A díj elnyerése jár valamilyen kötelezettséggel?

G. I.: Nem-nem, ezek inkább csak címek, de ha az ember szeretne tanítani akkor természetesen, meghívják. Például nekem van két másik kínai oklevelem is, az egyik okán voltam pont kint májusban tanítani egy hónapot.

Media Iuris: Ön szerint mi a legizgalmasabb része a kínai büntetőjognak? Miben tér el leginkább a büntetőjog oktatás a  Southeast University-n?

G. I.: Számomra az az izgalmas, hogy lefordítottuk 2015-ben a kínai BTK-t, a legfőbb ügyészség segítségével. Megdöbbentő volt, hogy mennyi hasonlóság van a kínai és a magyar büntetőjogban, ez leginkább abból eredhet, hogy az 1978-as BTK-nak a szocialista gyökerei az első Szovjet büntető törvénykönyvből eredeztethetőek, amin alapult a kínai is. A ma használatos BTK 80%-a pedig az 1978-as BTK-n alapul. Ebből adódóan nem meglepő, hogy szinte a halálbüntetés csak az eltérés a két ország büntetőjoga között. 

Southeast University-n nagyon hasonlóan működik az oktatás,  mint nálunk, ugyanúgy négy féléves, két félév általános és két félév különös rész van. Teljesen hasonló a jogszabályi környezet is. 

Media Iuris:   Azt találtam a doktori.hu oldalon, hogy ha minden igaz jelenleg is dolgozik egy vietnámi hallgatóval, mint PhD-s. A vele való munkát a kínai ismeretei mennyiben befolyásolják?

G. I.:  Nem igazán. A doktori iskola delegált engem és Kőhalmi Lászlót témavezetőként, de a doktorija témája miatt. A vietnámi büntetőjog eltér a kínaitól és erről nincsenek ismereteim, de annyiban izgalmas, hogy bele tudok látni kicsit ebbe a jogrendszerbe is. Alapvetően nyitott vagyok a világ büntetőjog rendszerei iránt. 

Media Iuris: Köszönöm szépen a lehetőséget az interjúra. 

EnglishGermanHungarian