[metaslider id="9331"]

Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? – sorozatajánló

A lassan több, mint Magyarországon is 7 éve futó sorozatra az elmúlt hónapban lettem figyelmes és teljesen leragadtam a nézésénél. A How to Get Away with Murder egy igazi ékszerdoboz, különösen a joghallgatók vagy a kriminalisztika és az angolszász jogrendszer iránt érdeklődőknek. A sorozat pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól és a nézőktől is egyaránt. A Rotten Tomatoes oldalon 88%-ot ért el, a kritikusoktól pedig 87%-ot kapott ugyanezen az oldalon.

Tartalom

A történet napjainkban, az Egyesült Államokban játszódik, Annalise Keating (az Oscar-, és Tony-díjas Viola Davis) egyetemi tanár és nem mellesleg büntetőjogi védőügyvédként is dolgozik. Kriminalisztika órái elég rendhagyóak, az első órán sem a tananyaggal kezdi az oktatást, helyette azt írja fel a táblára: „Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?” Minden évben kiválaszt 5 diákot az órájáról, akik az év további részében a saját jogklinikáján segédkeznek neki az ügyek lebonyolításában, a legjobbaknak pedig a későbbiekben akár munkát is ajánl. Kezdetben az öt kiválasztott diák látszólag egyszerű aktatologatással tölti az idejét, de ez a nyugalmas időszak elég hamar véget ér és a cselekmények bonyolódni kezdenek, ugyanis, mint ahogyan arra a későbbiekben rájönnek, a tanáruk magánélete csöppet sem olyan, mint amilyennek hitték.

sorozat

Frank Delfino (Charlie Weber) és Bonnie Winterbottom (a „Gilmore Girls”-ből ismert Liza Weil) Annalise ügyvédjelöltjeiként dolgoznak, ami a történet során szintén tovább bonyolítja a cselekményeket. A történetben előre haladva természetesen az ő múltjukról és titkaikról is sok mindent megtud a néző, ami egyenesen „aha”- élményt nyújt, hiszen sokszor ilyenkor értjük meg ki-mit-miért tett.

A sorozat első évadában a cselekmény igazából a helyi egyetemi ház (Kappa-Kappa-Theta) víztározójánál talált fiatal lány holttestének megtalálásával kezdődik. A haláleset természetesen mindenkit lesokkolt, de kezdetben senki nem gondolta, hogy akár a szomszéd lány, vagy a hozzájuk legközelebb álló személyek egyikének is köze lehet a lány gyilkosságához. Nehéz spoilerek nélkül írni a cselekményről, a karakterekről és az ő jellemfejlődésükről, mert ez a sorozat szerintem az iskolapéldája annak a típusnak, ahol minden mindenre ráépül, és a történet során elkövetett baklövések és egyebek által válnak olyanná a karakterek, amilyenek.

sorozatVéleményem

Az én személyes kedvenceim például Frank karakterfejlődése és múltja, de Bonnie háttértörténete is nagyon érdekes. Hatalmas tisztelet a forgatókönyvírónak és alkotóknak külön azért, amiért a főszereplő, Annalise ábrázolása túlhalad az erős és törhetetlen színes ügyvédnő szerepén, aki sikeres és mindig mindent megnyer, és képesek úgy ábrázolni, mint törékeny és szeretetre vágyó, hibákat elkövető nő, akinek csöppet sem tökéletes az élete, annak ellenére, hogy sokszor a látszat alapján ezt gondoljuk. Annalise történetébe főszereplősége lévén több betekintés kaphatunk, ami szerintem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megértsük a történet többi részét is, ezért ezekre a kis epizódokra szerintem érdemes odafigyelni. 

Összességében a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? az egyik kedvenc sorozatommá vált, megvan benne minden, amit én egy sorozatban keresek: ha kell egy hosszú nap után tökéletes kikapcsolódás, de ugyanakkor sokszor el is kell gondolkoznom, hogy mi történik. Pont annyira bonyolultak benne a cselekmények, hogy kellemesen követhetőek legyenek, de ha nem figyel oda az ember rendesen azért el tud veszni. A karakterek nagyon szerethetőek tudnak lenni, és sok érdekes mozzanat található az ügyek lebonyolítása és a bírósági tárgyalások során. Érdekes lépések és különleges gondolkodásmód jellemzi a főszereplőket, egyáltalán nem kiszámíthatóak az elkövetkezendő lépéseik. 

A sorozatot a Netflixen tudjátok megtekinteni, de az AXN Magyarország és egyéb platformok is közvetítik. Jelenleg 6 évadból áll, és tudomásom szerint nem tervezik a folytatást, de sosem lehet tudni. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a bűnügyi témájú sorozatokat, főként azoknak, akik szeretik ha bonyolódnak a dolgok és nekik kell megfejteniük.

 

A sorozat végén pedig akár fel is tehetjük magunknak a kérdést, hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?

 

 

Források: Kiemelt kép, kép1, kép2

EnglishGermanHungarian