[metaslider id="9331"]

Hogyan találd fel magad a konyhában egyetemistaként

Smack leves, gyorséttermi kaják és instant elkészíthető ételek – sok egyetemista étrendjét teszik ki ezek és ehhez hasonló fogások. Bár a felsőoktatási tanulmányaink során ugyan nem gourmet-séfnek készülünk, azonban az a mítosz, hogy rövid idő alatt, illetve (sok esetben) alacsony költségvetésből nem lehet igazán jó ételt főzni, nem feltétlen igaz. Ezt szeretném megcáfolni, és megmutatni, hogy lehet egyszerű alapanyagokból, rövid idő alatt tartalmas és finom ételeket készíteni.

Az egyetemi évek kezdetével sokan kirepülnek otthonról, ezáltal albérletbe, kollégiumba költöznek, és az eddigi szülői gondviselés – étkezés tekintetében legalábbis – mondhatni megszűnik. Meglehet, hogy az új lakhatási körülményeink között sem az eszközök, sem az alapanyagok nem állnak rendelkezésünkre, vagy egyszerűen nem tudunk, nem akarunk főzni. Sokan ilyenkor fordulnak a különböző instant ételek, vagy gyorséttermi, rendelt ételek felé, melyek fogyasztása természetesen nem baj, azonban egészségesebb sőt, pénztárcabarátabb is lehet, ha otthon készítjük el az ebédünket vagy a vacsoránkat.

De mégis hogyan? Elsőre ijesztő lehet a gondolat, hogy ezentúl minden egyes étkezésünkért mi vagyunk a felelősek. Segíthet azonban egy olyan cél kitűzése magunk elé, hogy például minden nap egy meleg ételt eszünk – amit mi készítünk. Még mindig ijesztő? Ha van egy olyan alapkészletünk, amivel sokféle módon feltalálhatjuk magunkat a konyhában, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Én a következőket ajánlom, hogy mindig legyen otthon, és akkor nem jelenthet nagy gondot a főzés:

Zöldségek tekintetében a friss zöldek helyett olcsóbbak, és sokkal hosszabb ideig elállnak a mirelit változatok (és ugyanolyan egészségesek!), vagy a konzervzöldségek (főzelékek készítéséhez kiváló). 

Ha fogyasztunk ilyesmit, érdemes valamiféle húst is tartani otthon, ami kisebb részekre vágva külön lefagyasztható, így rendkívül tartós (vegetáriánusként helyettesíthetjük tofuval, ami szintén egy olcsó alternatíva). Könnyű köretet, de egytálételt is varázsolhatunk rizsből és száraztésztából. 

Emellett érdemes venni főzőtejszínt, ami bármilyen tészta-vagy húsétellel párosítva rendkívül finom, illetve étkezési keményítőt – tésztaszószok sűrítésére, levesek és főzelékek behabarására és krémesebbé tételére kiválóan alkalmas. A kenyér mellett finom és egyszerű alternatíva a tortilla lap, melybe wrapként szinte bármit belerakhatunk, és el is készült az ebédünk, vagy vacsoránk. Aki szereti a halat, mindenképp szerezzen be tonhalkonzervet, ha pedig az ázsiai ízvilágot kedveljük, a szójaszósz nagyon jó barátunk lehet.

Egy ilyen (vagy ehhez hasonló) alapkészlettel már könnyebb lehet a főzés, azonban inspiráció gyanánt szeretnék megosztani olyan recepteket, általam kedvelt egyszerű ételeket, amelyeket szinte minden héten fogyasztok, és a fenti alapanyagok felhasználásával készülnek. 

Rendkívül gyors és sokszínű a különböző wrapek készítése: mirelit vagy konzerv zöldbab, vörösbab, kukorica elkészítése serpenyőben (ehhez ízlés szerint süthetünk húst, akár tofut, de tonhallal is nagyon finom), tetszés szerinti fűszerezéssel. A tortilla lapot mikróban vagy serpenyőben megmelegítjük (de akár hidegen is fogyasztható), beletesszük a tölteléket, feltekerjük, és már el is készült. Egy másik kedvelt receptem a sült tojásos rizs, amihez rizst főzünk, majd serpenyőben megsütünk egy felvert tojást, hozzáadunk bármilyen zöldséget (ugyancsak mirelit, vagy konzerv: bab, kukorica, répa), néhány evőkanál szójaszószt, majd serpenyőben lepirítjuk (tetszés szerint hozzáadható akár hús is). Egy rendkívül egyszerű tésztaétel tud lenni egy tejes, tejszínes, sajtos, borsos alap készítése, melyhez hozzáadjuk a száraz tésztát (a bő szószban fog megfőni, ami fokozatosan be fog sűrűsödni), így csupán egy edény felhasználásával is készíthetünk egy tartalmas ételt.

Ha azonban nincs időnk arra, hogy minden nap főzzünk, jó ötlet lehet előre elkészíteni bizonyos ételeket, így egy elfoglaltabb nap után csak annyi dolgunk van, hogy megmelegítsük, és már fogyasztható is. A rizs hűtőben sokáig elállhat, ugyanígy bizonyos levesek vagy főzelékek.

Emellett természetesen az interneten rengeteg receptet találhatunk, ami alapján inspirációt nyerhetünk a főzéshez. Az egyik legjobb applikáció, melyet szívesen ajánlok bárki figyelmébe a Street Kitchen, ahol a nagyon könnyű és egyszerű ételek mellett desszerteket, de komolyabb, különlegesebb ételeket is találhatunk.

Bár a rohanó világunkban sokszor úgy érezhetjük, nincs időnk arra, hogy saját magunk készítsük el az ételeinket, azonban ha olykor rászánjuk az időt, rájöhetünk, hogy egy otthon készült, meleg étel megéri a ráfordított időt és energiát.

 

EnglishGermanHungarian