[metaslider id="9331"]
vizsga

Hogyan készülj a vizsgáidra, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból?

A vizsgaidőszakban való tanulás nem éppen a legfelemelőbb dolog – és valljuk be – a többség csupán most áll neki tanulni a szóbelikre. Egy borzasztóan hosszú másfél hónap áll előttünk, ami telis tele lesz megterhelőbbnél megterhelőbb vizsgákkal. Ezért úgy gondoltam, összegyűjtök nektek pár tippet, hogy mégis hogyan érdemes tanulni, annak érdekében, hogy rövidebb idő alatt jóval több tudást sajátítsunk el. Szó lesz többek között a figyelemzavar okairól és megoldásáról, az emlékképek gyors kikopásáról, esetenként összemosódásáról, emellett pedig a koncentráció és a memória hatékonyságának növeléséről.

Ezek között a tippek között szerintem mindenki talál majd olyat, amit hasznosítani tud, vagy esetleg megtalálja az okát annak, hogy mégis miért esik nehezére egyes helyzetekben a tanulás vagy felejt túl gyorsan. 

Annak, hogy könnyedén elfelejtünk dolgokat, több oka is van, azonban tanulás szempontjából itt csupán hármat érdemes kiemelni. Tanulás után az elsajátított tudás gyakran elhalványul és elmosódik, esetleg összemosódik más emlékekkel. Az is gyakori azonban, hogy a megtanulandó anyagot nem elevenítjük fel elégszer, emiatt az gyorsan kikopik és elhalványul, vagy pedig a tanulás során nem figyelünk oda eléggé, emiatt az emlékképek már eleve halványak és könnyebben elvesznek. Viszont ezek mindegyikére vannak jól bevált módszerek, amikkel elérhetjük ezeknek a problémáknak a kiküszöbölését, sőt jóval rövidebb idő alatt megtanulhatjuk az adott anyagot. 

Távol a technológiától! – Zárjunk ki minden mást!

Az első és talán legfontosabb, hogy a lehető legtávolabb legyünk a telefonunktól és az egyéb eszközöktől. Ha tanulás közben mellettünk van a telefonunk, és minden egyes beérkező üzenetre felemeljük a fejünket, akkor nem tudunk rendesen tanulni, mert a gondolataink 5 másodpercenként azon járnak majd, hogy ki írt, mit írt, kivel mi történt és a többi. Ez egy hatalmas hátráltató tényező, így a legjobb, ha a telefonunkat legalább 10 méterre tesszük magunktól, hogy csak akkor halljuk, ha csörög.

Meglepő, vagy nem meglepő, de a dohányzás igenis káros az agyra!

Az eddig is köztudott tény volt, hogy a dohányzás káros a szervezetre, azonban nem elsősorban a tüdőt károsítja, hanem – ahogy azt a londoni King’s College tudósai bebizonyították – az agyat és az emlékezőképességet is. A dohányzás károsítja a memóriát, csökken a szellemi állóképesség, és jelentősen nehezíti a tanulási képességet is, ezért érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy megéri-e vállalni ennyi egészségügyi kockázatot?

vizsga

Miért nem tudok tartósan koncentrálni? – Mert nem érdekel!

Annak, hogy nem tudsz sokáig egy dologra koncentrálni, nagyon sok oka lehet. Többnyire ennek az a magyarázata, hogy egyszerűen nem kelti fel az érdeklődésedet az adott téma, ami nem gond, hiszen mégsem érdekelhet minden! Viszont! Ha meg akarod oldani a problémát, akkor hitesd el magaddal, hogy téged igenis nagyon, de nagyon érdekel a téma, mondogasd magadban, hogy ez mennyire érdekes, téged ez nagyon érdekel, mert ez egy szuper téma, és ezt abba se hagyd egészen addig, amíg valóban el nem kezd érdekelni. Ha fel tudja kelteni az érdeklődésedet, akkor sokkal tovább tudsz majd rá koncentrálni, és könnyebben megmarad.  

Tanulok és mégsem marad meg az anyag a fejemben. Miért?

Ez az előző kérdéssel szoros összefüggésben áll, ugyanis koncentráció nélkül nem marad meg a tanulandó anyag. Az egyik legáltalánosabb probléma, hogy a gondolataink 5 percenként elkalandoznak valami teljesen más dolog irányába, és egyszerűen az istenért sem tud minket lekötni az, amit olvasni kéne. Ez nem csupán amiatt van, hogy nem érdekel minket, hanem mert nem rendelkezünk elég nagy akaraterővel. Ugyanis kellően nagy akaraterő nélkül nem tudunk tartósan egy dologra fókuszálni! Nincs önfegyelmünk, elkalandozik a figyelmünk és nekiállunk légvárakat építeni. Ilyenkor egy dolgot tehetünk: folyamatosan rákényszerítjük magunka arra, hogy figyeljünk a megtanulandó anyagra, egészen addig, amíg végül a figyelmünk nem fog állandóan elterelődni más irányba. Igazából ez a koncentrációképesség javításának legjobb módszere, ha valami olyanra kell koncentrálnunk, ami egyáltalán nem érdekel bennünket. Ez egy hosszas, de igen kifizetődő folyamat!

,,Az önkéntes és töretlen figyelem egyszerre nem tarthat tovább néhány másodpercnél. Akkor válik igazán töretlenné, ha újból és újból szándékosan visszatereljük az eszünket a megkezdett témára.”  – William James

 Ha pedig valamilyen személyes problémád van, ami miatt nem tudsz koncentrálni, akkor a legjobb, ha minél hamarabb megoldod, mert addig nem fogsz figyelni!

Segít a megszokás!

Nagyon hatásos módszer, ha csempészünk egy kis állandóságot a mindennapjainkba. Például minden nap ugyanakkor kelünk, reggelizünk, vagy edzünk egyet, aztán nekiállunk tanulni. Tarthatunk 30 percenként egy kis szünetet, hiszen az agyunk ennél tovább nem igazán tud odafigyelni semmire, és jobban járunk, ha több pihenőt illesztünk be. Sokat segít, ha minden nap meghatározott időben állunk neki tanulni, mert pár nap után észre fogjuk venni, mennyivel könnyebben ülünk le tanulni, és mennyivel könnyebben fogunk koncentrálni az anyagra. 

Sose állj neki fáradtan tanulni!

Fáradtan egyszerűen nem szabad nekiállni tanulni, mert a tudás NEM fog rögzülni, bármennyire is szeretnéd! Kíntathatod magad, de csak azt éred el vele, hogy még kimerültebb leszel, és nagyon maximum csak egy kis részét jegyzed meg annak, amit olvasol. Mondhatni csak az idődet pazarlod, ahelyett, hogy mondjuk lepihennél, és pár óra múlva vagy reggel korán újult erővel nekiállnál, és fele annyi idő alatt megtanulnád azt, amit fáradtan órák alatt se bírnál megjegyezni. 

vizsga

Hogyan rögzítsük tartósan a tudást?

Az emlékezés tulajdonképpen a megértésen alapul. Azon, hogy azt, amit olvastunk, egyáltalán értettük-e. Ha valamit értünk, akkor jóval nagyobb annak az esélye, hogy tartósan megjegyezzük, ellenben azzal az információval, amit például csak bemagolni próbáltunk. Tehát próbáljuk meg megkeresni az adott dologban a logikát, próbáljuk meg megérteni és aszerint tanuljunk. Sokan eleve úgy tanulnak, hogy feldarabolják az anyagot vagy tételekre bontják. Van akinek ez valóban beválik, természetesen mindenkinek másképp könnyebb tanulni. Csakhogy sokkal könnyebb, ha nem daraboljuk fel az anyagot és egészben látjuk, mi az, amit meg kell tanulni, közben pedig bejelölgetjük azokat a részeket, amiket kevésbé értünk. Ha valamelyik tétellel meggyűlik a bajunk, akkor azt érdemes előre venni vagy többször elolvasni, és MEGÉRTENI. Mert minden a megértésen alapszik. Ha érted, amit olvasol, akkor könnyebben megtanulod. 

Ismétlés, ismétlés, és még több ismétlés!

A vizsgaidőszakban általában csak pár nap jut minden tárgya való felkészülésre, így nem tudunk tökéletesen felkészülni minden szóbelire, de fontos, hogy minél többször – legalább 3-5 alkalommal – átvegyük a teljes anyagot. Ennyi kell ahhoz, hogy az rendesen rögzüljön. Ha időt akarunk spórolni, akkor érdemes hangosan tanulni, és felmondani magunknak az anyagot, mert ezzel nem csak az agyunkat, hanem a fülünket is dolgoztatjuk. Még egy érzékszerv bekapcsolásával pedig még intenzívebb hatást gyakorol ránk a tananyag és könnyebben megmarad. 

Pihenj tanulás után!

Abban, hogy rögzül-e az olvasott anyag, nagyon sokat számít, hogy milyen tevékenységet végzünk tanulás után. Ha intenzív, élményekben gazdag tevékenységet végzünk, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy sok infó ki fog esni, így tanácsosabb legalább fél órán át pihenni tanulás után. Ezidő alatt tulajdonképpen hagyjuk, hogy a tudás megszilárduljon az agyunkban. A leghatékonyabb például aludni tanulás után, ugyanis az alatt az idő alatt nem igazán keletkezik új élmény és emlék, ami elmossa vagy kimossa az előzőt.

Remélem hasznosnak találtátok a fent említett tippeket és alkalmazni tudjátok majd őket a tanulás során! Sok sikert kívánok a vizsgáitokhoz! És mivel az idézeteknek hatalmas ereje van a motiváció terén, engedjétek meg, hogy zárásként Nelson Mandela-t idézzem: 

,,A tanulás a legerősebb fegyver, amellyel megváltoztathatod a világot!”

 

Források: Geoffrey A. Dudley – Duplázd meg a tanulóerődet! – Bioenergetic Kiadó – Budapest – 2019, Blikk-összeállítás – A dohányzástól elrohad az agy

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian