[metaslider id="9331"]
szeretet

Hogyan fejezhetjük ki szeretetünket, avagy az 5 szeretetnyelvről

„A karácsony a szeretet ünnepe” mondják sokan, különösen az ünnepek közeledtével. Azonban belegondoltunk-e már egyáltalán abba, hogy mi magunk hogyan fejezzük ki szeretetünket akár családtagjaink, barátaink vagy a párunk felé? Egyáltalán van-e bármilyen univerzális nyelv a szeretet kifejezésére? Ha van, akkor mégis hányféle?

Gary Chapman amerikai író, lelkész, család- és párterapeuta több évtizedes praxisa alapján arra a felismerésre jutott, hogy a szeretetet anyanyelvünkhöz hasonló módon tanuljunk és a szeretet közlése alapvetően 5 csatornán keresztül történik. Mindannyian azon a nyelven fogadjuk be és fejezzük ki szeretetünket, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamunk folyamán a legfogékonyabbakká váltunk. Chapman szerint tehát a szeretetnyelv az a mód, aminek során szeretetünket megéljük és kifejezzük.

szeretet

Nézzük akkor az 5 szeretetnyelvet!

1. Elismerő szavak

Akik számára az elismerő szavak jelentik a szeretetet, azoknak sok szóban kifejezett dicséretre, pozitív visszautalásra, elismerésre van szüksége ahhoz, hogy szeretve érezze magát. Ilyenkor az adott személy ugyanis szinte kivirágzik a mástól kapott dicséret hallatára, ugyanis az elismerő szavak legfőbb célja a verbális megerősítés, annak kifejezése, hogy értékeljük azt, amit a másik tesz, vagy mond, észrevesszük erőfeszítéseit, megbecsüljük és tiszteljük fáradozásaiért. ”Köszönöm, hogy elmosogattál ma.” „Értékelem, hogy segítettél anyukádnak.” „Nagyon jól áll neked ez a ruha.” Természetesen nagyon fontos, hogy ezek a szavak tiszta szívből jöjjenek és lehetőleg az adott helyzetre vonatkozzanak.

 

2. Minőségi idő

Sokan egy kapcsolatban, legyen szó párkapcsolatról, baráti, testvéri, de akár szülő-gyermek viszonyról, igénylik, hogy időről-időre egymás társaságában mélyebb interakcióba kerüljenek. Minőségi idő alatt azt értjük, amikor a felek egymás osztatlan figyelmét élvezik. Ebbe beletartozik egy-egy mély beszélgetés, társasozás vagy valamilyen aktív kikapcsolódás, mint mondjuk egy közös séta, a lényeg, hogy teljes figyelmünket odaadva a másiknak tudjunk eltölteni közösen minőségi időt, ami tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy szeretünk együtt lenni és élvezzük egymás társaságát.

szeretet 3. Ajándékozás

Vannak, akik ajándékokon keresztül élik meg a szeretetet. Az ajándékozás ugyanis a szeretet látható jele, ami azt szimbolizálja, hogy gondolunk a másikra. Fontos azonban megjegyezni, hogy itt a kicsi, jelképes ajándékokról van szó pl. egy szál virág vagy egy doboz csokoládé. Az ajándéknak tehát nem kell drágának lennie, hiszen aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már azt is értékeli, hogy a másik egyáltalán időt szánt arra, hogy meglepje őt egy kicsi, de kedves és kézzelfogható „gesztussal”. Az, hogy a másik fél milyen ajándékra vágyik, egy kis odafigyeléssel, sőt akár rákérdezéssel könnyedén kideríthető.

 

4. Szívességek

Ezt másként úgy is nevezhetnénk, hogy a szeretetnek a tettek, cselekedetek formájában való megnyilvánulása. Akiknek a szívesség a fő szeretetnyelve, sokkal többet jelentenek a tettek, mint a szavak. Számukra az jelent igazi megbecsülést, törődést, ha a másik fél bármely olyan cselekedetet visz végbe, ami megkönnyíti és segíti az életét. Ezek az emberek egy hosszú, kimerítő nap után nem feltétlenül arra vágynak, hogy a másik egy szál virággal vagy egy doboz csokoládéval lepje meg. Sokkal jobban esik nekik, ha ehelyett a másik mondjuk kitakarít, bevásárol, megfőzi a vacsorát vagy mondjuk elmosogat. Ez is azt mutatja, hogy figyelünk a társunkra, ráadásul ezeknek a feladatoknak az elvégzése bizonyos szintű tervezést, időt és fáradságot igényel.

 

5. Testi érintés

Végül Gary Chapman szerint az 5. szeretetnyelv a testi érintés. Ez alapján az adott személy egy kiadós ölelésen, kézfogáson, a kar, váll, kéz vagy arc figyelmes megérintésén keresztül érzi a szeretet és törődés kifejezését és ő maga is ezek során tudja igazán megmutatni a másik számára, mennyire értékeli őt. Ezeknek a személyeknek a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat olykor többet ér számukra bármely szónál. Ennek a szeretetnyelvnek az elsajátítása azok számára lehet különösen nehéz, akik kiskorukban nem igazán tapasztaltak a szüleik felől fizikai érintést. Kutatások ráadásul kimutatták azt, hogy azok a gyermekek, akiket sokat babusgattak, dajkáltak, nem csupán egészségesebbek, de sokkal jobban boldogulnak érzelmi életükben, mint azok a társaik, akik ezt nem igazán élték át.

szeretet

Gary Chapman azóta továbbfejlesztette eredeti koncepcióját, kiterjesztve és specializálva többek között a szülő-gyermek, a szülők és kamaszok közötti, valamint a munkahelyi viszonyokra, illetve az ember Istennel való kapcsolatára is. Természetesen a legtöbb embernek nem pusztán egy szeretetnyelve van, noha jellemző, hogy egy közülük a domináns és a többi háttérbe szorul, de az is előfordul, hogy valakinél kettő vagy akár három is erősebben van jelen. A lényeg, hogy azáltal, ha megismerjük a saját magunk és társunk esetében is a szeretet kifejezésére és megélésre való igényeket, szükségeket, és ezeket alkalmazzuk a hétköznapokban is, meglepően sokat tud javulni egy kapcsolat nem csupán rövid-, de hosszútávon egyaránt.

 

 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2

EnglishGermanHungarian