[metaslider id="9331"]

Hogyan érvényesüljünk külföldön- interjú Dr. Horváth János Sándorral

Hazánkban egyre népszerűbb témává vált az, hogy hogyan valósítsuk meg önmagunkat külföldön, illetve az egyetemi élet után milyen konkrét lépésekkel haladhatunk a kitűzött célunk felé. Az Olaszországban eltöltött tíz évem során én is rengeteg megdöbbentő helyzettel találtam szemben magam. Ezért készítettem egy olyan villáminterjút felölelő cikket Dr. Horváth János Sándor nemzetközi emberi jogi szakjogásszal, aki hatékony tapasztalatokat oszt meg a külföldi munkavállalással és életstílussal kapcsolatban egyaránt. Valójában ki-ki milyen céllal, anyagi vagy szakmai fejlődés reményében indult el.

Mi ösztökélt arra, hogy külföldre költözz?
Dr. Horváth János Sándor: Szüleim svájci frank alapú jelzáloghitelt vettek fel, majd jó pár évvel később egyre nehezebben tudták fizetni. Ekkor közösen eldöntöttük, hogy még mielőbb nagyobb baj lenne, kijövök külföldre és segítem őket.

Milyen szakmai pozíciót töltöttél be Londonban?
Dr. Horváth János Sándor: Egy olasz étterem hálózatának voltam az Area Managere, ami annyit jelent, hogy 5 üzletért voltam felelős.

Megvalósítottad a remélt céljaidat Londonban?
Dr. Horváth János Sándor: Igen! Az összeset. Komolyan! Ez igazán büszkévé tesz. Családomon segítettem és ez rengeteg erőt ad nekem a mai napig.

Hogy működik az álláskeresés Londonban és milyen praktikák vannak?
Dr. Horváth János Sándor: Létezik egy „londoni magyarok” facebook csoport, ahol hirdettek egy állást. Elküldtem az önéletrajzomat, majd felhívtak. Közvetlen az interjú után szerencsére fel is vettek. Ekkor még Supervisor voltam. Statisztikai adatok alapján heti fél millió munkalehetőség keletkezik Londonban. Szóval itt minden rajtad múlik. Ha dolgozni szeretnél, találsz munkát. Többnyire internetes oldalakon érdemes bogarászni, de a régi hagyományos módszer sem rossz, amikor szétszóród az önéletrajzodat különböző munkahelyeken. Léteznek telefonos applikációk is, amelyek regisztrálás után szinte néhány óra elteltével több 100 lehetőséget kínálnak, tehát számtalan mód áll rendelkezésre.

Milyen bejelentési kötelezettségek vannak a betegbiztosítással kapcsolatban?
Dr. Horváth János Sándor: Az egyik legfontosabb a National Insurance Number, ami az otthoni TB- nek felel meg. Ezt telefonon keresztül lehet igényelni. Egy időpontot adnak, majd egy személyes elbeszélgetés után kb. 2-6 nap elteltével postán küldenek egy levelet, amely tartalmazza az NI számot. Ha nehézkes a nyelv megértése, nyugodtan lehet valakit magaddal vinni, aki segít tolmácsolni.

Vannak kinn olyan megbízható magyar barátaid, akikre mindig számíthatsz, ha valamilyen problémád merül fel?
Dr. Horváth János Sándor: Hogy teljesen őszinte legyek barátokat nehéz találni. A megélhetés olyan drága, hogy minden időd a munkával telik, persze olykor van idő a szórakozásra is. Sajnos ebben a rohanó városban nagyon nehéz lassítani és barátokra lelni.

Szereztél egy L.LM Humán Rights mesterdiplomát. Kinek a biztatására indultál el ezen a pályán?
Dr. Horváth János Sándor: Így van! Igazából saját magam biztatásából indultam el. Hittem abban, hogy a pozitív fejlődés része az emberi természetnek. Folyamatosan szeretnék fejlődni és javulni. A jobbra törekedni.

Hogyan sikerült felvételt nyerned a képzésre?
Dr. Horváth János Sándor: Valójában ez a téma mindig is érdekelt. Jelentkeztem az egyetemre, aminek az volt az előfeltétele, hogy ott helyileg egy nyelvvizsgát kellett tenni. Nekem már volt egy középfokú angol nyelvvizsgám, de ettől függetlenül kellett ott egy másikat is tenni, hogy a képzést el tudod-e végezni vagy sem, továbbá a jogászi diploma alapfeltétele volt.

Mennyi szabadidő jut magadra? Milyen hobbijaid vannak?
Dr. Horváth János Sándor: Nincs hobbim. Vagyis volt, de amióta Londonban élek már nincs. A verseket nagyon szeretem. Sajnálatos módon kevés a szabadidőm. Három évvel ezelőtt szervezték meg Londonban az első József Attila szavalóversenyt. Körülbelül ötvenen voltak és én is jelentkeztem és képzeld el megnyertem! Egy József Attila- díjat kaptam, ami egy festmény volt. A második ugyanilyen szavalóverseny 2018 áprilisában volt, oda viszont már zsűritagnak hívtak meg.

Akad-e külföldön bármi olyan dolog, ami nehézséget okoz számodra?
Dr. Horváth János Sándor: Nincsen! A tömegközlekedés nagyon ki van találva, mindenhova járnak, csak egy a baj, hogy nagyon zsúfolt és piszkos. Én jómagam autóval járok, viszont ami nehézséget ok

oz az a dugó, mert előfordul, hogy egy 10 kilométeres szakasz megtétele 3 órámba is beletelik. Alapvető hozzáállásom az, hogy nincs olyan, hogy valamit nem tudsz megoldani. Sajnos azt, hogy egy nap 30 órás legyen, azt valóban nem tudom elintézni, de ami a hétköznapokhoz szükséges, úgy gondolom, meg tudom valósítani.

Mennyire változtatott meg a külföldi életvitel?
Dr. Horváth János Sándor: Megváltoztatott! Olyan értelemben, hogy mindig is szeleburdi, vidám srác voltam. Ez az élet átformált teljesen. Most komolyan veszek mindent a munkámból kifolyólag is.

Milyen hasznos tanáccsal látnád el a külföldre költözőket?
Dr. Horváth János Sándor: Kössék fel a gatyájukat! Érdemes nyelvtanulással kimenni. Legyetek kitartóak és nagyon-nagyon erősek! Ne adjátok fel! Ha bizonytalanok vagytok, akkor ne vágjatok bele! Kedvenc mottóm: „Lassú víz, partot mos.” Ha elég összeszedett és kitartó vagy, akkor eléred a célodat és minden a javadra válik.

EnglishGermanHungarian