[metaslider id="9331"]
hulladék

Hogyan csökkentsd a konyhai hulladékokat pár egyszerű trükkel? – Tippek a környezettudatosabb élethez

Sokszor halljuk, hogy mégis mit tehetnénk mi egymagunk a Bolygónkért, hiszen egy ember nem tud csodát tenni. Valóban nem. De ahogy mondani szokás, „sok kicsi sokra megy”, és igenis sokat tehetünk azért, hogy egy egészségesebb és környezetbarátabb világot teremtsünk. Ehhez pedig mi egymagunk is nagyban hozzájárulhatunk az otthonunk környezetbarátabbá tételével. Nem kell mást tennünk, mint hogy tudatosan vásárolunk és ügyelünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk és minél kevesebb élelmiszert dobjunk ki. Ehhez pedig össze is gyűjtöttem nektek néhány hasznos tippet, amit alkalmazhattok a mindennapokban!

Komposztálj!

Azoknak, akik családi házban laknak – és esetleg még veteményeskertjük is van – mindenképpen ajánlanám a komposztálást, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetjük a kukába dobandó hulladékok mennyiségét. De mégis mi kerüljön a komposztba? A főzés közben keletkezett krumpli, répa vagy zeller héja, almacsutka, dinnyehéj, tojáshéj, fonnyadó gyümölcsök és zöldségek, amikkel már nem lehet mit kezdeni és igazából bármilyen gyümölcs vagy zöldség maradék. Ezek mind belekerülhetnek a komposztba, és ha az összeérik, akkor felhasználhatjuk a veteményesben trágyaként. 

hulladék

Kávézacc – Meg se próbáld kidobni!

Az emberek többsége napi szinten fogyaszt kávét és sokan mégsem tudják, mi mindenre lehet használni a kávézaccot, pedig rengeteg hatékony felhasználási módja van. A kávézacc tele van olyan, a növények számára hasznos összetevőkkel, amik révén tápanyagban gazdag lesz a virágföld. Érdemes a kávézaccot egy körülbelül 5 literes kannába tenni, feltölteni vízzel és adni belőle a növényeinknek. És bár nem tudják kimutatni, de biztosan hálásak lesznek érte!

Egy helyett két konyhai kuka!

A szelektív hulladékgyűjtés érdekében praktikusabb, ha két konyhai kukánk van, és az egyikben kifejezetten a műanyag hulladékokat gyűjtjük. Érdemes valamivel megkülönböztetni, hogy melyikben mit gyűjtünk, így nem csak nekünk, de a hozzánk érkező vendégeknek is könnyebb ezeknek a használata. Ha pedig a kukák megtelnek, az egyik mehet a sima szemetesbe, a másik pedig a műanyag számára fenntartott szelektívbe!

hulladék

Semmi ne menjen kárba!

Az élelmiszer pazarlás az egyik legnagyobb probléma a hulladékgazdálkodás terén, hiszen a világ élelmiszereinek egyharmada kerül a kukába, többnyire anélkül, hogy bármit kezdtünk volna velük. Éppen ezért, minden nap, mikor nekiállnánk kitalálni, mi legyen a mai ebéd vagy vacsora, nézzünk be a hűtőbe és gondoljuk át, hogy az ott találtakból mit tudnánk kihozni. Ha egy-két hozzávaló hiányzik is ahhoz, amit ezekből tudunk főzni, még akkor is jól járunk, hiszen így ezek az élelmiszerek biztosan fel lesznek használva és nem mennek kárba. 

Le a műanyag csomagolóanyagokkal!

Ehhez tényleg nincsen másra szükséged, mint hogy beszerzel egy-két vászon bevásárlótáskát, mondjuk egy kisebbet meg egy nagyobbat, hogy mindig azt vidd magaddal a boltba, amelyik praktikusabb a megvásárolni kívánt termék mennyiségét nézve. Ezekben a táskákban az a jó, hogy moshatóak, így ha esetleg koszos lesz, csak bedobod a mosógépbe, emellett annyiszor használod őket, ahányszor akarod. Arra érdemes csak figyelni, hogy erős, strapabíró táskát válasszunk. A vászontáska mellett pedig érdemes megfontolni, hogy gyümölcsök és zöldségek vásárlásához beszerezzünk pár pamutból készült gyümölcs- és zöldséghálót, amivel kiválthatjuk a rengeteg nejlon zacskót, amibe ezeket pakoljuk. Ilyen hálókat is szinte bárhol tudunk vásárolni pár száz forintért, akár nagyobb élelmiszerüzletekben vagy drogériákban. 

Érdekességként megjegyezném, hogy ha papírtáskát vásárolunk a boltban, annak a bomlási ideje 1 hónap, míg például egy műanyag szatyor 200-1000 év alatt bomlik le! 

hulladék

Hanyagold a mosogatószivacsot és a papírtörlőt!

A papírtörlő egy nagyon jó dolog, hiszen ha hirtelen kell, csak tekerünk rajta egyet és letépünk belőle egy darabot. Csakhogy! Amellett, hogy pikk-pakk elfogy, és ezzel gyarapítja a kukánk tartalmát, még károsítja a környezetet is, tekintve, hogy fákat vágnak ki az előállításához. Tanácsosabb tehát hanyagolni ezeket és a mosható, sokszor felhasználható konyharuhákat érdemesebb előnyben részesíteni. A papírtörlőhöz hasonló problémát okoz a mosogatószivacs is, hisz ebből is sokat használunk el és lévén, hogy műanyagból készül, több száz év, mire lebomlik. Ehelyett alkalmazzunk inkább fából készült mosogatókeféket vagy mosogatókendőket, amiket szintén nagyon sokáig használhatunk.

Remélem tudtam hasznos tippekkel szolgálni, és Ti is alkalmaztok ilyen és ehhez hasonló praktikákat a hulladékgyűjtés terén, hiszen Mind tehetünk azért, hogy egy egészségesebb környezetben éljünk és óvjuk a Bolygónkat!

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian