[metaslider id="9331"]

Híres olasz tésztaételek

Bizonyára sokunknak a kedvencei közé tartozik az olasz konyha. Ennek egyik fő eleme a tészta, amelynek rengeteg különböző fajtája van, melyek méretben, formában, összetételben, és még akár színben is nagyon változatosak lehetnek. Ezekből szemezgettem most nektek, bemutatva néhány fajtát, illetve azt, hogy mit is szoktak leginkább ezekből készíteni – igyekezve olyan ételekre helyezni a hangsúlyt, amelyek a nagy nyári melegben is ideálisak lehetnek.

Spagetti

olaszHa erről a tésztaféléről van szó, legtöbbünknek valószínűleg a bolognai spagetti jut eszébe először (spaghetti bolognese), ami darált hússal és paradicsomszósszal készül. Hasonlóan népszerű és finom, ráadásul könnyű a carbonara spagetti (spaghetti alla carbonara) is, ami tejszínes alapú, és baconnel, illetve a tésztához általában véve is sokszor elengedhetetlen sok sajttal készül. Annak, aki húsmentes menüre vágyik, jó választás lehet a „spaghetti alla napoletana” is, amit paradicsomszósszal kell csinálni, illetve a(z) „aglio e olio” is, magyarra fordítva: fokhagymával és olajjal. Ezek egyben talán a legegyszerűbbek közé is sorolhatók, így jó választás lehet, ha csak gyorsan akarunk valamit összeütni.

Penne

A penne egy szintén közismert és közkedvelt olasz tészta (bár melyik nem az?), és szintén sokféle bevett receptje van. Egyik legismertebb a penne all’arrabbiata, amelynek lényeges eleme a chili, ami enyhén csípőssé teszi, ezen kívül pedig többek között természetesen a paradicsom, és további fűszerek is nélkülözhetetlenek benne. Emellett gyakran készítik a penne tésztát csirkés-tejszínes, pestós, spenótos vagy a gombás szósszal is.

Érdemes kipróbálni a rakott pennét is – ehhez talán legideálisabb a bolognai ragus vagy a csirkés-tejszínes alap, de persze itt is lehet egyénileg kísérletezni. Annyi a lényege, hogy a tészta főzése, illetve a hozzá tartozó mártás elkészítése után, akár keverve, akár rétegezve, a tetejét ízlés szerint sajttal, fűszerekkel megszórva, még egy kis időre sütjük is az ételt.

Tagliatelle

olasz

A tagliatelle tésztának a spagettihez hasonlóan a bolognai az egyik klasszikus kiegészítője, de ezen kívül is nagyon széles a paletta – adhatunk hozzá húsokat, de akár zöldségeket, a már említett pestót, csicseriborsót vagy gombát is. Készíthetjük paradicsomos vagy tejszínes alappal, többféle hozzávalóval, vagy akár nemes egyszerűséggel csak eggyel vagy kettővel, ilyen „jolly jokerek” például a már említett paradicsom, a fokhagyma, vagy akár a bazsalikom – ami például a pesto-nak is alkotóeleme, a fontos és jellegzetes fenyőmag mellett.

A mártásokon kívül a tésztával is lehet variálni – hiszen nincs kőbe vésve, hogy egyféle mártást csak egyféle tésztához adhatunk hozzá, emellett pedig kipróbálhatjuk például a színes – leggyakrabban pirosra vagy zöldre színezett – tésztavariációkat is. Ezeket általában zöldségekkel színezik meg, a piros színűt céklával vagy paradicsommal, a zöldet pedig spenóttal. De találkozhatunk akár fekete változattal is, amelyet pedig tintahallal varázsolhatnak ilyen színűvé. Emellett a legbátrabbak még akár azzal is megpróbálkozhatnak, hogy – bár a boltokban is jó minőségűeket lehet kapni – maguk készítsék el otthon a tésztát saját maguknak.

Az imént leírt ételek többsége egy már valamennyire gyakorlott szakácsnak nem valószínű, hogy gondot okoz, főleg azok, amikhez kevés hozzávaló szükséges. De kezdőként sem kell megijedni – nemcsak az egyszerűbbekhez, hanem a több hozzávalósokhoz is számos internetes oldalon lehet segítséget találni, illetve egy adott receptnek több verzióját is megtalálhatjuk kisebb különbségekkel. Ráadásul saját ötletekkel is dolgozhatunk, ennek terén pedig határ a csillagos ég – lehetséges, hogy éppen Te fogsz egy új, tuti receptet „kifejleszteni”!

Ti miket szoktatok készíteni a nyáron, és mit próbálnátok ki szívesen?

Képek forrása:1,2,3,4
Források:1

EnglishGermanHungarian