[metaslider id="9331"]

Híres kalóznők

Számos hiedelemnek köszönhetően kezdetben a férfiak úgy gondolták, hogy ha a nő a fedélzeten marad, miután a hajó útjára indul, az balszerencsét okoz. Egyes tengerészek az Isten, Istenek haragjától tartva nem engedték a nők részvételét útjaikon, mások pedig attól tartva igyekeztek őket távol tartani, hogy ne vonják el a közlegények figyelmét feladataikról. A nők egészen a XX. századig voltak kizárva a tengeri kereskedelemből. Két módja lehetett, hogy tengerésszé váljanak; házasság útján vagy férfinak öltözve, álnevet használva kerültek fel a fedélzetre. A történelem során számos kalóznő vonta uralma alá a világ vizeit és tartotta rettegésben a hajósokat.

Anne Bonny és Mary Read

Anne Bonny egy ír ügyvéd törvénytelen gyermekeként jött világra 1697-ben. A nő Amerikában találkozott tengerész férjével, akivel a Bahamákra utaztak, egy olyan szigetre, amely híres volt a kalózkodásról. Itt találkozott Calico Jack Rackam kalózzal. Miután Bonny csatlakozott a kalózokhoz, ádáz és vakmerő természetét mindenki megismerte a Karib térségben.

A késő XVII. században született Mary Read sokáig fiúnak öltözve járta Anglia utcáit, ezzel azt hitetve az emberekkel, hogy ő valójában az elhunyt féltestvére. Később a Mark nevet használva, férfiak által végzett munkákra jelentkezett, így kipróbálta magát katonaként és tengerészként is. Egy napon azonban kalóztámadás érte a hajót, amelyen Mary dolgozott, így került Calico Jack Rackam fedélzetére, ahol találkozott Anne Bonny-val is, akinek felfedte titkát: hogy valójában nő. A két kalóznő barátságot kötött és együtt fosztogatták a halászhajókat és harcoltak az ellenséggel. Calico Jacket és kalózait végül sikerült elkapni és bűneikért felelősségre vonni. A legénységből egyedül Anne és Mary menekült meg a kivégzés elől, ugyanis mindketten várandósak voltak.

Teuta illír királyné

Férje halála után, időszámításunk előtt 231-ben régens királynőként négy évig uralkodott népe felett Teuta királyné. Hatalma a mai balkáni területekre (Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina) terjedt ki. A kalózkodó aktivitás birodalma érdekét szolgálta, ugyanis ezzel igyekeztek visszatartani a szomszédos birodalmak fenyegetéseit. Miközben a görög és olasz kereskedelmi útvonalakat tartották félelemben a királyné kalózai, számos ellenséget szereztek maguknak, ezek közül a legnagyobb fenyegetést a rómaiak jelentették. A két ellenség között hamarosan egy két évig tartó háború tört ki, amely Teuta királyné megadásával ért véget.

Ching Shih

Minden idők egyik leghírhedtebb kalóznője, Ching Shih a kínai térséget tartotta állandó rettegésben, de hírneve egészen a brit térségig terjedt. A nő prostituált volt, amikor egy kalózcsapat fogságba ejtette. 300 hajó és közel 40.000 férfi „úrnőjévé” vált, miután kalóz férje meghalt. Nem kellett sok idő, mire a kalózok elfogadták Ching Shih uralmát, aki pár év alatt felállította saját kormányát, adózási rendszert hozott létre, és aki az általa hozott jogszabályokat megszegte, fejét vesztette. Három évig kalózkodott, amikor Ching Shihnek és csapatának amnesztiát ígértek, ha felhagynak jogellenes tevékenységeikkel. Az amnesztiához mindössze annyit kért a kínai uralkodó, hogy térdeljenek le a hivatalnokok előtt. A megalázó procedúrát furfangosan kikerülve, Ching Shih méltósággal élte le élete hátralévő részét.

A szirénhagú Rachel

Rachelt az első amerikai kalóznőként tartják néhányan számon. Miután házasságot kötött George Wall halásszal, családja kitagadta a nőt. A házaspár a tisztességes munkáikból nem tudott megélni, így törvénytelen eszközökhöz kellett folyamodniuk. Ekkor kezdték el kalózkodásukat, amelyhez egy külön stratégiát állítottak fel. A házaspár hajótöröttnek álcázta magát, majd Rachel a hajósoktól segítségért könyörgött. Miután felengedték őket a fedélzetre, Rachel és férje a legénység tagjait kifosztotta, bizonyos esetekben meg is ölték őket. Egy támadás alkalmával hatalmas vihar kerekedett, amelyet csak Rachel élt túl, de a nő nem hagyott fel kalózkodó életmódjával. Még az utcán is megtámadta az embereket, hogy értékes tárgyakat szerezhessen. 1789-ben végül bíróság előtt kellett felelnie fosztogatásai miatt, beismerő vallomását követően 29 évesen felakasztották.

A történelmi időkben a legjelentősebb indok a kalózzá válásnál a jobb megélhetés reménye volt, ezt Rachelék példája is alátámasztja. Bár a nőknek sokszor kellett álruhába bújniuk és azt tettetni, hogy férfiak, a legtöbb kalóznő már nem rejtegette nemét, öltözetüket kedvük szerint állították össze. A mai kalózábrázolásoknál megfigyelhető tipikus ruhadarabok a XVII. századi öltözeteket jelenítik meg. Ezt az időszakot a kalózkodás aranykoraként emlegetik.

 

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: 1, 2

EnglishGermanHungarian