[metaslider id="9331"]

Halloween- mi mindent tudsz róla?

Ismét elérkezett az év azon napja, amikor a social mediát ellepik a faragott tökök, a kreatívabbnál kreatívabb jelmezek és az ijesztő dekorációk; természetesen Halloweenről van szó. 

 

Egy kis áttekintés

Bizonyára sokaknak ismerős lehet a Halloween ünnepe, mivel hazánkban is évről évre egyre népszerűbbé válik. Maga az angol szó lefordítva a Mindszentek előtti estét jelenti (All Hallow’s Eve). Eredetileg egy ősi kelta ünnep volt, a Skóciában és Írországban élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, „a nyár végét”, vagyis a Samhain-t, ekkor egyszerre hódoltak a holtak Ura és a Napisten előtt. A hiedelem szerint október 31-én a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. A kelták hite szerint ekkor tért vissza azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt években haltak meg, és azóta állattestben éltek tovább. Áldozatok bemutatásával engesztelést lehetett nyerni ezeknek a lelkeknek, hogy továbbjussanak a mennyországba. Azok a kelták, akik nem akarták, hogy ezek a lelkek visszataláljanak, több módon védekeztek az esemény ellen: voltak, akik eloltották a tüzet a házaikban, hogy az ne vonzza oda a szellemeket, de voltak olyanok is, akik szellemruhákba, állatbőrökbe öltözve, az utcákon parádézva akarták „becsapni” a gonosz lelkeket. 

Az USA-ban a Halloween a 19. században honosodott meg, köszönhetően a már említett ír, angol és skót bevándorlóknak. Az évek alatt elmosódott a határ a vallásos ünnep és a többnapos ünneplés, parti között, aminek következtében rengeteg halloweeni szokás alakult ki, számos érdekességgel teletűzdelve. A következőkben bemutatásra kerül néhány érdekesség, furcsa szokás az „ünneppel” kapcsolatban.

 

Hatalmas üzlet

Karácsony után Halloween a második legnépszerűbb ünnep az Egyesült Államokban. Nem meglepő, hiszen ki ne akarna egy (vagy akár több) éjszakára beöltözni annak, akinek vagy aminek szeretne, végigbulizva az egész estét: a fiatalabbak körében már évtizedek óta hagyomány a Trick or Treat, magyarosan a Csokit vagy Csalunk, ami gyakorlatilag abból áll, hogy a gyerekek házról házra járva kopogtatnak édességekért vagy egyéb jutalmakért. Az idősebbek körében pedig nagyon népszerűek a különböző halloweeni témájú bulik, ahová általában kötelező beöltözni. Persze ezek a jelmezek lehetnek otthon, kézzel készítettek, minimális erőfeszítéssel kitaláltak, vagy drágábbak, vásárolt, rendelt darabok is. A kreativitásnak szinte semmi sem szab határt, legyen szó egyéni vagy csoportos beöltözésről. A házak és a kertek ilyenkor elképesztőbbnél elképesztőbb dekorációt kapnak: koporsók, pókhálók, faragott tökök mindenhol. És ha már egy ünnepről van szó, akkor elengedhetetlen kellékek a tipikus Halloween témájú ételek-italok is. Mindezeket összevetve, nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban tavaly közel 4,75 milliárd dollárt költöttek az emberek cukorkákra, dekorációkra, jelmezekre.

halloween

Veszély a gyerekekre nézve?

Mint mindennek, ennek az ünnepnek is megvannak a hátrányai és a veszélyfaktorai: minden évben felmerül a rémhír, miszerint a kapott édességekben vagy mérget vagy valami veszélyesebbet, például zsilettpengét vagy tűt találtak az aggódó szülők. Ezeknek a híreknek a nagyobb része álhír, de mégsem zárható ki teljesen a feltevés, hogy vannak olyan emberek, akik ebben lelik „szórakozásukat”. Mindenesetre nem árt átnézni a gyerekek zsákmányát, hiszen sohasem lehet bízni teljesen – végtére is ismeretlen emberektől kapott édességről van szó. 

 

Guiness rekordos tökfaragás

A tökfaragásnak megrendíthetetlen hagyománya van: már Magyarországon is számos helyen rendeznek tökfaragó versenyt, töklámpás felvonulást. Egy ír legenda szerint a Jack O’Lantern egy Stingy Jack nevű férfiról kapta a nevét, aki egy alkalommal megtréfálta az ördögöt; az ördög erre megígérte neki, hogy halála után nem fog pokolra jutni. Ennek ellenére, mikor Jack meghalt, a mennyországba sem engedték be: lelke a pokol és a menny között rekedt. Az ördögtől végül kapott egy izzó fadarabot, amit Jack beletett egy kivájt fekete retekbe; később ezzel a lámpással kóborolt a pokol és a menny között. Az amerikaiak időközben ezt a retket tökre változtatták, így adva alapot a ma már ikonikussá vált sárga töklámpásnak. Persze mint szinte mindent, ezt a szokást is „versenyeztetik”. A legtöbb világító töklámpás rekordját Keene városa tartja, ahol 2013-ban 30,581 darab töklámpást számoltak, ezzel Guiness rekordot állítva. Léteznek gyorsasági tökfaragó versenyek is: egy férfi 2013-ban mindössze 16,47 másodperc alatt faragott ki egy tököt, szemekkel, orral és szájjal. 

halloween

Rongálás mesterfokon

A nagy bulik mindig nagy kosszal, és többé kevésbé sok kárral járnak együtt. Éppen ezért, 2004-ben egész Hollywood területén betiltották a szerpentinspray használatát, mivel az túl nagy károkat okozott az utakon. Aki október 31. és november 1. között használja az említett partikelléket, komoly büntetéssel állhat szemben: 1000 dolláros büntetéstől kezdve akár 6 hónapos börtönbüntetésre is ítélhetik őket a bekövetkezett károk arányában.

 

Te ünnepled valamilyen formában a Halloweent?

 

 

Források: 1, 2, 3

Képek: Pexels

EnglishGermanHungarian