[metaslider id="9331"]
ügy

Gyilkosság eltűnéssel leplezve- a D. Lajos ügy

Napjainkban Magyarországon is virágzik a bűnözés, de viszonylag kevés olyan üggyel találkozunk, amelyben közel 20 év elteltével lelnek újabb nyomokra és megoldásra. D. Lajos egyik ügye pont ilyen, habár a férfinak nem ez volt az egyetlen, ami felróhatóvá vált ellene. Korábban főként Balla Irma ügyével kapcsolatban csengett a neve a köztudatban, (illetve olyan helyi harcok miatt a szentesi önkormányzattal, amikre később majd kitérünk) az elmúlt 20 évben azonban főként egy ügy miatt láthattuk az újságok és a híradások címoldalain: Koncz Judit eltűnése okán. 

 

Mi történt?

Egy szentesi nő, albérletéből 2006. július 21-én 19 óra és 22-én 9 óra között – 2 éves gyermekét egyedül hátrahagyva – ismeretlen helyre távozott, majd többet nem adott magáról életjelet. Eltűnését élettársa, D. Lajos jelentette be a rendőrségnél, mivel a férfi (az eltűnéséhez viszonyítva) másnap ment volna a kislányért, de akkor elmondása szerint Judit már nem volt otthon, ezért is jelentette be eltűnését. (A bejelentéstől számítva Juditot egészen holtteste azonosításáig keresték…) Külön figyelmet érdemel, hogy a DVD-lejátszó, amit az egyedül hagyott kislány nézett, végtelen ismétlésre volt állítva. Valamint az eltűnt nőn minden holmija az otthonában volt, (többek közt a szemüvege is), de a bicikli eltűnt az udvarból A legkiábrándítóbb mégis az volt a házhoz érkező rendőrök számára, hogy érkezésükkor a család kuvaszát megmérgezve találták az udvaron feküdni. 

De ki volt D. Lajos és hogy jutottunk el idáig?

A vádlott és a sértett a 2000-es évek elején ismerkedett meg egymással. Élettársi kapcsolatot létesítettek, amelyből egy közös gyermekük is született (a fentebb már említett, akkor 2 éves otthon hagyott kislány). A szentesi lakosok elmondása szerint D. Lajos kifejezetten rosszindulatú ember volt, rengeteg kisebb helyi veszekedésbe és dulakodásba belekeveredett, valamint több alkalommal is eljárást indítottak ellene, de ült börtönben például lopás miatt is. A férfi 2005-ben, Németországban börtönbe került, ahol a sértett meg is látogatta őt. A vádlott már ekkor féltékeny volt, és megfenyegette a nőt arra az esetre, ha távollétében megcsalja vagy elhagyja – az asszony 2006 elején mégis úgy döntött, hogy elhagyja a férfit és új életet kezd. A nő Szentesen, egy bérelt ingatlanba költözött, és immáron mással tervezte a közös jövőjét. Amikor a vádlott visszatért Magyarországra látszólag elfogadta és tudomásul vette, hogy a sértett elhagyta őt, magában azonban elhatározta, hogy elégtételt vesz, megöli a nőt, és ezzel egyidejűleg a közös gyermekük felügyeleti jogát is megszerzi magának. (Judit „eltűnése” után D. Lajos egyébként megkapta a kislány felügyeleti jogát.)

ügy

A vád

A vád szerint a vádlott az általa előzőleg beszerzett szerrel megmérgezte a házőrzőkutyát, majd a sértettel közös gyermeküket a házban hátrahagyva a nőt elhurcolta az ingatlanból. Ezután a férfi a sértettet egy ismeretlen helyen, olyan módon és mértékben bántalmazta, hogy a nő szinte azonnal életét vesztette. A holttestet a férfi végül a Tiszába dobta.
Ahogyan arra már többször kitértem D. Lajos problémás ember volt, többször eljárás indult ellene az önkormányzatnál az általa üzemeltetett Black söröző miatt. Például 2001 áprilisában a hatóság betiltotta a zeneszolgáltatást, majd mivel ez hatástalan volt, 2002 szeptemberében bírságot szabott ki.  2003-ban helyszíni ellenőrzést tartottak a szórakozóhelyen, másnap pedig egy tégla repült be a jegyző házának ablakán. De D. Lajosnak ez sem volt elég és újabb tettre folyamodott. 2006 augusztusában egy több napig tartó zenés buli után újabb eljárás indult a kocsma üzemeltetője ellen, a gyámhatóság pedig bírósághoz fordult, hogy kiderüljön, D. Lajos alkalmas-e gyermeke nevelésére. Pontosan egy hónappal Judit eltűnése után, 2006. augusztus 21-én, Lajos személyesen akart beszélni a jegyzővel a két ügyről, de nem találta a hivatalában. Másnap hajnali fél 3-kor pedig gránát robbant a jegyző Tóth József utcai kétszintes épületének földszintjén. A bíróság azonban nem találta bizonyítottnak, hogy D. Lajos dobta a kézigránátot, így felmentették őt a vád alól.

ügy

Következmények

Lajos ezután ismét elhagyta az országot. Közben a nyomozók mindent felkutattak, hogy megtalálják a nőt, aztán 2007 nyarán egy horgász egy holttestettalált a Tisza baksi szakaszán. A fej nélküli torzót akkor nem sikerült azonosítani, így ismeretlen személyként temették el. A Nemzeti Nyomozó Iroda majdnem másfél évtizeddel később nyúlt hozzá újra az aktákhoz. A DNS-vizsgálatok beigazolták a gyanút, az eltűnésből pedig gyilkossági ügy lett.  Míg D. Lajos gyanúsított nem lett, az Országos Rendőr-főkapitányság tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki használható információt ad a gyilkosság körülményeiről. A férfit egyébként az olasz hatóságok fogták el Európai Elfogatóparancs alapján, majd az osztrákok közreműködésével 2020 nyarán szállították Magyarországra, ahol megtörtént a gyanúsítotti kihallgatása és őrizetbe vétele. A Fővárosi Főügyészség pedig vádat emelt D. Lajossal szemben előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt a Szegedi Törvényszéken. Lajos egyáltalán nem tett vallomást a gyilkossági ügyben. Tudta, hogy kevés ellene a bizonyíték, abban bízott, hogy a bíróság ebben az ügyben is felmenti majd a vádak alól, ahogy a robbantásos ügyben is tette.

 

Források: 1, 2, 3, 4,

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian