[metaslider id="9331"]
golya_workshop_belepteto

Gólya Workshop

A Pécsi Tudományegyetem Állam – és Jogtudományi Karán Szeptember 5-én került megrendezésre az elsőéves hallgatóknak meghirdetett Gólya Workshop. Az esemény lebonyolításáról a Mentorklub és a Karrier Iroda gondoskodott. A megjelent hallgatók nem csak az egyetemi életbe nyerhettek bepillantást, hanem a későbbi jogász szakmába is. A szervezők külön figyelmet fordítottak a Workshop alatt a csapatmunkára. A foglalkozást az egyetem felsőbb éves hallgatói tartották.

Szakál Bettinát a Gólya Workshop egyik szervezőjét kérdeztük

Szakál Bettina

A Media Iuris Szakál Bettinát a Gólya Workshop egyik szervezőjét, és a Karrier Pont vezetőjét kérdezte az esemény kapcsán.

Media Iuris:  Az idei gólya workshop miben különbözött az előző évihez? Volt-e bármi változás a tematikát vagy a lebonyolítást illetően?

Szakál Bettina: Újdonság volt a tavalyi évhez képest, hogy a Gólya Workshop-ot tapasztalt, felsőbb éves jogász szakos hallgatók tartották a gólyáknak, akiket a Karrier Iroda kifejezetten erre az alkalomra készített fel egy speciális tréning során.

Emellett, az idei évben sokkal inkább előtérbe került a közösség-és csapatépítés a Workshop tematikájában.

Media Iuris: A gólyák mennyire voltak érdeklődőek, többen látogattak el a workshopra mint az előző években, mik voltak a legkedveltebb tevékenységek a foglalkozásokon?

Szakál Bettina: Örömünkre rendkívül nagy érdeklődés övezte a Workshop-ot, már közvetlen a meghirdetést követően. Igyekeztük a programot valamennyi közösségi platformon a hallgatók figyelmébe ajánlani. A tavalyi évhez képest kétszer annyi elsőéves hallgatónak tudtunk lehetőséget biztosítani a részvételhez. A maximális létszám gyorsan be is telt, ehhez hozzájárult a gólyatáborban és az orientációs napon való személyes népszerűsítés a Mentorklub által. Sajnálatunkra a nagy érdeklődés és jelentkezés ellenére a Workshop napján több hallgató nem jött el a programra. Általánosságban elmondható, és nagy kihívást jelent a programok szervezése során, hogy bár a hallgatók érdeklődnek, nyitottak, de valamiért sok esetben mégsem jelennek meg az adott programon.

Elmondhatjuk, hogy a gólyák a Workshop során az ismerkedős és csapatépítő feladatokat kedvelték leginkább, illetve nagy favorit volt hasznossága miatt az időbeosztásos feladat.

Media Iuris: Van-e valami amin változtatnának  a következő évre, volt-e javaslat a hallgatóktól bármilyen változtatásra ami még vonzóbbá tehetné a programot?

Szakál Bettina: Bízunk benne, hogy jövőre még nagyobb létszámban tudjuk biztosítani az elsőéves hallgatóknak a részvételi lehetőséget a Workshop-on. Azonban kihívás számunkra, hogy a hallgatók érdeklődését a tényleges részvételben is igazán érezhessük. A visszajelzések alapján a résztvevő gólyák száz százalékban hasznosnak tartották a programot, véleményük szerint érdemes hasonló programot szervezni még. A Workshop során közelebb kerültek egymáshoz és összekovácsolódtak, és hasznos információkat szerezhettek. Mindezt egy olyan környezetben, amely segítette a beilleszkedést vagy a kezdeti nehézségeket. Azoknak is remek alkalom volt, akik esetleg nem tudtak a gólyatáborba eljutni.

Szita Réka

A felsőbb éves foglalkozást tartó tréner Szita Réka így nyilatkozott az esemény kapcsán:

Media Iuris: Melyek voltak a főbb szempontok amiket figyelembe vettél, amikor az előadásra készültél?

Szita Réka: Számomra a legfőbb szempont az volt, hogy minél átfogóbb felkészítést nyújtsak az elsőéves hallgatóinknak a kezdetben felmerülő akadályok terén. Azokból a problémákból indultam ki, amelyek visszaemlékezve nekem is akadályként mutatkoztak. A legfőbb ilyen tényezők természetesen kezdetben az évfolyamtársaim megismerése, a beilleszkedés majd a megfelelő tanulási módszer elsajátítása és legfőképpen a helyes időbeosztás voltak. Ebből kifolyólag az általunk „eljátszott játékok” ezek segítésére, fejlesztésére épültek, illetve az önismeretre. Továbbá, fontos szempont volt a felkészülésnél, hogy valamiképp beépítsük az eljátszott játékokba annak megértetését, hogy a jogászi pálya, amelyre jelentkeztek nem csupán egy foglalkozás, hanem annál jóval több. Ez egy élethivatás.

Media Iuris: Milyen visszajelzések, reakciók voltak a diákok részéről?

Szita Réka: A hallgatók lelkesen vettek részt minden feladatban. Minden játék mosolyt csalt az arcukra, így a személyes pozitív visszajelzések mellett biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezték a workshopot és a jövőben nagy segítségként szolgál majd nekik. Emellett kiváló alkalom volt számukra egymás megismerésére és barátságok megszületésére.

Media Iuris: Elégedett vagy-e a hallgatók aktivitásával, így képzelted el az tréninget?

Szita Réka: Abszolút! Az igazat megvallva nem is számítottam ilyen fokú aktivitásra a részükről. A workshopon látottak alapján biztos vagyok benne, hogy az idei évfolyam rendkívül kimagasló képességekkel rendelkezik és alig várom, hogy a jövőben újra dolgozhassak velük!

A Gólya Workshophoz hasonló programok látogatása nem csak célravezető az egyetemi élet megkönnyítésére, hanem remek kikapcsolódás is.

EnglishGermanHungarian