[metaslider id="9331"]
golya-kisokos_3-1024x576

Gólya kisokos 3. rész – Mi történik a pontok kihirdetése után?

Aki már egy ideje figyelemmel követi a munkásságunkat, az tudhatja, hogy tavaly nyáron elindult egy cikksorozatunk, mégpedig a gólya kisokos. Ebben a szériában leginkább a gólyákhoz, leendő hallgatókhoz szólunk, de természetesen felsőbb éves hallgatóknak is ajánljuk cikkeinket, hiszen sok információ nekik is segíthet az évek során.

Azért indítottuk el ezt a cikksorozatot, mert anno gólyaként megannyi kérdés fogalmazódott meg bennünk, amelyekre nem, vagy nem elég kielégítően kaptunk válaszokat. Az első rész a gólyatáborról szólt, amelyben amellett érveltem, hogy miért érdemes elmennetek oda és egy hatalmasat bulizni. A második részben pedig a tárgyfelvételben próbáltam nektek segíteni azzal, hogy összeírtam a kötelező tárgyak listáját, és néhány szabadon választható tárgyat is bemutattam, amelyeket érdemes első évben felvenni. A mostani írásomban a pontok kihirdetése utáni és a sulikezdés előtti időszak eseményeit szeretném veletek ismertetni, hiszen ezek ugyan meg vannak osztva itt-ott, de mégsem egy helyen, ezáltal nehezebben lehet kiigazodni az események áradatain.

PTE Ponthúzó party – Online

Kezdjük is a legelső állomással, a Pont Ott Partival, amely minden egyetemi időszak kiindulópontja. Sokak számára nem idegen ez a rendezvény, amely lényegében arról szól, hogy egy hatalmas utcai buli keretében, amelyet a pécsiek tekintetében a Széchenyi téren szoktak megtartani, kihirdetik a különböző egyetemek különböző szakjainak minimum ponthatárait egy hatalmas kivetítőn. A jelentkezők még aznap este értesítést kapnak sms-ben arról, hogy melyik főiskolára, illetve egyetemre vették fel. Az idei évben sajnos a koronavírus mindent felülírt, a szokásos Pont Ott Parti helyett idén egy más tematikájú és elnevezésű eseményt hirdettek meg, mégpedig a PTE Ponthúzó partyt online felületen. Ezen a linken keresztül megnézhetitek az ’’online buli’’ programleírását, amely egyébként július 23-án kerül megrendezésre. Reméljük ilyen formában is sokatokat érdekel az esemény.

Pótfelvételi

Hogy mit történik ezután? A pontok közzététele után következik a pótfelvételi eljárás. Fontos, hogy a pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akik a rendes felvételi eljárás keretében nem nyertek felvételt egy egyetemre sem, vagy idén nem is jelentkeztek még sehova, illetve azt is ki kell emelni, hogy pótfelvételin egyetlen intézmény egyetlen szakját lehet csak megjelölni. Ez egy olyan utolsó esély, amit érdemes kihasználni a sikertelen felvételi esetén. Ezzel kapcsolatban mindent megtaláltok a felvi.hu oldalán.

golya-kisokos

Egyetemi kezdőcsomag

A felvételi ponthatárok kihirdetése után minden felvett gólya kap egy nagy borítékot, amelyet a felvi.hu-n megadott címre küldenek ki. Ezek az úgynevezett ’’kezdőcsomagok”. Ezeknek tartalmazniuk kell az évkezdéssel kapcsolatos információkat, fontos időpontokat, mint például minden felvett diák Neptun kódját, amellyel aktiválni lehet a Neptun fiókot, ennek az aktiválásnak a kezdeti időpontját is leírják a levélben, továbbá arról is kaptok tájékoztatást, hogy mikor van a beiratkozási időszak, mit kell magatokkal hoznotok, mettől meddig lehet kollégiumba jelentkezni. Mindezek mellett ösztöndíj lehetőségekről is lesz egy külön ismertető, és az egyik legfontosabb közelgő eseményről is megkaptok minden információt, a gólyatáborról.

Gólyatábor és tárgyfelvétel

Miután megérkeztek a várva várt borítékok, utána fontolóra kell venni a gólyatábort. Akinek kétségei vannak a táborral kapcsolatban, az olvassa el a tavalyi, fentebb már belinkelt cikkemet, ugyanis ott személyes tapasztalataimat mutatom be. Annyit talán elárulhatok, hogy a cikk elején a kétségeimet írtam le, s azt, hogy miért nem szerettem volna elmenni a táborba, de ez a kétség persze már az esemény elején 180°-os fordulatot vett, egy percig sem bántam meg, hogy végül elmentem és egy hatalmasat buliztam. Még a gólyatábor előtt foglalkoznotok kell egy fontosabb dologgal, mégpedig az elsőéves tárgyak felvételével. A gólya kisokos második részében (a linket szintén megtaláljátok fentebb) ezzel kapcsolatban mindent megtaláltok. Emellett még a pécsi jogi kar weboldalán is megtalálható minden fontos tárgy, azok pontos leírásai.

Kollégiumi jelentkezés vagy albérlet keresés

Szerintem azzal minden jelentkező tisztában van, hogy a sikeres felvételi után gőzerővel kell szállást keresni az adott egyetem közelében. A legpraktikusabb megoldás a kollégiumba való jelentkezés. Érdemes figyelmesen elolvasnotok a csomagban leírt jelentkezési időpont határidejét, nehogy lemaradjatok a jelentkezésről! Aki megteheti és inkább albérletbe menne, az rögtön keresse fel a pécsi albérlet kereső Facebook csoportot, vagy online keressen rá pécsi albérletekre, mert a legjobbakat hamar lefoglalják!

Egy hét múlva minden felvételiző sorsa eldől. Addig is érdemes mindennap felmennetek az eduline.hu oldalára, hiszen naponta tesznek közzé új információkat a 2020-as felvételiről, illetve mi is próbálunk titeket tájékoztatni a legújabb történésekről. Reméljük sok új, lelkes hallgatót köszönthetünk majd a közösségünkben, a PTE Családban!

EnglishGermanHungarian