[metaslider id="9331"]
glutenmentes

Gluténmentes finomságok egyszerűen

Cikkemben három könnyen elkészíthető gluténmentes sütemény receptjét gyűjtöm össze, amiket ezeken a hűvös hétvégeken elkészíthettek, és persze nem csak azok lephetik meg magukat vagy akár családtagjaikat egy finom desszerttel, akiknek a glutén problémát okoz, hanem bárki más is, mert a „mentes” sütik – ha jó recept alapján, megfelelő alapanyagokból készülnek el- ugyanolyan finomak lehetnek, mint a hagyományos lisztből – és egyéb hozzávalókból- elkészített társaik. 

 

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent a glutén, illetve az erre adott túlzott immunreakció, azaz a gluténérzékenység. A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amit az egyes gabonafélékben (búza, árpa, rozs, zab) található anyag, a glutén vált ki az erre érzékeny személyeknél.

A cöliákiás, azaz gluténérzékeny személyek a glutén egy alkotóelemére, az említett gabonafélék egyes fehérjéire érzékenyek. Ezt az anyagot az érzékeny emberek szervezete nem tudja feldolgozni, ezért a szervezet ellenanyagot termel, ez indítja el az autoimmun folyamatot. Mivel az autoimmun folyamatot nem lehet sem megelőzni, sem megállítani, ezért a gluténérzékenység nem gyógyítható. Kezelni viszont lehet és kell is, ennek egyetlen módja az egész életen át tartó, szigorú gluténmentes diéta, hiszen, ha minimális mértékben sem kerül glutén az arra érzékeny ember szervezetébe, az immunrendszer ellenreakciója leáll, és a szervezet már nem pusztítja tovább önmagát. Mivel sajnos napjainkban a gluténérzékenység szinte népbetegségnek nevezhető, ezért biztos vagyok benne, hogy a cikk olvasói között is számos ember van, akinek együtt kell ezzel élnie. 

Elsőként egy viszonylag egyszerűen elkészíthető desszertről írnék, amit egy pörgős nap végén vagy akkor is elkészíthettek, ha csak 1-2 szabad órátok van és valami édesre vágytok. Ez nem más, mint a piskótatekercs. 

 

Piskótatekercs rizslisztből

Hozzávalók egy kb. 30×35 cm-es sütőformához:

  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál rizsliszt
  • 350 g sárgabaracklekvár vagy bármilyen egyéb, általad választott gyümölcslekvár

 Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük, a sárgáját a cukorral fehéredésig habosítjuk. A rizslisztet hozzáadjuk, alaposan eldolgozzuk, majd a felvert tojásfehérjét beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben a tésztát eloszlatjuk, majd 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amikor kész, vizezett sütőpapírra borítjuk, a piskóta alján lévő papírt pedig lehúzzuk. A vizes papírral együtt feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni. A választott lekvárral megtöltjük, egy kicsit hagyjuk összeérni, majd felszeleteljük és fogyasztjuk. 

Tipp: Ha a piskóta készítésekor egy evőkanál liszt helyett 1 evőkanál kakaóport adtok a tésztához, kakaós piskótát kaptok. A töltelék pedig nem csak lekvár, hanem akár csokikrém vagy puding is lehet.

gluténmentes

 

A második sütemény az egyik kedvenc kakaós/csokis sütim lesz, amit szintén nagyon gyorsan és könnyen elkészíthettek, ez pedig a Brownie. Ez a recept egy glutén- és laktózmentes változat lesz, tehát azok is fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek.

 

Laktózmentes brownie rizsliszttel és dióval

Hozzávalók:

  • 200 g glutén-és laktózmentes étcsokoládé, kockákra törve
  • 200 g glutén-és laktózmentes tejcsokoládé, szintén kockákra törve
  • 250 g tejmentes/laktózmentes margarin (pl. Rama)
  • 4 tojás
  • 1 csapott kiskanál só
  • 150 g cukor
  • 125 g rizsliszt
  • 100 g darált dió

Elkészítés:

A kétféle csokit a margarinnal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk picit hűlni, majd a tojásokat egyesével beleütjük, és robotgéppel eldolgozzuk. A sót és a cukrot hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, végül a rizslisztet és a diót belekeverjük, és az egészet homogénre dolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 175 fokos sütőben tűpróbáig sütjük kb. 25-30 percen keresztül.

Tipp: Ha kevésbé édes végeredményt szeretnétek kapni, készíthetitek úgy is, hogy a tejcsokit étcsokira cserélitek.

glutenmentes

 

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan desszert következik, ami csakúgy, mint az előző két süti, egyszerűen és rövid idő alatt megvan, és szerintem senki sem mondana rá „nem”-et. Ez pedig egy vegán és gluténmentes minipalacsinta áfonyaszósszal. Bónusz, hogy cukormentes is, de aki szeretné, természetesen a xilitet cukorra vagy egyéb édesítőszerre cserélheti annak tudatában, hogy a mértékek változni fognak ebben az esetben.

 

Minipalacsinta áfonyaszósszal

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g rizsliszt
  • 100 g gm zabliszt
  • 100 g keményítő
  • 1 csipet só
  • 200 ml növényi tej 
  • 90 g xilit
  • 1 tk vanília kivonat
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 1-2 evőkanál pirított mandula
  • 5 ek kókuszolaj + egy kevés a sütéshez

Hozzávalók a szószhoz:

  • 250 g fagyasztott áfonya
  • 1 db lime kifacsart leve és reszelt héja
  • 100 g xilit

Elkészítés: 

A liszteket, keményítőt, sót, xillitet egy keverőtálban elvegyítjük. Külön a tejet, olajat, vaníliát összekeverjük és a lisztes keverékhez adjuk. 15 percet hagyjuk állni, majd enyhén kiolajozott serpenyőbe kis halmokat teszünk és mindkét oldalát megsütjük.
A szósz hozzávalóit egy gyorsforralóban összekeverjük, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Leturmixoljuk és egy szűrőn átszűrjük. A megsült palacsintákat ezzel a szósszal és pirított mandulával megszórva tálaljuk.

gluténmentes

 

Jó étvágyat kívánok hozzájuk! 

 

Források: 1, 2, Piskótatekercs és Brownie: Kiss Dóri – Glutén-és laktózmentes alapszakácskönyv 159. o; Kiss Dóri – Glutén-és laktózmentes alapszakácskönyv 171.o; kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian