[metaslider id="9331"]
romania-geri

Geri kalandjai – ICM Romániában

Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy megosztok veletek néhány gondolatot a legutóbbi utamról, ami Romániában volt egy PTE ÁJK-n működő kari szervnek, az Elsa Pécsnek köszönhetően.

Az Elsa, ami a European Law Student’s Associations rövidítése. Ez egy nemzetközi, karokon átívelő szervezet, Európában 375, itthon pedig 4 jogi kar büszkélkedhet azzal, hogy részese lehet ennek a szervezetnek. Célja, hogy nemzetközi konferenciákon összehozza és összekovácsolja az embereket Európa szerte, országszerte pedig a különböző jogi karok tartsák egymással a kapcsolatot. Ezeket NCM-nek, National Council Meetingnek nevezzük, a külföldön megrendezett összejöveteleket pedig ICM-nek hívjuk, ami pedig az International Council Meeting rövidítése. Nekem ez utóbbin volt szerencsém részt venni. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy hazámat az Elsa Hungary-n belül képviselhettem és annak külön örültem hogy a kinti küldöttség háromnegyede az Elsa Pécstől jött. Kísérőnk és mentorunk, az Elsa Hungary alelnöke is tiszteletét tette. Az idei ICM-et az Elsa Románia szervezte Constancaban. Az első állomásunk azonban nem a kikötő város volt, ugyanis habár ez Románia egyik fontos városa, amely hajókikötőjéről híres viszont reptérrel nem rendelkezik ezért az ország fővárosában Bukarestben szálltunk le. Onnan tömegközlekedési eszközökkel kellett megoldanunk az állomásra való kijutást, ami miatt eléggé kalandosra sikerült az utunk.

Sok sok óra elteltével megérkeztünk a szállodába és onnan egyenesen a gálaestére mentünk. A gálaesten a vendéglátóink igen kitettek magukért, és minden jól sikerült, egy négy csillagos szállodában volt mindenki elszállásolva. 

A következő napokban az ICM szakmai gyakorlatára helyeztünk hangsúlyt workshopok formájában, ahol a különböző pozíciójú vezetők országtól függetlenül csapatokban szerveződtek és előadást tartottak egymásnak. Részt tudtunk venni a plenáris ülésen, ahol az országot képviseltük. A szabadidőnkben volt lehetőségünk megnézni a tengerpartot és igyekeztünk a városban is sétálni egy keveset. Eléggé vegyes  tapasztalatokat és emlékeket szereztünk, ugyanis a város fejlettségi szintje első látásra eléggé visszafogottnak tűnt, és a városkép eléggé lehangoló volt a felelőtlenül széthagyott szemét miatt a parton és a sok kóbor állat miatt az üresen álló boltok előtt, amelyek nem működtek, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az ország egyik legfejlettebb városáról van szó. Az utolsó este a szervezők igyekeztek méltó zárást szervezni a rendezvénynek és elvittek minket szórakozni ahol kiengedhettük a gőzt. A hazautazás élményeiről említek még pár szót.

A reggeli után kimentünk az állomásra, ahol a legnagyobb meglepetésünkre nem volt a vonaton hely, ráadásul nem nagyon beszéltek az anyanyelvükön kívül más nyelvet, és így még nehézkesebb volt számunkra. A magyar nyelvet amúgy sem volt érdemes használnunk mert nem beszélték, és indulás előtt tájékoztattak minket arról, hogy nem célszerű használni, mert nem szeretik. Ennek ellenére pozitív csalódás volt amikor a vonaton voltunk, ülőhely, vonatjegy nélkül, de a kalauz rendkívül megértő és segítőkészen fordult felénk és még angolul is tudott kommunikálni velünk.

Összességében szép emlékekkel és hasznos tapasztalatokkal felvértezve tértem haza. Ezek a konferenciák nagyszerű lehetőséget biztosítanak ismeretszerzésre, és csodás barátságok megszületésére. 

Üdv,

Geri

EnglishGermanHungarian