[metaslider id="9331"]
újév

Furcsa újévi szokások a világ körül

Szilveszter és az újév közeledtével rendszerint átgondoljuk és értékeljük az elmúlt évet, esetleg listát írunk arról, mi az, amiért hálásak vagyunk, illetve milyen dolgokat csináltunk volna másképp így utólag visszagondolva. Fogadalmakat teszünk, abban bízva, hogy tartjuk is magunkat hozzá. Na és persze ott vannak a furcsábbnál furcsább újévi szokások, amik a világ különböző országaiban mind eltérőek. Ezek többnyire arra szolgálnak, hogy segítségükkel az emberek lezárva az elmúlt évet, maguk mögött hagyják a múltban őket ért sérelmeket, problémákat és befogadják az újév adta boldogságot, egészséget és bőséget. Az alábbi szokások közül jópár minden bizonnyal a konvencióktól eltérő, adott esetben meglepő vagy akár megmosolyogtató is lehet. 

12 szem spanyol szőlő

A spanyolok szokása, ami szerint szilveszter napján éjfélkor 12 szem szőlőt kell elfogyasztani, 1909-ben alakult ki. Ezáltal próbálta meg néhány szőlőgazda népszerűsíteni a termését, hogy azt hamarabb vásárolják meg tőle. Azóta azonban, ha 12 szem szőlő közül 12 harangütésre elfogyasztanak egyet-egyet, akkor a szőlő az egész évben védelmet és szerencsét biztosít.

újév

Ablakon kidobott óév

Szilveszterkor nem árt óvatosan járkálnunk az olasz városok utcáin, ugyanis előfordulhat, hogy egy régi serpenyő vagy más kellék, esetleg bútordarab landolhat mellettünk. A temperamentumukról híres olaszok ezzel a gesztussal jelzik, hogy megszabadulnak az óévtől és az azzal együtt járó régi dolgoktól, emlékektől, problémáktól, hogy életükben új helyet adjanak az újévnek és vele együtt az új és pozitív változásoknak.

 

Ablakon kiengedett óév

Az olaszokhoz hasonlóan Walesben az emberek ugyancsak az ablakon keresztül, velük ellentétben azonban jóval békésebb módon hagyják maguk mögött az óévet. A walesi hagyomány szerint ugyanis amikor az éjféli harang először kongat, gyorsan kinyitják az ablakot majd egyből be is csukják. Ők így teszik ki az óévet a házból, annak minden balszerencséjével és bajával együtt. Amikor pedig a harang új évet üt, kitárják a ház elülső ajtaját, hogy beengedjék az új évet és annak boldogságát, egészségét és szerencséjét.

 

Törött tányérok mindenhol

Ha Dániában járunk újévkor, minden bizonnyal fel fog tűnni, hogy a házak előtt halomban hevernek a törött tányérok. A dánok kifejezetten erre az alkalomra gyűjtögetik régi edényeiket, hogy azokat újévkor barátaik körében közösen törjék össze. Ez náluk a barátság és testvériség szimbóluma, melyen keresztül sajátos módon kívánnak boldog újévet egymásnak, és úgy tartják, akinek a háza előtt a legnagyobb cseréphalom van, annak van a legtöbb barátja. Úgyhogy ilyenkor ne lepődjünk és ne gondoljuk azt, hogy valakik vandálkodtak vagy betörtek valakihez. Ez újévkor egy teljesen normális jelenség.

újév

Mit rejt a torta?

Bolíviában a helyi szokás szerint pénzérmét sütnek a tortába és úgy tartják, hogy aki megtalálja, annak minden bizonnyal jó sora lesz a következő évben. Úgyhogy ilyenkor jobb, ha óvatosan nyúlunk a süteményekhez. Ki tudja, melyik mit rejt.

 

Aki elsőként lépi át a küszöböt

Valószínűleg már többen hallottak arról a szokásról, hogy a fiatal lányoknak akkor lesz szerencséje, ha újévkor az első, aki köszönti őket és boldog új évet kíván nekik, egy idősebb férfi. Ez egy skót tradícióra vezethető vissza, ami szerint mielőtt éjfélt üt az óra, kiküldenek valakit a ház elé, aki ajándékot hozva először átlépi a küszöböt. A hagyomány szerint az a legszerencsésebb, ha a választás egy magas, sötét hajú férfira esik. Az a személy, aki először lépi át a küszöböt kenyeret, szenet, sót, egy érmét és whiskeyt hoz a házba, ezekkel együtt pedig gazdagságot és szerencsét is.

 

Minden, ami kerek

A Fülöp-szigeteken minden kerek dolgot szerencsehozónak tartanak, ezért újévkor a spanyolokhoz hasonlóan ők is szőlőt fogyasztanak, pöttyös ruhát, illetve egyéb, körökkel díszített kiegészítőket hordanak. A kerek, gömbölyű dolgokhoz a bőséget, egészséget és jólétet társítják.

 

Házmosás újévkor

Szilveszterkor Puerto Ricoban az emberek sokszor kiöntenek egy vödör vizet az ablakon oly módon, hogy az leöblítse a ház oldalát. Ez szimbolikusan arra szolgál, hogy megtisztítsák a házat az elmúlt év során történt minden bajtól, kosztól és rossztól, annak érdekében, hogy egy új, segítséget és minden jót kínáló lélek költözhessen be az otthonukba.

 

Akiknél január 2-ig tart a szilveszter

A skótoknál az újév Hogmanay néven ismeretes, ez a buli pedig január 2-ig tart. Ehhez több sajátos tradíció is kapcsolódik, mint például az „első láb” nevezetű, amely abból a meggyőződésből fakad, hogy aki éjfél után először az otthonukba lép, az egész évre nézve meghatározza a háztulajdonos szerencséjét. Azonban egy ennél sokkal látványosabb hagyomány a tűzzsonglőrködés. Egy ilyen jellegű műsor a stonehaven-i tűzgolyó fesztivál, ahol a helyi lakosok saját készítésű tűzgolyókat lengetnek a fejük felett, amiket jórészt hálóból, illetve egyéb régi anyagokból, újságpapírból raknak össze. Közben végigsétálnak a falu utcáin, majd amikor kiérnek a kikötőbe, a tűzgolyókat a vízbe hajítják. 

újév

 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian