[metaslider id="9331"]
szak

Diplomás borszakértő vagy inkább popkultúra specialista – furcsa egyetemi szakok

„Na és hova tovább?” „Eldöntötted már, hogy melyik szakra mész?” „ Várod már az egyetemet?” Szerintem nem túlzás azt mondani, hogy gimnazista éveink alatt, főként a finishez közeledve minden irányból záporoztak ránk ilyen és ehhez hasonló kérdések. Megválaszolásuk nem okozhat különösebb nehézséget azoknak, akik konkrét tervekkel, jövőképpel rendelkeznek, ám azon társainknak, akik bizonytalanabbak, tanácstalanabbak továbbtanulásukkal kapcsolatban, többnyire hátuk közepére kívánják azt, hogy újból nekik szegezzék a kérdést. Az útkeresésben lévők számára azonban az utóbbi években gombaként szaporodtak az újabbnál újabb, ugyanakkor furcsábbnál furcsább egyetemi szakok.

Borban az igazság – szőlészet és borászat

A borok kedvelői ma már könnyedén karriert csinálhatnak abból, amit szeretnek, emellett pedig a diploma megszerzése is biztosított számukra. A szőlészet és borászat nem meglepő módon a szőlő termesztésére, valamint a szőlő és bor tanulmányozására utal. A Föld számos pontján, köztük az Amerikai Egyesült Államokban, a franciaországi Bordeaux-ban, de hazánkban, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen is adottak a lehetőségek arra, hogy valaki lediplomázzon, vagy ha még merészebb, ledoktoráljon borászatból. (Ezt kicsit furcsa volt most leírni…) A szőlészet és borászat mindig is a kertészet egyik legjövedelmezőbb ágazata volt, a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya pedig évezredes múltra tekint vissza Magyarországon. Az elmélet képzettség elsajátítása mellett az ember megismerheti a különböző művelésmódokat vagy a szőlőszaporítás technológiáját. Így jártasságot szerezhet a gasztronómia ezen részterületén is. 

szak

Popkultúrából jeles

A populáris kultúra vagy röviden popkultúra általában egy adott társadalom domináns, elterjedt hagyományaira, anyagi kultúrájára, illetve annak aspektusaira utal. A modern Nyugaton a popkultúra termékei többek között a zene, művészet, irodalom, divat, tánc, televízió és rádió, amelyeket a lakosság többsége előszeretettel fogyaszt, hiszen tömegesen és könnyen hozzáférhetőek, valamint vonzóak. Ezt kihasználva egyre több – főként amerikai- egyetem indít a popkultúra valamely szegmensének tanulmányozására kihegyezett kurzusokat. Ilyen például a Kaliforniában található Berkeley Egyetem, ahol 2003-tól a hallhatóknak lehetőségük van arra, hogy a „Simpsonok és Filozófia” tantárgy keretein belül betekintést nyerjenek a filozófia tanaiba a Simpson család sorozaton keresztül. Az Egyesült Királyságban, pontosabban a Nottingham Egyetemen kis ideig Robin Hood képezte az egyik óra tárgyát, amely például 15. századi kéziratok, illetve a sokak által kedvelt karakter angol társadalomba elfoglalt helyével foglalkozott, ezzel biztosítva lehetőséget azok számára, akiket érdekelt Anglia egyik legállhatatosabb figurájának eredete és fejlődése.  

Családban marad – a családi vállalkozások

A gazdálkodás és menedzsment szak hazánkban és számos más országban is nagy népszerűségnek örvend. A különböző lehetőségek közül egy érzékenyebb, problémásabb eset a családi vállalkozások köre. A családok vezetése alatt álló cégek, társaságok meghatározó szerepet töltenek be, ugyanakkor a családi és üzleti vállalkozások közötti elválaszthatatlan kapcsolat miatt egyedi kihívásokkal kell szembe nézniük, hiszen az üzleti döntések nem egyszer fonódnak össze a családi dinamikával. A bostoni Northeastern Egyetem esélyt kínál a családi vállalkozások világába való betekintésre, miközben górcső alá veszi a családi értékeket, kultúrákat, és olyan problémákkal foglalkozik, mint konfliktuskezelés, testvérek vagy családtagok közötti rivalizálás, különböző jogosultságok, családi és nem családi személyek alkalmazása, a vállalkozás irányítása, illetve az utódlás megtervezése. Célja, hogy az emberek ne csak elméleti síkon értsék meg a családi vállalkozások rendszerét, hanem a családtulajdonos által ellenőrzött vállalkozás munkájának, a vele való konzultációnak segítségével gyakorlati ismereteket is elsajátítsanak.

szak

Az vagy, amit megeszel – ecogasztronómia

A gasztronómia kifejezés nem ismeretlen számunkra, hiszen a szó alapvetően szakácsművészetet, az ételkészítés művészetét, egy ország vagy tájegység jellegzetes ételeit, elkészítési módjait foglalja magába, ügyelve az ízek sajátos harmóniájára.  Ez az „eco” előtaggal kiegészülve azt fejezi ki, hogy az élelmiszer, annak értékelése nem választható el mezőgazdaságtól, környezettől, valamint az élelmiszertermeléshez és étkezéshez kapcsolódó számtalan társadalmi, gazdasági, politikai és etikai kérdésektől. Az Egyesült Államokban a New Hampshire Egyetem biztosította először ezen képzést a hallgatói számára, amely tantárgy keretin belül az ember tapasztalatot gyűjthet többek között a fenntartható mezőgazdaság, helyi konyha sajátosságai, vendéglátás, illetve táplálkozás területén. Azon hallgatók, akik emellett a szak mellett döntenek, választás szerint tavasszal, nyáron vagy ősszel egy szemesztert töltenek el Olaszországban, Ascoli Piceno-ban, ami azért valljuk be, nem hangzik rosszul.

 

Források:  12,  3 456, 7

Képek: kiemelt kép12

EnglishGermanHungarian