[metaslider id="9331"]
sin

Frank Sinatra, a kommunista maffiózó

Frank Sinatrát aligha kell bemutatni, a legendás dzsesszénekes és színész egyfajta eszményképe volt a korának, hatalmas ismertségnek és rajongótábornak örvendhetett. Sikeres pályafutására viszont alvilági kapcsolatai miatt a maffia gyanúja, antirasszista és „Amerika-ellenes” nézetei miatt pedig a mccarthyzmus korában a kommunizmus gyanúja vetette rá árnyékát. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy az FBI 40 éven keresztül megfigyelje és körülbelül 2500 oldalas dokumentumot gyűjtsenek össze Sinatráról. Mi volt az alapja a gyanakodásnak, és mennyi volt belőle igaz?

A maffia-kötelék

Az énekes olasz gyökerű családból származik. A nagyapja Szicíliában született, és ugyanabban az utcában lakott, mint Salvatore „Lucky” Luciano, az amerikai alvilág egy hírhedt maffiózója. Apja, Anthony Sinatra eleinte cipésznek tanult, később sofőrként melózott, majd bokszolóként kereste pénzét. Már korán rendszeresen konfliktusba került a törvénnyel, és ez később se változott: a szesztilalom idején szeszcsempészettel és kereskedelemmel is foglalkozott feleségével és testvéreivel együtt, és ebben segítségére volt Waxey Gordon, aki jó kapcsolatot ápolt Lucky Lucianoval. Anthony kényelmes jólétet tudott biztosítani családjának, nem kellet nélkülözniük.

Frank Sinatra az 1940-es évektől kezdett szert tenni hírnévre. Az első botránya, amely az FBI figyelmét is felkeltette, a második világháború idején a besorozás elkerülése volt. Állítólag orvosának 40 000 dollárt fizetett, hogy ne kelljen részt vennie a hadakozásban, az FBI viszont megalapozottnak tartotta az orvos vizsgálatát, így ejtette az ügyet. A kár viszont már megtörtént, és az eset sokáig rossz fényt vetett az énekes karrierjére. 

sin

A maffia-kötelék gyanúja viszont már nem volt ilyen fekete-fehér. Habár Sinatra élete végéig tagadta azt, hogy bármilyen alvilági alakkal üzletszerűen együttműködött volna, több hírhedt maffiózóval volt kapcsolata, ezek közül a legjelentősebb Sam Giancana gengsztervezér volt, akit még John F. Kennedy elnöknek is bemutatott. Amikor megkapta pályája elején a Most és mindörökkében Angelo Maggio szerepét 1951-ben, miután Eli Wallach visszalépett, az a híresztelés járta, hogy a színészt gengszterkapcsolataival sikerült erre rávenni, később pedig a Tommy Dorsey dzsesszénekessel kötött szerződésből úgy tudott kilépni, hogy Willie Moretti, a genovai bűnözői család hírhedt alfőnöke kíséretében „elbeszélgettek” Dorsey-val. Eli Wallach esetében csak egy pletykáról van szó, a színész azért lépett vissza a szereptől, mert inkább egy Broadway-darabban lépett fel. Dorsey esetében ellenben nem tudni mi lehet az igazság, Dorsey állítását az esetről tagadta Sinatra.

Az énekes az FBI célkeresztjébe akkor került igazán, amikor John F. Kennedyvel szoros barátságba fonódott. Az énekes állítólag bemutatta egymásnak, és még közvetített is a két barátja, Giancana és JFK között, a maffiózó pedig a leendő elnöknek segített ezáltal szavazatokat szerezni. JFK-t végül megválasztották, ezután pedig elhidegült a kapcsolat az elnök és az énekes között, aminek az oka valószínűleg egy lehetséges botrány elkerülése volt az elnök részéről. Sejthetően ez volt az oka annak a pálfordulásnak, ami Sinatra demokrata párti szimpátiáját republikánus pártira cserélte. Ennek következtében Richard Nixont és Ronald Reagant is támogatta az énekes, és az előbbi a Fehér Házban többször is vendégül látta.

sin

Sinatra több esetben fitogtatta a kapcsolatait a szervezett bűnözés képviselőivel, számtalan kép készült és látott napvilágot, melyeken ismert gengszterekkel szerepelt. Ezeknek a virágzó kapcsolatoknak az alapja feltételezhetően a közös érdeklődési körök voltak, mint a szerencsejáték, pénz, nők, valamint gyakran találkoztak a felek éjszakai klubokban, kaszinókban és bárokban. 1950-ben (bizonnyal azért, hogy lemossa magáról a maffiózókkal kapcsolatos vádakat) az FBI vezetőjénél jelentkezett, és mint besúgó akart együttműködni a szervezettel, ezt viszont visszautasították.

A kommunista-gyanú

Sinatra antirasszista nézetei miatt és valamint azért, mert tagja volt Az Első Kiegészítés Bizottsága (Committee for the First Amendment) nevű csoportnak, amely a hollywoodi tízeket is támogatta, az  FBI kommunizmushoz való kötődéssel is meggyanúsította. A hollywoodi tízekbe olyan írók és rendezők tartoztak, akik tiltólistára kerültek, miután nem árulták el, hogy a Kommunista Párt tagjai-e vagy sem. Igaz, a McCarthy-korszakban nem volt nehéz a kommunizmus kétségével bemocskolódni, Charles Korvin magyar származású színész például csupán származása miatt került feketelistára, ettől függetlenül Sinatra egyre nagyobbodó dossziéja egyáltalán nem vetett jó fényt az énekesre. Végül nem került az énekes az ilyen ügyekkel foglalkozó Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság (House Un-American Activities Committee) elé.

Sinatra tudta, hogy a hatóságok figyelemmel kísérik munkásságát, de sose lett elég bizonyítékuk arra, hogy bajba keverjék vele. Az énekest 40 éven keresztül éber szemekkel folyamatosan figyelték, ezért nem túlzás azt mondani, hogy Sinatra legnagyobb rajongója valójában az FBI volt.

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian