[metaslider id="9331"]
foldrajz_erettsegi-1

Földrajz érettségivel zárul a második érettségi hét

Egy újabb mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött az idei évben érettségiző diákok. A pénteki nap a földrajz és a kémia írásbeli részével zárul. Hallgató- és munkatársamat kérdeztem meg arról, hogy Ő hogyan jutott túl a földrajz érettségi nehézségein?!

Androvics K. Balázs fog nekünk mesélni tapasztalatairól és látja el a középiskolásokat jó tanácsokkal..

Media Iuris: Hogyan készültél fel a földrajz érettségire, illetve mennyire ragadott magával az izgalom?

androvics-k-balazs-foldrajzBalázs: A tantárgyat nagyon szeretem. Nem minden elemét, nem minden részét, témakörét, de azt mondhatom, hogy összességében soha nem volt vele problémám. A földrajz
érettségire pont úgy készültem, mint a többire. Mivel ez már az utolsó írásbelim volt, így ezen már nem izgultam annyira. Legjobban a magyar, illetve a matek előtt izgultam. Előbbinél azért, mert az volt az első, utóbbinál pedig, azért, hogy meglegyen a kettes. Inkább humán beállítottságú személyiség vagyok.

Atlasz-kérdés

Media Iuris: Felmerült benned, hogy előre beírsz néhány információt az atlaszba?

Balázs: Nem igazán láttam értelmét, hogy írjak az atlaszba. Ahogy más könyvben sem voltak segéd mankóim. Viszont, aki jól tudja használni az atlaszt, annak segítség lehet néhány térkép a feladatoknál. Nekem is sokat segített az ötöshöz.

Media Iuris: Melyik anyagrészt találtad a legérdekesebbnek és melyik volt az, amivel a legjobban meggyűlt a bajod?

Balázs: Másokkal ellentétben én már gyerekként is imádtam a topográfiát. Még általános iskola előtt kaptam egy nagy atlaszt és mindig azt böngésztem. Ábrándoztam hova utazom, merre megyek majd, ha nagy leszek. Sőt egyszer betanultam az összes ország nevét fővárosukkal együtt. Na persze ezek mindegyikére már nem emlékszem. Viszont, amivel nagyon meggyűlt mindig is a bajom az a légnyomás, időjárási frontok, általános légkörzés. Na persze szóbelin jól bele is húztam, hiszen A.-tételként egyből a ’Ciklon, anticiklon’ tételt húztam. Na, akkor, ott leizzadtam egy percre. Viszont az írásbelin a kedvencem a vaktérkép volt. Az a legnehezebb, a feladatsor maga szerintem gyerekjáték.

Media Iuris: Milyennek érezted az írásbelid, miután kijöttél a vizsgáról?

Balázs: Összességében azt éreztem, hogy megvan. A megoldókulcs átnézése után már biztos voltam abban, hogy meglesz az ötösöm. Már csak a pontos százalékot nem tudtam. És akkor még mindig bennem volt, hogy nem szabad elbíznom magam, hiszen a szóbelin egy rosszabb tétellel, rosszabb szóbeli felelettel akár le is ronthatom a jegyemet.

Jó tanácsok

Media Iuris: Milyen jó tanácsokkal látnád el az írásbeli előtt állókat?

Balázs: Memorizálás. A térképeket mindenképp! Ha a világtérképet nézzük, akkor is nézzenek át minden lehetséges várost, ami valamiről híres, nevezetes. Sose lehet tudni, hogy mibe kérdeznek bele. Magyarország térképnél pedig bízzon mindenki az ösztöneiben. Minden feladatot olvassatok át kétszer, háromszor. Értelmezzétek a kérdést!

Minden érettségiző számára sok sikert és további kitartást kíván a Media Iuris csapata!

Kémia érettségivel indul a péntek – KATT

Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar – KATT

EnglishGermanHungarian