[metaslider id="9331"]
flashforward-1024x576

Mit tennél, ha 137 másodpercre láthatnád a jövőt?

Arra gondoltam, hogy a mai sorozatajánlóban megmutatom az én egyik kedvenc sorozatom. A sorozat, amit az ABC-s megjelenése óta már többször végignéztem nem más, mint a Flashforward – A jövő emlékei.

Olyannyira fanatikusan a rabjává váltam a sorozatnak, hogy addig nem tudtam nyugodtan aludni, amíg meg nem szereztem magamnak az eredeti kiadást magyar nyelven. No persze ez sem volt egyszerű ugyanis a sorozatot itthon az AXN vetítette, majd limitált darabszámmal dobták piacra az öt lemezes DVD pakkot, amit azóta is nagy becsben a több ezres DVD gyűjteményem ékes részeként tartok számon.

A JÖVŐ EMLÉKEI

No de akkor, mik is ezek a jövő emlékek? Te el tudnád azt képzelni, – bár a koronavírusos pánik után én már mindent IS el tudok képzelni -, hogy egy adott pillanatban az emberiség egyszerre veszti el az eszméletét, ugyanannyi időre? Ebben az adott pillanatban pedig egy hat hónappal későbbi énjüket látják az akkori történések közepette. Akad, aki látja magát szenátorként. Akad, aki azt látja, hogy épp víz alá fojtják, van, aki azt látja, hogy épp meg akarják ölni és van olyan is, aki semmit nem lát ez alatt a 137 másodperc alatt. Felmerül a kérdés, hogyha semmit nem láttam, nem is lesz jövőm addigra? Halott leszek?

A Flashforward – A jövő emlékei egy fő cselekményszálon indul, méghozzá azon, hogy a főhősünk a jóképű családapa és egyben alfahím FBI ügynök Mark Benford (Joseph Fiennes) a 137 másodperces jövőemlékében azt látja, amint hat hónappal később a saját irodájában áll egy információs tábla előtt, melynek fejlécére az van írva: M O S A I C . Ezután maszkos férfiak törnek be az FBI szigorúan védett épületébe azért, hogy megöljék Markot.

PILOT

A jövő emlékből felébredve indul a pilot, melyet még 21 rész követ az egyévadosra sikerült amerikai sorozatban. Mark ekkor épp társával Demetrivel egy nagyon komoly bűnbanda leleplezésén dolgoztak, akikről sejtik, hogy vegyifegyverekkel kereskedhetnek. Az autós üldözés során ők is, – ahogy az emberiség minden tagja – elveszti eszméletét 137 sekunden erejéig. Ez alatt az idő alatt emberek százezrei halnak meg, hiszen a repülőgépek irányítás nélkül maradnak. Az autók felett senki sem uralkodik. Az emberek egyszerre mind összeesnek az utcán. Az ébredést követően káosz lesz úrrá Los Angeles utcáin. Mark egyből feleségéhez Oliviához siet a kórházba, mert a telefonvonalak is túlterheltek a pániknak köszönhetően. Már az első rész tartogat sok izgalmat, hiszen a mi főszereplőnk Mark cselekménye két szálon fut. Az egyik a szerelmi szál feleségével és az Ő jövőképével, a másik pedig az FBI-vonal, és Mark jövőemléke, melyben látta, hogy április 29-én az ő irodája, az ő irányításával vezet egy nyomozást, melynek neve MOSAIC, s aminek elindítója épp az, hogy látta, hogy ezen az ügyön, magán az ’ájuláson’ fog nyomozni az elkövetkezendő hat hónapban. Magyarán, azért kezd majd el dolgozni az ájulás okának felderítésén, mert azt látta a jövő emlékében, hogy áprilisban is még ezen dolgozik.

Mark mellett figyelmet kell szentelnünk még a társának is a Demetri Noh (John Cho) ügynöknek, aki koreai származású és az ájulás alatt csupán feketeséget látott. Az FBI létrehozza a MOSAIC nevű weboldalt, ahová a Föld lakossága beírhatja, hogy mit látott. A csapat pedig ezek alapján is tud szűrni és sémákat keresni, összefüggéseket, hátha közelebb kerülnek a válaszhoz, hogy mi vagy ki felelős az ájulásért.

No persze míg a választ kutatják a múltban, a jövőben elsiklanak egy apró ám még fontosabb kérdés mellett.

Bekövetkezhet-e egy újabb ’ájulás’?

A 40 perces részek olyannyira lebilincselőek, hogy én általában egy nap alatt végig nézem – évente. A 22 rész után csalódás volt számomra, hogy az ABC elkaszálta a 2009-es sorozatot. A premiert csak Amerikában több, mint 12,5 millióan nézték meg. Viszont mivel a második részt már csak kevesebb, mint 11 millióan, míg a harmadikat már csak 9 millióan nézték, így a készítők már akkor látták, hogy a magas gyártási költségek nem hozzák vissza a kívánt bevételt. A vele párhuzamosan futó CBS-es Survivor nyerte a nézettségi háborút, de a sorozatnak az se tett jót, hogy még a Doktor Csont-ot is többen nézték.

Ennek ellenére az HBO-s kezdeményezésű Flashforwardot én mindenkinek csak ajánlani tudom, ha egyszer ráérzel az ízére, imádni fogod!

 

 

EnglishGermanHungarian