[metaslider id="9331"]
fintech

FinTech, DEFI, kriptoeszközök – online konferenciát hirdet a PTE ÁJK és a Károli Gáspár Református Egyetem

Online konferenciát szervez a PTE ÁJK Pénzügyi Jogi és Gazdasági Jogi Tanszéke a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Vezetéstudományi Intézet Vezetés és Szervezés Tanszékével. Az eseményre, amelyet online, a Microsoft Teams felületén tartanak majd, 2021. november 4-én kerül sor.

 

A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az érdeklődők 2021. október 22-ig tehetnek meg. A szakmai rátermettség alapján a döntőbizottság egy sorrendet állít majd fel a jelentkezők között és így állítják össze a konferencián résztvevők névsorát, amelyről a jelentkezőket október 28-áig e-mailben értesítik. A jelentkezők (később résztvevők) a konferenciára a megadott témákban maximum 20 perces prezentációt készíthetnek. A prezentáció absztraktját a regisztrációs e-mailhez csatolni kell.

A regisztrációval kapcsolatos információkról részletesebb tájékoztatást karunk honlapján, erre a linkre kattintva olvashattok. 

Az alábbi témákat járhatják körbe az érdeklődők:

  • A FinTech gazdasági hatásai és jogi szabályozása
  • A DEFI (decentralizált pénzügyek), mint diszruptív pénzügyi rendszer?
  • Kriptoeszközök világa és a jogi szabályozás
  • Digitális jegybankpénz gazdasági lehetőségei és jogi kihívásai
  • A digitalizáció gazdasági és jogi vetületei

Akik mind a jog, mind a közgazdaság területén jártasak és kiemelt érdeklődést mutatnak a téma iránt, akár egy tanulmányt is készíthetnek, amelyet elküldhetnek a szakmai bizottságnak. Ezeket a tanulmányokat később tanulmánykötetben szeretnék a szervezők megjeleníteni. A tanulmányokat november 25-ig lehet beküldeni.

fintech

 

De mi is az a FinTech, a DEFI? Mik azok a kriptoeszközök?

Laikusként értetlenül állhatunk az alábbi kifejezések előtt, így pár sorban szeretném kicsit ismertetni, hogy mit is takarnak az alábbi kifejezések, milyen témájú előadások várhatóak a konferencián.

Magyarországon általánosságban elmondható, hogy az emberek jobban szeretik, jobban bíznak a készpénzben és azzal történő fizetéseket is biztonságosabbnak találják. Több oka is lehet annak, hogy a készpénzhasználat ennyire közkedvelt, az egyik fő indok a készpénztartás mellet az, hogy annak költsége sokkal alacsonyabb, ugyanis ez a fizetőeszköz mentes a kamatkörnyezettől. Pszichológiai oldalról vizsgálva, sokkal nagyobb biztonságot ad az, ha vagyonunkat fizikai tulajdonunkban tartjuk. A fiatalabb generációk mára már minden élettéren az elektronikus eszközeiket alkalmazzák és az új technológiai innovációkkal teszik könnyebbé az életüket, így pár éven belül az is elképzelhető, hogy nálunk is háttérbe szorul a készpénz és a helyüket átveszik az újabb elektronikus fizetési rendszerek.

A FinTech elnevezés a Financial Technology kifejezésből ered, ez magyarra lefordítva pénzügyi technológiát jelent, így a FinTech egy technológiai innováció, a digitális pénzügyek legújabb generációja, amelynek alkalmazásával a pénzügyi szolgáltatások olcsóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá válhatnak. Az Európai Unió felismerte a gyorsan fejlődő ágazat pozitívumait, így új irányelveket dolgozott ki, amelyek a FinTech pénzügyi szolgáltatások piacára való belépését elősegítik. Magyarországon az alábbi területeken segíti életünket és van jelen a FinTech: költségkövetés, pénzküldés, bankolás, robottanácsadás, fizetés, biztosítás, megtakarítás, ügyfélhitelezés és kriptovaluták. A FinTech-ről részletesebben is olvashattok a Pécsi Egyetemisták Magazinjában.

fintech

A kriptovaluták szintén szerves részét képezik a konferenciának, hiszen ezzel a témával kapcsolatos prezentációkat is örömmel fogadnak a szervezők. A kriptoeszközökről már olvashattatok, a honlapunkon megjelenő interjúban, amelyet a témában jártas oktatónkkal, Dr. Bujtár Zsolttal készített Deák Adrienn. A kriptovaluta digitális fizetőeszközként szolgál manapság. A legismertebb és jelenleg a legértékesebb kriptovaluta a Bitcoin (cikkem keletkezésekor 17 468 955 forintnak felel meg egy Bitcoin). 2021-ben már az első magyar kriptovalutát is létrehozták, amelyet Vizsla Token névre kereszteltek.

fintech

A konferencia keretein belül szó kerül a DEFI rendszeréről is. Az általánosságban használatos elnevezés egy mozaikszó, amely a Decentralised Finance (decentralizált pénzügyek) kifejezés összevonásából született. A DEFI szervesen kapcsolódik a FinTechhez és a kriptovalutákhoz, hiszen a DEFI fő célja az, hogy a pénzügyi közvetítőket kizárja a kereskedésből, ezáltal alkalmas piacteret generálva a felhasználók számára. A harmadik fél kizárása mellett, a DEFI számos pénzügyi felhasználási lehetőséget ajánl, például kölcsönöket, biztosításokat, fogadásokat, közösségi finanszírozási lehetőségeket és derivatívákat (olyan értékpapír, amelynek ára egy meghatározott mögöttes eszköz teljesítményétől függ). A Bitcoin mögött álló DEFI rendszer olyan innovációkat hozott magával, amely lehetővé teszi, hogy a tranzakciós előzményeink másolatát ne egy központi rendszer, hanem több különböző rendszer ellenőrizze.

A fent említett rendszerekről további, részletesebb információk a konferencián hangzanak majd el, amelyre mindenki jelentkezését örömmel várja a PTE ÁJK és a Károli Gáspár Református Egyetem.

 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Képek: Kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian