[metaslider id="9331"]
film

Film vagy könyv? – Filmek

Az, hogy az embernek legyen valamilyen hobbija, nagyon fontos a mai világban. Hiszen egyetemistaként is hiába hivatkozunk arra, hogy nincs egy percnyi szabadidőnk sem, valljuk be, egy-két üres óra azért nekünk is akad a sok tennivaló között. Néha muszáj szünetet tartani, legyen szó bármelyik korosztályról és nemről. Ezt a szünetet érdemes a hobbinkra fordítani, hiszen az az egyik legfőbb tevékenység, ami igazán kikapcsolja az embert és segít feltöltődni, hogy utána újult erővel térjen vissza a fáradalmas hétköznapok világába. Ez a hobbi lehet valamilyen sport, kreatív tevékenység, vagy csak egy egyszerű, kényelmes kikapcsolódási forma. Mint ahogyan az a címből is kiderült, én az előbbiről szólnék pár szót, ugyanis talán ez az egyik legmegosztóbb kérdés a filmeket és a könyveket (esetleg mindkettőt) kedvelő személyek számára, főleg az adaptációk kapcsán.

 

Film vagy könyv? 

Sajnos nagyon nehéz úgy nyilatkoznom, hogy az ne húzzon egyik oldalra sem, ugyanis én személy szerint egyértelműen könyvpárti vagyok, viszont egy jó filmet vagy sorozatot is bármikor szívesen megnézek. Azonban most semmiképp nem foglalnék állást, a választ ráhagynám a kedves olvasóra ebben a témában. 

Úgy gondolom, ezt a kérdést a legjobban talán úgy lehet körbejárni, ha megnézzük mindkét elfoglaltság előnyeit és hátrányait, majd megvizsgáljuk a legnagyobb vitát kiváltó kategóriát, a könyvadaptációt, ami egyszerre érinti a kettőt. De mivel ezek közül mindhárom téma több sort is érdemelne annál, mint ami egy cikkben még nem untató és ijesztő, így mindegyik kategóriát külön fogom kivesézni. Ezt a három részes minisorozatot pedig most a filmekkel kezdem.

film

A filmek alapjában véve a művészet és a kultúra szerves részei az egyes országokban. Na nem feltétlenül a Hollywood-i akciófilmekre és vígjátékokra gondolok, hanem azon művészfilmekre és nagyobb alkotásokra (például dráma, thriller, sci-fi vagy esetleg horror), amelyek után a nézők úgy jönnek ki a moziból, hogy azt sem tudják, mit gondoljanak, mit érezzenek és folyamatosan kattog az agyuk a látottakon. Ezeknek az alkotásoknak legtöbbször nagyon mély mondanivalójuk van és átadnak egy értéket, egy tanulságot a nézőnek. Egy igazán jó film tehát elgondolkodtat és megtanít minket valamire. Erre rengeteg példát lehet mondani, ilyen többek között a Zöld könyv, az Életrevalók, az Instant család vagy az Igazi csoda című mű. Azonban egy film nem csak a mondanivalója miatt nyűgözheti le az embert és válhat igazi műalkotássá. Nagyon sokat számítanak a színészi játékok és a kameraállások, a képek, amelyek elénk tárulnak azalatt a másfél-két óra alatt. Hiszen, ha egy színész igazán beleéli magát a karakterébe és egy felettébb természetes reakciót láthatunk tőle, az rengeteget jelent a jó megítélésben és az élvezhetőségben. Na meg persze az sem mindegy, ahogy azt már említettem, hogy ezt milyen minőségben és milyen szögből nézhetjük végig. Jó pont lehet még a jelentek alatt játszódó zenék kiválasztása, esetleg megírása. Ezzel akár kultikussá is válhat az adott mű, hiszen mindannyian tudjuk mire kell gondolni, amikor felcsendül a Harry Potter vagy a Star Wars zenéje. Fontosak a zenék mellett a hanghatások is, gondoljunk csak akár egy horrorfilmre, ahol a különböző szörnyeknek és szellemeknek micsoda ijesztő hangjuk van. Ezeket a hangokat különféle eszközökkel alkotják meg. Használnak hozzá különféle állati bőgéseket, hangszereket, vagy csupán egyszerű tárgyakat, amiknek ütögetése, szétvágása, széttörése a többivel együtt elérheti a megfelelő hatást. Ehhez kell aztán a fantázia! Nem elhanyagolható szempont mindezek mellett természetesen az utómunkálatokból született látványvilág, mivel, ha mai szemmel megnézünk egy előző évezredi akció, sci-fi vagy horrorfilmet, nem biztos, hogy el leszünk ragadtatva attól, amit látunk. Ezeket a szempontokat a teljesség igénye nélkül soroltam fel, de már ebből is egyértelműen látszik, hogy mennyi tényező együttese kell ahhoz, hogy jó filmet láthassunk. Néha pedig elég az is, ha elég vér folyik benne, elég autó törik össze vagy pedig elég poén és vicces jelenet nevettet meg minket közben. 

film

A filmeket nézhetjük tehát kritikus szemmel, minden kis apróságra odafigyelve. Választhatunk magunknak kedvenc színészeket, rendezőket, műfajokat. Mindenki megtalálhatja magának azt a kategóriát, amit szívesen tekint meg akár ezredjére is és olyan színészt, akinek minden filmjét látni akarja egytől egyig. A különböző rendezők stílusai is magával ragadhatják a filmrajongókat. Például nem ismerek olyan embert, aki odáig van a vértől tocsogó és kemény filmekért és lenne olyan Tarantino által rendezett mű, amit még nem látott. Viszont úgymond laikusként is szerethetjük a filmeket és lehetünk „mindenevők”, tehát nézhetünk minden műfajból, minden színésztől és rendezőtől bármilyen stílusú alkotásokat. Nevezhetünk ki kedvencet vagy kedvenceket a felsoroltakból, hiszen olyan színes és változatos a filmkészítés, hogy nincs ember, aki ne találná meg a számára megfelelőt.

 

Filmnézés előnyei 

A filmnézésnek, mint bármely más hobbinak és szabadidős elfoglaltságnak vannak előnyei és hátrányai is egyaránt. Ezen kikapcsolódásnak nagy előnye maga a mozi, ami már önmagában egy jó programot jelent akár a családnak, akár egy párnak vagy egy baráti társaságnak, de még az osztálykirándulások repertoárjában is gyakran előfordulhat egy jó film megtekintése. Szokták is hangoztatni, a mozinak megvan a maga „feeling-je”. Viszont egy esős napon az otthoni film vagy sorozatnézés is egy jó időtöltésnek számít, vagy akár egy jó ürügynek arra, hogy szívünk választottját áthívjuk magunkhoz. A pizsamapartik alkalmával pedig szinte egyenesen kötelező program akár egy igazán ijesztő horrorfilm vagy egy reménytelenül csöpögős romantikus alkotás megtekintése. Mindezek mellett pedig természetesen a film vagy sorozat tökéletes arra, hogy az ember teljesen kikapcsolja az agyát és ne gondoljon közben semmire. Nevethetünk tőle nagyokat és feldobhatja a hangulatunkat, vagy pedig segíthet feldolgozni egy érzést, például a gyászt vagy a szakítást, megmutathatja egy adott téma másik oldalát, vagy szimplán csak lenyűgözhet és elkápráztathat. Egy elgondolkodtató film pedig akár egy nagyon jó vitatéma is lehet, amit vagy hivatalos kereteken belül, vagy akár csak az otthoni környezetben érdemes lehet kivesézni és elemezni. A színészek, rendezők és egyéb, a film elkészítésével dolgozó emberek, mozik tulajdonosai, ruhák, táskák és egyéb figurák gyártóinak pedig a legnagyobb előny a hatalmas bevétel, amiket egy-egy műből ki tudnak sajtolni akár még évtizedekkel később is. Nem hagyható ki a végén az sem, hogy aki olvasni nem szeret, annak nagyon nagy előny, ha egy kötelező művet inkább a tévén keresztül nézhet meg. Viszont azok, akik pedig a tanulást könnyítenék meg maguk számára, különböző dokumentum- és történelmi filmek segítségével sajátíthatják el az anyagot és bővíthetik tudásukat egy könnyedebb és kevésbé száraz és tankönyvszagú módon.

film

Filmnézés hátrányai

Hátránya viszont egyértelműen az, ami egyben az előnye is, hogy nem kell rajta gondolkodni egy pillanatig sem, teljesen ki tudunk kapcsolni közben. Nem fejleszti egyik készségünket sem, nem lesz tőle bővebb a szókincsünk és nem fejlődik majd nézésével a képzelőerőnk, ugyanis mindent készen elénk raknak. A sok fekvés vagy ülés pedig ronthatja a fizikai állapotunkat, vagy akár a szemünket is, ha túl sokat vagy túl közelről nézzük a képernyőt. Külön kiemelve pedig a horror- és akciófilmek hátrányait azt kell, hogy mondjam, rémálmokat vagy esetleg erőszakosságot és agressziót okozhat. Ez persze egyénektől függ, hiszen mindannyian különbözően reagálunk a minket ért ingerekre. 

Összegezve tehát, a filmnézés és maga a filmkészítés is egy nagyon összetett dolog, sok-sok előnnyel és hátránnyal. Ez egy színes műfaj, amit a legtöbben szeretnek, ami sokak megélhetését és szórakozását biztosítja nap mint nap. Hasznos és fontos a mai világunkban, de felveheti-e a versenyt a klasszikus, évszázadok óta hódító elfoglaltsággal, az olvasással és könyvekkel? 

 

 

Képek: kiemelt kép, 1, 2,

EnglishGermanHungarian