[metaslider id="9331"]
fel

Felvételizők figyelem!- legfontosabb határidők és programok

Nemsokára elkezdődik a második félév, középiskolás éveitek utolsó felvonása, amit egy érettségi koronáz meg számotokra. Jelentőségteljes események ezek, egy korszak lezárul és megnyílik előttetek egy újabb, még izgalmasabb, ami már maga a felnőtt lét. Több út is áll ilyenkor előttünk, ez a cikk most inkább azoknak szól, akik a továbbtanulást fontolgatják, azon belül is a Pécsi Tudományegyetemet. Összeszedtem számotokra ezzel kapcsolatban a legfontosabb dátumokat, eseményeket és információkat, természetesen néhol specifikusan a jogi kart szemlélve, hiszen aki a legjobb élményt szeretné az egyetemi évektől, a pécsi jogot nem felejti ki a jelentkezési lap kitöltésénél!

Az Educatio kiállítás

Minden évben megrendezésre kerül Budapesten a Hungexpo-ban az Educatio kiállítás, ahol az összes hazai és több külföldi egyetem/főiskola is képviselteti magát a nyelviskolákkal és különböző ösztöndíjprogramok képviseletével szinkronban. Ez egy nagyszerű lehetőség a továbbtanulni vágyók számára, hiszen megismerhetik, milyen lehetőségeik vannak a továbbtanulás kapcsán akár hazai pályán, akár külföldön, milyen ösztöndíjakkal színesíthetik tanulmányi éveiket, és a nyelvtanulók számára is megannyi hasznos információ kínálkozik. A megszámlálhatatlan standok között minden karral fel lehet venni a kapcsolatot, lehetőség van kérdéseket feltenni diákoknak és tanároknak egyaránt, emellett rengeteg szórólapot, információs füzeteket, tollakat és egyéb promóciós termékeket lehet begyűjteni. Számomra nagyon meghatározó élmény volt annak idején ez a kiállítás, ha még ezt akkor nem is tudhattam előre, és mindenkinek ajánlom, mivel szó szerint sorsfordító lehet az, amit ott lát és hall az ember. Ha pedig valaki elveszett a jelentkezés vagy bármilyen elektronikus ügyintézés világában, ezzel kapcsolatosan folyamatosan tartanak előadásokat is, amikre szabadon beülhetnek az érdeklődők. Idén január 12-14 kerül megrendezésre a kiállítás, a részvétel regisztrációhoz kötött. Ide kattintva ezt meg is tehetitek.

fel

PTE-ÁJK nyílt nap

Ha az Educatio kiállításon érdekesnek bizonyult a PTE és azon belül is a jogi kar, akkor nagy kár lenne kihagyni az idén is megrendezésre kerülő nyílt napot, ahol mélyebben is be lehet tekinteni az egyetem falai közé, órákat látogathatnak az érdeklődők, és megkaphatja a választ az, akiben kérdés/kérdések fogalmazódtak meg a tanulással, jelentkezéssel, itt rejlő lehetőségekkel vagy akár csak az egyetemi élettel kapcsolatban. Mivel a pandémiát valamelyest magunk mögött tudhatjuk, ebben az évben személyesen kerül megrendezésre a nyílt nap. Ez a nagyszerű alkalom a betekintésre idén február 1-én kerül megrendezésre, ami természetesen ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Ide kattintva ezt meg is tehetitek, én pedig csak ajánlani tudom, mivel nekem annak idején sajnos nem volt lehetőségem eljönni rá (igaz, nem is fontolgattam akkor még komolyabban, mekkora hiba) viszont másoktól nagyon pozitív visszhang érkezett az eseményre.

fel

Jelentkezés leadása, sorrendmódosítás 

Amennyiben sikerült elnyernie a bizalmat, fontos, hogy a jelentkezést időben leadjuk és a sorrendben a megfelelő helyre kerüljön az általunk kiválasztott szak, képzési forma és finanszírozási mód. Az előző évi ponthatárok alapján és egy kis önismerettel kiválaszthatjátok, melyik szak lenne a legtesthezálóbb számotokra, majd azt is, hogy nappali tagozaton, tehát minden energiát és időt az egyetemre áldozva vagy pedig levelezőn, munka mellett szeretnétek megszerezni a kiszemelt diplomát. Az sem mindegy természetesen, hogy valaki képesnek érzi-e magát arra, hogy a tandíjat felvállalja, vagy megpróbálkozik bekerülni egy állami támogatott helyre. Csalóka dolog ez, hiszen néha az önköltséges képzéshez magasabb ponthatár szükséges, mint az államilag támogatotthoz. Lényeg a lényeg, én mindenképp ajánlom, hogy legalább próbáljátok meg az állami támogatott helyek megszerzését, hiszen egy félév az egyetemen nem a legolcsóbb dolog amit az ember kifizethet. Na de a kis bevezető után térjünk is rá a továbbtanulók legfontosabb határidőire.

2023. február 15. – a felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem leadásának határideje, eddig szükséges rögzíteni és hitelesíteni a kérelmet az e-felvételi rendszerben.

2023. április 20. – ettől az időponttól kezdve online tájékoztatják a jelentkezőket a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról és pontszámokról.

2023. június 28. – ez az a dátum, ameddig legkésőbb meg kell kapnia minden jelentkezőnek a jelentkezéssel kapcsolatos általános tájékoztatást, emellett eddig az időpontig szólítják fel hiánypótlásra az érintetteket.

2023. július 12. – eddig az időpontig szükséges feltölteni azokat az újonnan szerzett dokumentumokat (pl.: érettségi eredmény), amelyeket a jelentkezés leadása után kaptatok kézhez, illetve az újabb adatok rögzítése. Továbbá ez a dátum azért is fontos, mivel eddig módosíthatjátok a sorrendet egyszeri alkalommal. Számomra ez egy stresszes dátum volt, mivel két nappal a határidő lejárta előtt változtattam sorrendet, ami egészen más irányba terelte az életem (természetesen a lehető legjobb irányba), így érdemes komolyan megfontolni minden döntést.

2023. július 18. – ez az időpont azok számára fontos, akik az eljárás évében külföldön szereztek érettségi bizonyítványt vagy felsőfokú oklevelet. Ezen jelentkezőknek eddig szükséges feltölteniük a dokumentumokat.

2023. július 26. – a nagy nap, amire mindenki várt: kihirdetik a ponthatárokat! Remélhetőleg ez mindenki számára egy igazán örömteli és emlékezetes nap lesz, amikor sok-sok álom valóra válik.

A besorolási döntésekről 2023. augusztus 5-ig tájékoztatnak majd mindenkit, ezután pedig a felvételi határozat ugyanezen hónap 8. napjáig várható. Eddig minden érintett egy vastag borítékkal fog gazdagodni, amit az az egyetem és kar küld majd ki neki, ahová felvételt nyert. Jogorvoslati lehetőség a felvételi döntéstől számított 15 napig áll fenn. 

PTE-ÁJK felvételi követelmények

Ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen karunkra, azon belül is a legnépszerűbb, osztatlan jogász képzésre, kötelező teljesítenie a történelem érettségit közép- vagy emelt szinten. Ez elsőre nem tűnik nehéznek, valójában akit érdekel, annak nem is az, viszont fontos, hogy ezt a tárgyat minél jobban teljesítsük, mivel ez bele fog számítani nagy hangsúllyal a felvételi pontjainkba. Nem kötelező ezt választani emelt tárgynak, viszont kétségkívül a későbbi egyetemi tanulmányaink során, főleg az első évben rájövünk, mennyi hasznát is lehet venni az emelt történelmi tudásnak. Emellett kötelezően választhatunk magyar vagy egy meghatározott idegen nyelvet is második tantárgynak, ami a második hangsúlyos tárgyunk lesz a pontok tekintetében. Ennél talán érdemesebb lehet az angolt vagy a németet választani második tárgyként, mivel második évtől szakmai nyelv is lesz, mint kötelezően teljesítendő kurzus, ahol nagy hasznát vehetjük a nyelvtudásnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy elegendő egy tárgyat emelten teljesíteni az előbb felsoroltak közül, az pedig, hogy ki melyiket választja, szíve-joga, én ezeket a támpontokat tudom megadni a döntéshez. Emellett kötelező egy élő nyelvből egy legalább B2-es középfokú, komplex nyelvvizsga.

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló a határidőkről és fontosabb programlehetőségekről, remélem sikerült egy átláthatóbb képet nyújtanom az előttetek álló nehéz időszakról és segítenem néhány kiegészítő tanáccsal. Sok sikert kívánok a továbbiakhoz, remélem szeptemberben találkozunk!

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian