[metaslider id="9331"]
szín

Ezt nézd a színházban idén tavasszal

„A színház feladata csak az lehet, hogy aki két és fél órára beül a nézőtérre, azzal képes legyen elfeledtetni, hogy mi történik az épületen kívül. Vígjáték, dráma vagy kabaré – teljesen mindegy. A lényeg, hogy szórakozzon a nép.” – tartja Agárdy Gábor, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Októberi cikkemben már bemutattam, hogy 2022 őszén melyek voltak azok a színdarabok, amelyeket feltétlen érdemes volt megnézni a Pécsi Nemzeti Színházban. Tavalyi cikkem folytatásaképpen most is kiemelnék néhány különböző témájú, műfajú előadást, amely garantáltan kellemes kikapcsolódást nyújt majd a nézők számára.

A Monarchia utolsó hóhéra voltam

A Monarchia utolsó hóhéra voltam című előadás egy monodráma, melyet az N. Szabó Sándor teremben tekinthet meg a közönség. A történet középpontjában Lang József áll, aki egy közismert és köztiszteletben álló Császári és Királyi Ítéletvégrehajtó volt a 20. század elején. Az előadás során végigkísérhetjük Lang életét, hogyan vált kávéház-tulajdonosból, illetve tűzoltóból egyszer csak hóhérrá, megtudhatjuk hogyan tekint munkájára, illetve hogyan érinti az, hogy a Monarchiával együtt 1919-ben végül a pályafutása is véget ért.  A darab igen groteszk, hiszen egy valóban létező hóhérról, illetve az általa valóban kivégzett emberekről szól az előadás. A mű közben a téma ellenére gyakorta nevetésen kaphatjuk magunkat, hiszen a groteszk humor végigkíséri az egész darabot, azonban a humor mellett a közönségnek bőven van alkalma megélni a döbbenetet is. 

szín

Médeia

Március 11-én kerül sor a Nagyszínházban a Médeia című előadás bemutatójára. Kijelenthetjük, hogy a Médeia női karaktere a görög drámák legmegosztóbb, leggonoszabb, valamint legérthetetlenebb szerepe, hiszen hogyan képes valaki arra, hogy megölje a saját gyermekeit?  Euripidész Médeiája egy tanmesének  is megfelelne, hiszen egy nő történetét mutatja be, aki nagy tudása birtokában úgy hiszi, hogy bármit megtehet az égi törvényekkel szemben. Azonban ahogy a görög drámákban az lenni szokott, itt is a kórus mondja ki az ítéletet. A történet mindenképpen megdöbbentő, elgondolkodtató, hiszen ahogy azt a színház honlapján is olvashatjuk, fontos szem előtt tartanunk, hogy ölni nem csak aktívan, hanem passzívan is lehet. Vajon hány nő van, aki az elvárások, illetve a könnyebbik út miatt magára hagyja a gyermekét?

szín

Valahol Európában

A Valahol Európában című két felvonásos musicalt talán senkinek sem kell bemutatni. A Pécsi Nemzeti Színházban különlegesség, hogy az előadást zenei alappal, de akár élő zenével, a Pécsi Szimfonietta közreműködésével is megtekintheti a nagyérdemű. A Valahol Európában színdarab Radványi Géza filmje alapján készült, a legsikeresebb magyar musicalek egyike. Számos híres dal felcsendül a darabban, ilyen a „Zene az kell”, a „Mi leszek ha…”, valamint a címadó dal, a „Valahol Európában”. A cselekmény a háborúban álló Európában zajlik, ahol árva, magukra hagyott gyerekek otthontalanul menekülnek a halál elől. A gyerekek a túlélés érdekében hordákba verődve próbálnak lopással ételt, italt szerezni maguknak. Az egyik horda vezetője egy nevelőotthonból szökött fiú, akit Hosszúnak hívnak. Történetünk elején mindenki csak önmagára gondol, a saját túlélése lebeg a szeme előtt, ám a cselekmény előrehaladtával barátság, bajtársiasság alakul ki a gyerekek között. Hosszú pedig ráeszmél, hogy a sors egy nem kívánt feladatot osztott rá, ugyanis ő kell, hogy vezesse társait a túlélés felé, életükért immáron felelősséggel tartozik. 

szín

A miniszter félrelép

A miniszter félrelép című előadás egy bohózat két felvonásban, amely garantált szórakozást nyújt a közönségnek, a darab során igazán kiszakadhatunk a szürke, stresszes hétköznapokból. A történet egyik főszereplője Richard Willey, aki a kormány egyik igen ambiciózus minisztere. Richard és az ellenzéki frakció vezetőjének titkárnője, Jane Worthington szeretnének a Westminster Hotelben egy romantikus éjszakát eltölteni. Azonban az este nem várt meglepetéssel indul, hiszen egy hullát találnak a hotelszobában. Hőseink minden eszközükkel próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet, azonban az este előrehaladtával a galiba csak fokozódik, köszönhetően annak is, hogy a hotelben egyre több váratlan vendég jelenik meg, akik tovább csavarják a cselekményszálat.

szín

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian