[metaslider id="9331"]
siker

Ezekkel a receptekkel tuti sikered lesz szilveszterkor

Szilveszterhez közeledve lassan mindenki számára körvonalazódik már az év végi program, és miután nagy nehezen sikerült regenerálódnunk a karácsonyi ételsokkból, vár ránk még egy hasonló kaliberű összejövetel a barátokkal, családdal, ahol szintén kedvünkre válogathatunk a finomabbnál finomabb falatok és italok közül. Ebben a cikkemben elhoztam pár egyszerűen elkészíthető „fogást”, amelyekkel egészen biztosan sikeretek lesz a szilveszteri partin! 

Leveles tésztába göngyölt sajtos virsli, fokhagymás mártogatóssal

Mindig legyen otthon egy csomag leveles tészta, hiszen számtalan különböző ínycsiklandó fogás készíthető belőle rendkívül gyorsan. 

Hozzávalók:

A leveles tésztába göngyölt sajtos virslihez:

  • 2 csomag leveles tészta (tejmentes)
  • 460 g füstölt virsli
  • 300 g sajt
  • 2 db tojás
  • 4 ek szezámmag (1 marék)

A fokhagymás szószhoz:

  • 400 g tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db újhagyma zöldje
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A leveles tésztába göngyölt sajtos virslihez:

  • A leveles tésztát enyhén kinyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk és egyenletes háromszögekre osztjuk.
  • A virsliket negyedeljük, és beletekerjük a vékony csíkokra vágott sajtba.
  • A háromszögek aljára helyezzük a sajtos virsliket, majd óvatosan feltekerjük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.
  • Közben elkészítjük a fokhagymás szószt.

A fokhagymás szószhoz:

A simára kevert tejfölbe nyomunk két gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított újhagyma zöldjét, sózzuk-borsozzuk, és jól elkeverjük.

siker

Banánkenyér

Ha maradt otthon pár darab banán, amit már nem szeretnél magukban megenni, a banánkenyér egy tökéletes módja annak, hogy felhasználd őket! Gyors, finom és egyszerűen elkészíthető, ráadásul semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, így nem csoda, hogy az utóbbi években igencsak népszerű desszertté vált.

Hozzávalók:

  • 215 g liszt 
  • 2 kk sütőpor 
  • 1/4 kk szódabikarbóna 
  • 65 g zabpehely (elhagyható) 
  • 10 dkg cukor 
  • 2 kk fahéj 
  • 1 csipet só 
  • 2 db tojás 
  • 70 ml tej 
  • 55 g kókuszzsír vagy 55 ml olaj 
  • 1 ek házi vaníliás cukor
  • 3 nagy vagy 4 kisebb banán

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egymással elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat és az összetört banánokat. A keveréket ezután egy kivajazott, majd belisztezett őzgerincbe öntjük és 40-45 percig sütjük. 

Kaszinótojás

A kaszinótojás egy olyan klasszikus harapnivaló, ami bármilyen közös bulin megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 100 g vaj
  • 2 ek tejföl
  • 6 ek majonéz
  • 2 ek mustár
  • 2 tk 
  • 2 csipet bors
  • 2 szál petrezselyem

Bevonat:

  • 2 teáskanál zselatin
  • 200 ml víz
  • 4 ek majonéz

Elkészítés:

Tojás:

  • A tojásokat sós, gyöngyöző vízben feltesszük a tűzhelyre, és 10 perc alatt keményre főzzük őket. Hideg vízbe félretesszük hűlni, majd meghámozzuk és félbevágjuk őket. 
  • A félbevágott tojások belsejét egy tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a vajat, és egy villa segítségével homogén masszává törjük. Jöhet bele a tejföl, majonéz, mustár, ízlés szerint a só, bors és a frissen vágott petrezselyem.
  • Miután jól összekevertük a tölteléket, egy habzsákba kanalazzuk, hogy könnyedén visszatöltsük a tojásfehérjékbe. Vigyázzunk, hogy ne töltsük túlságosan tele őket! A tojásokat megfordítva egy megfelelő méretű tálba fektetjük. 

Bevonat:

  • Egy kisebb tálkába forró vizet öntünk, majd hozzáadjuk a zselatint. Miután a zselatin felolvadt, belekanalazzuk a majonézt is, és addig keverjük, míg krémes, de folyós állagot kapunk.
  • A masszát rákanalazzuk a tojásokra és pár percre a hűtőbe tesszük. A masszával többször is leönthetjük őket, hogy több rétegben élvezhessük az ízét. A megdermedt tojásokat tetszés szerint hagyhatjuk a tálon, de akár egy salátaágyra fektetve őket azzal együtt is tálalhatjuk.

siker

Karamellás-vaníliás pohárkrém

Szintén egy könnyen és gyorsan elkészíthető finomság, ami szinte bárki számára telitalálat lehet egy közös összejövetelen. 

Hozzávalók:

  • 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg tejkaramella
  • 3 dl habtejszín
  • 1 ek porcukor
  • 1 db banán
  • 1 ek citromlé

Elkészítés:

  • A karamellás-vaníliás pohárkrém elkészítéséhez a pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, majd hozzákeverjük a többi tejet is. A tejkaramellából néhány szemet félreteszünk, a többit apróra vágjuk.
  • A félretett karamellát egy kis lábasban megolvasztjuk 2-3 ek tejszínben. A többi tejszínt lágy habbá verjük a porcukorral. A banánt meghámozzuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk a citromlével.
  • Az aprított karamella harmadát 4 pohárba osztjuk, és rárétegezzük a pudingot. Rákanalazzuk a tejszínhab harmadát, majd a maradék aprított karamellát.
  • Végül ráhalmozzuk a maradék tejszínhabot, és elrendezzük rajta a banánkarikákat. Végül az egészet meglocsoljuk a tejszínes karamellöntettel. 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian