[metaslider id="9331"]
párizs

Ezeket a helyeket feltétlenül látnod kell, ha Párizsba utazol – 1. rész

Párizs rengeteg embernek áll utazási bakancslistája élén, évente több ezer turista látogat el a szerelem városába. Idén nyáron nekem is lehetőségem nyílt elutazni ebbe a csodás városba, azonban ott tartózkodásom során rá kellett döbbennem, hogy a számtalan látnivalóval szinte képtelenség végigérni egy utazás alkalmával. Cikkemben azokat a helyeket, nevezetességeket, éttermeket szeretném bemutatni, amelyek nyaralásom során a leginkább elnyerték a tetszésem. 

Eiffel-torony

Természetesen mi mással kezdhetnénk, ha nem az Eiffel-toronnyal. A torony Párizs és Franciaország jelképe, ezt a nevezetességet évente körülbelül hétmillióan keresik fel, ezzel az Eiffel-torony a világ leginkább látogatott fizetős műemléke. A tornyot az 1889-ben megrendezett párizsi világkiállításra építették fel, az építés két év, két hónap és öt nap alatt fejeződött be. Érdekesség, hogy megépítése idején emberek tömege kívánta a torony lebontását, úgy vélték az teljesen elcsúfítja Párizs látképét.

  • Egy hasznos tipp, ha meg szeretnéd látogatni az alábbi turistalátványosságot: érdemes reggel, nyitás előtt akár 1-1.5 órával korábban érkezni, így elkerülheted a tumultust és zavartalanul élvezheted a toronyból eléd táruló lélegzetelállító panorámát.

párizs

Versailles-i Kastély

A versailles-i birtok csaknem 800 hektárnyi területet foglal magába, a kastély hatalmas parkjában található a Kis, illetve a Nagy Trianon palota is. Versailles évszázadokon keresztül volt a királyok rezidenciája. Az 1789-es polgári forradalom során kincsei sajnálatos módon részben megsemmisültek. Lajos Fülöp 1830-ban úgy határozott, hogy a nemzetnek adja ajándékul a kastélyt azzal a céllal, hogy az „Franciaország minden dicsőségét bemutató múzeummá váljon”. A palota számos jelentős történelmi esemény színhelye volt, I. Vilmos császár például a tükörteremben kiáltotta ki a második német birodalom létrejöttét, illetve 1919-ben ugyanitt kerültek aláírásra a híres Versailles-i szerződések.

  • Tipp: 26 év alatti látogatók számára a kastélyba a belépő ingyenes, azonban ez a parkbelépőre nem vonatkozik. 

párizs

Alma híd

Párizsban, az Eiffel-torony közelében található az Alma híd, amely sajnos egy tragikus esemény folytán vált híressé, ugyanis a híd alatti alagútban vesztette életét Lady Diana 1997. augusztus 31-én egy autóbalesetben. A baleset óta már eltelt 25 év, azonban azóta is emberek tömege zarándokol el a baleset helyszínére, hogy leróják kegyeletüket a néhai hercegnő előtt.

párizs

Pont Alexandre-III

A III. Sándor hidat Párizs legszebb hídjaként tartják számon, nem csoda, hiszen számos aranyozott, illetve bronzszobor található rajta. A maga 110 méterével a város leghosszabb hídjának számít. A hidat Franciaország és az Orosz Birodalom között 1892. augusztus 17-én aláírt katonai egyezmény tiszteletére építették, és az egyezség megkötésének idején hatalmon levő III. Sándor cárról nevezték el. A hídon található számtalan öntöttvas utcalámpa lenyűgöző látványt nyújt, különösen éjjel.

párizs

Louvre

Érdekesség, hogy a Louvre-t 1204-ben eredetileg királyi kastélynak építették. Az épület az évek során azonban számos eltérő funkciót töltött be, többek között volt vadászház, vár, oklevéltár, fegyverraktár, illetve közigazgatási székhely is. Az épület a mai formáját XV. Lajos uralkodása idején nyerte el. 1882 volt az év, mikor a modern Louvre létrejött, amely kis idő elteltével a kultúra fellegvárává vált. Napjainkban a Louvre a világ legkiemelkedőbb múzeumai közé tartozik, olyan kincsek találhatóak ott, mint Szamothrakéi Niké szobra, a Milói Vénusz, illetve persze a Mona Lisáról sem feledkezhetünk meg. A Louvre ismertetőjele az üvegpiramissal fedett bejárata, melyet a kínai származású amerikai Ieoh Ming Pei tervezett. Az üvegpiramist 1898 tavaszán avatták fel. Tipp: 26 év alatti látogatók számára a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

párizs

Terra Nera

Végezetül egy éttermet ajánlanék, amit az Emily Párizsban című sorozat rajongói már bizonyosan ismernek. A Terra Nera a sorozatban Gabriel séf étterme, amely a sorozat ikonikus helyszíne. Ez az apró olasz étterem az életben is pont olyan elragadó, mint a sorozatban, továbbá előnye még, hogy Párizs egy további nevezetessége, a Pantheon mindössze 2 perc sétára található tőle. 

párizs

Cikkem következő részében számos további látnivalót, nevezetességet, programötletet fogok még bemutatni!

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian