[metaslider id="9331"]
pár

Ezeket a helyeket feltétlen látnod kell, ha Párizsba utazol – 2. rész

„De hiszen Párizs valóságos óceán. Beledobhatod a mérőónt, mélységét soha nem ismered meg. Keresztül-kasul járod, hogy leírd; de akármennyi gondot fordítsz is a bejárására, leírására, akármily számosak és buzgók is e tenger kutatói, mindig akad még ott szűz terület, ismeretlen barlang, egy-egy virág, igazgyöngy, szörnyeteg vagy más meglepő lelet, ami elkerülte az irodalmi búvárok figyelmét.” – így fogalmazott Honoré de Balzac francia regényíró. Párizs tényleg egy páratlan szépségű város, melynek számtalan látványossága van. Előző cikkem folytatásaként most is bemutatok néhány helyszínt, nevezetességet, melyeket érdemes meglátogatnod, ha Párizsba utazol.

Párizsi Diadalív

Párizs egyik ikonikus szimbóluma a Diadalív, melynek alapköve 1806-ban került lerakásra. A munkálatokkal Lajos-Fülöp uralkodása idején végeztek. A Diadalív külső részén a francia hadseregek indulásának, illetve érkezésének időpontjai találhatók, belül pedig a birodalom 128 csatájának, illetve a csatákat vezető hadvezérek nevei olvashatók. Az első világháború alatt elesett másfélmillió katona emlékére 1920-ban egy ismeretlen harcost temettek el a Diadalív alá. Érdekesség még, hogy 1923 óta minden nap este fél hétkor meggyújtják az épületen az Emlékezés lángját. Tipp: ugyan a Diadalív csak 50 méter magas, azonban elhelyezkedése miatt mégis pompás panoráma nyílik róla a városra, így érdemes felmenni a tetejére is, azonban ez a program jegyváltáshoz kötött.

pár

Moulin Rouge

A Moulin Rouge egy, a Montmartre aljában, a Pigalle téren található csaknem 1000 férőhelyes kabaré. Amennyiben párizsi látogatásod során meg szeretnél nézni itt egy vacsorával egybekötött előadást, bizony mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, hiszen a belépő ára 150-200 euro között mozog fejenként. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a kabarékra járó közönség fele mind a mai napig francia állampolgár. 

pár

Sacré Coeur-Bazilika

A hely, ahol a Sacra Coeur-Bazilika található, már az ókorban is vallási jelentőséggel bírt, Merkúr, illetve Mars temploma állt itt. A 19. század második felében, 1871-ben Poroszország győzelmet aratott a franciák felett. Sokan úgy gondolták, hogy a francia-porosz háború nem más, mint Isten büntetése a forradalom miatt, így a templom építésének az oka igazándiból az volt, hogy Istent kiengeszteljék az ország bűneiért. A templom 1914-ben készült el, felszentelésére azonban csak az első világháború végével került sor. A templomot az emberek a Szent Szívnek ajánlották, innen ered az épület elnevezése. A Bazilikától nyílik az egyik legcsodásabb kilátás Párizsra, így ha a templom valakit annyira nem is érdekel, a panorámáért mindenképp érdemes ide ellátogatni. Tipp: A bazilika díjmentesen megtekinthető, azonban a kriptákért (ahol többek között a bazilika egyik megalkotójának, Alexandre Legentilnek a szívét is őrzik), illetve a kilátóért már fizetni kell.

pár

Hajózás a Szajnán

Párizsban töltött időm során az első programunk a Szajnán való hajókázás volt. Bátran ajánlom ezt a programot mindenkinek, hiszen egész nap indulnak sétahajók a turisták számára. A hajókázás közben több nyelven (köztük angolul, németül, spanyolul) hallhatjuk a nevezetességek bemutatását, illetve Párizs történetét. A hajóról többek között az Eiffel-torony, illetve a Notre Dame is megtekinthető. 

pár

Notre Dame

A Notre Dame a világ legismertebb katedrálisa, éppen ezért nem csoda, hogy a templom az Unesco Világörökség része. Párizs gótikus katedrálisát emberek tömege, csaknem 13.000.000 látogató keresi fel évente. A francia királyok, uralkodók a templomban ünnepelték győzelmeiket, illetve az ünnepnapokat egészen a 18. századig. A francia forradalom ideje sötét korszak volt a katedrális történetében, a Notre Dame súlyosan megrongálódott, rendszeresen fosztogatták, sőt még építőanyagnak is kiárulták. Az épület végül 1844 és 1864 között került restaurálásra Eugene Viollet-le-Duc jóvoltából. A Notre Dame világszintű ismertségét Victor Hugo francia író Notre-Dame de  Paris című regényének köszönheti. Ebben a regényben született meg Esmeralda, illetve Quasimodo alakja. Mint ismert, 2019 tavaszán a katedrális a felújítási munkák közepette kigyulladt, mely során a huszártorony, illetve a teljes tetőszerkezet is a tűz martalékává vált. A felújítási munkálatok a mai napig is tartanak. 

pár

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian