[metaslider id="9331"]
Nemzeti-ételek-kiemelt

Ételek a világ különböző országaiból – 2. rész

Az előző cikkemben három mediterrán ország nemzeti ételei közül válogattam párat. Ebben a részben ismét három ország közül szemezgettem, azonban a déli területekről most észak felé evezünk: nézzük meg, milyen fogásokkal találkozhatunk Németországban, Oroszországban és Svédországban.

Németország

Elsőként Németország nemzeti ételei közül válogattam párat, és szerintem nem fog senki nagyon meglepődni azon, hogy a német konyhára jellemző, hogy nagyon sok húst tartalmaz. Nekem személy szerint először, ha meghallom ezt a szópárost, akkor a Wurst (kolbász) jut eszembe. Természetesen nem csak húsos ételek közül válogattam, mert a német konyha ennél tud színesebb is lenni.

Rouladen

Ez a tipikus német eledel szalonnából, hagymából, mustárból és savanyúságból áll, amiket vékonyra szeletelve marha- vagy borjúhúsba csomagolnak, majd ezt az egészet megfőzik. A Rouladen-t akár a vacsoraasztalnál, akár egy fesztiválon is megtalálhatjátok galuska vagy burgonyapüré, illetve vörösboros mártás társaságában.

Rouladen

Kartoffelpuffer

A Kartoffelpuffer egy burgonyából készült étel, amit köretként vagy snackként is fogyaszthatsz, hiszen nagyon hasonló egy chipshez. A tetejére tehetsz akár édes, akár sós feltétet (pl. tejföl, almaszósz, stb.). Télen a karácsonyi vásárokon igen népszerű, szinte minden ételt áruló standnál megtalálhatod, illetve manapság már nagyon elterjedt az édesburgonyából készülő változata is.

Kartoffelpuffer

Schnitzel

Hiába ismeri szinte mindenki a Schnitzelt (rántott hús), úgy gondoltam, hogy nem maradhat ki a listából, hiszen ez is a német konyha tipikus része. A különböző német területeken, különféle elkészítési módokkal találkozhatsz: ha hamburgi módra kéred, akkor a vékony, csont nélküli rántott húsra tükörtojást fogsz kapni, míg a holstenit tojással, szardellával és kapribogyóval tálalják.

Oroszország

Az orosz konyhát változatos összetevők s ezáltal változatos ételek jellemzik. Találkozhatunk savanyú levesekkel, különféle tészta ételekkel, kásákkal és más gabonafélékből készült ételekkel is.

Céklaleves (Borscs)

Igaz, hogy ez az étel eredetileg Ukrajnából származik, de annyira elterjedt már az országban, hogy szerintem maguk az oroszok is nemzeti ételüknek tekintik. Sokszor megbolondítják különféle hozzávalókkal, ilyen lehet a répa, káposzta, hagyma vagy a burgonya. Kérheted hidegen és melegen is, ám azt mondják, a legfinomabb hidegen, tejföllel a tetején.

Pelmenyi

Ez a jellegzetesség egy tésztaétel, amit hússal töltenek meg. Eredetileg marha-, sertés- és birkahúsnak is kell bele kerülni, természetesen megfelelő arányban. A töltött tésztát húslében főzik ki, tejföllel vagy majonézzel is szokták enni, de gyakran kerül bele levesbe is.

Pelmenyi

Sztroganoff-bélszín

Ezt az ételt Magyarországon is sok helyen ehetitek, azonban az eredeti és a magyar változat között sok különbséget fedezhettek fel. Mára már Oroszországban is sokféle módon kerülhet asztalra, de az eredeti a gombás-paradicsomos szósszal elkészített változat, amely mellé tésztát, rizst vagy burgonyát tálalnak.

Svédország

Szerintem, ha ez az ország szóba kerül, mindenkinek elsőnek az IKEA-s húsgombóc jut az eszébe. Ezért nem lehet hibáztatni senkit, hiszen a svéd konyhának valóban elmaradhatatlan eledele a húsgolyó (náluk Kötbullar), de természetesen nem hiányozhat az étlapról a hal sem.

Szendvicstorta

Ha Svédországban bemész egy boltba, szinte biztos, hogy találni fogsz ilyet a hűtőpultban. Közkedvelt étel náluk összejöveteleken is, azonban ne tévesszen senkit meg a torta szó: nem édességről beszélünk, hiszen ez az étel kenyérből, húsokból és különféle szószokból áll.

Szendvicstorta

Borjú fasírt

A svéd változat a magyar fasírthoz képest nincs annyira megfűszerezve és – ahogyan az a nevéből is látszik – borjúhúsból készítik. Amitől igazán elnyerheti az emberek szívét az a tojás, a zsemlemorzsa és a tejszín megfelelő egyvelege. Általában burgonyapürével, áfonyaszósszal és borsóval fogyasztják.

Garnélarák pirítóson

Ebben az ételben nincs semmi bonyolult: elkészítik a garnélarákot, amit aztán összekevernek majonézzel, ízlés szerint fűszerezik, aztán pedig pirítósra kenve elfogyasztják. Szerintem egyszerű, gyors étel, amit otthon is könnyedén meg tudsz csinálni akár reggelire, akár vacsorára.

Remélem tetszett Nektek a sorozatom második része! Ti milyen ország konyháját kóstolnátok meg szívesen?

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian