[metaslider id="9331"]
étel

Ételek a világ különböző országaiból—1. rész

Szerintem, ha valaki ellátogat egy adott országba, természetesen a különböző látnivalókon kívül egy valamire még biztos nagyon kíváncsi lesz: a szóban forgó nemzet ételeire. Persze ezeket a jellegzetes ennivalókat otthon is meg tudjuk magunk számára csinálni, de az valami miatt úgy sem lehet teljesen ugyanolyan ízű, mint az eredeti.

Cikksorozatom első részében 3 mediterrán ország nemzeti ételei közül hoztam el párat. Nem is írok többet, nézzük meg, milyen fogásokkal találkozhattok az olasz, a spanyol és a mexikói konyhában!

Olaszország

Személy szerint nekem az olasz ételek (természetesen a magyar után) a kedvenceim. Hálistennek az otthoni elkészítésekhez nincsen szükség nagyon bonyolult konyhatechnikai ismeretekre és hozzávalókra sem. Ami azonban egy valódi olasz fogásból szinte soha nem maradhat el: az olívaolaj, a durva tengeri só, a feketebors, a rozmaring és a bazsalikom.

Carbonara

Az első ételt, amit az ország étlapjáról néztem ki, szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné vagy ne kóstolta volna életében legalább egyszer. Ebből a tésztából itthon is tudsz finoman elkészítetteket enni, azonban sok helyen (például én is otthon) nem az eredeti eljárás szerint csinálják. Ugyanis az igazi olasz carbonara-t nem tejszínből, hanem tojásból készítik. Emellé ami még elmaradhatatlan belőle az a szalonna és a sajt. Legfőképpen ennek a három hozzávalónak a tökéletes arányából kapjuk meg a szószunkat, amit a kifőtt spagetti tésztára tehetünk. A lényeg, hogy a mennyiségeket pontosan találják el, és ezáltal ne legyen se túl folyós, se túl száraz az ételünk. 

Gnocchi alla sorrentina

Igen, igen egy újabb tésztaétel, azonban pontosan ez az egyik ismérve az olaszoknak: tésztát tésztával kell enni. A gnocchi (krumpli gombóc) manapság elég nagy népszerűségnek örvend, amit meg is tudok érteni, hiszen szinte bármilyen szósszal variálva isteni finom. A gnocchi alla sorrentina Campania tartomány jellegzetessége, azonban az olasz éttermek túlnyomó többségében megtalálható a népszerűsége miatt. Az étel gyorsan elkészíthető, ellenállhatatlanná pedig a mozzarella, a paradicsom és bazsalikom együttese teszi!

étel

Pizza

Noha hazánkban is ehetünk már nagyon finom pizzákat, illetve otthon is tudunk magunknak csinálni, azonban szerintem, ha valaki Olaszországban jár, egy valamit tényleg ne hagyjon ki: a valódi olasz pizzának a megkóstolását. A vékony tésztájú, ropogós szélű, bármilyen feltéttel ellátott eredeti étel tuti verhetetlen lesz! Tudtad, hogy a pizza Nápolyból ered és kezdetben kifejezetten a szegények eledele volt? Lapos tésztalapokat sütöttek, olykor tányérként is ezt használták – hiszen nem volt pénzük étkészletet venni –, erre a pakolták rá a napi betevőjüket, és így született meg ez a nagy népszerűségnek örvendő étel. 

Spanyolország

Egységes konyháról ebben az esetben nem beszélhetünk, azonban vannak olyan jellegzetességek, amelyek szinte minden spanyol földrajzi egységnél megtalálhatóak. Ilyen például az olívaolaj, a sofrito (fokhagyma, hagyma, paradicsom olívaolajban kifőzve), vagy éppenséggel az, hogy kenyeret szinte minden mellé esznek, illetőleg, hogy nyáron a különböző saláták elmaradhatatlanok egyes étkezéseknél.

Paella

Nekem személy szerint, ha spanyol ételről kérdeznének, ez jutna legelőször az eszembe. Ez az ennivaló Valencia-ból ered, összetevőiben pedig különböző lehet, egy kivétellel: rizs az összes változatban megtalálható, másképpen nem is lenne paella. Ha paella de marisco-t kérsz, akkor a rizst tengeri herkentyűkkel fogják neked tálalni, a paella de verduras-t pedig kizárólag csak zöldségekkel. Amikor simán annyit mondasz, hogy paella, akkor csirkével és zöldségekkel tarkítottat fogsz kapni, viszont, ha szeretnél mindent kipróbálni, akkor a paella mixta lesz a neked való!

étel

Gazpacho

Ez az étel a spanyolok legelterjedtebb és legismertebb levese. Kérheted hidegen, melegen, turmix állagúra csinálva, de akár raguszerűen is. Általában uborka, paradicsom, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, borecet és só kerül bele. Állítólag a legfinomabbat Andalúziában lehet kapni: hidegen, zöldséggel és pirítós kockákkal tálalják. 

étel

Churros

Hogy legyen mivel azt a sok sósat lefojtani, amiről eddig szó volt, hoztam egy desszertet, a spanyolok jellegzetes édességét, a churrost. Fánktésztából készítik, azonban a nálunk ismert kör alak helyett ők kicsi rudacskákat formáznak belőlük s úgy sütik ki, majd ezeket fahéjas cukorban meghempergetik, s meleg csokiszószba mártogatva fogyasztják el. 

Mexikó

Nem árulok el azzal nagy titkot, ha azt mondom a mexikói konyháról, hogy illatos, csípős, gazdag és színes, hiszen ezek mind igazak. Sokszínű zöldségek, gazdag fűszerezés, friss alapanyagok és nagy általánosságban a csípősség!

Tacos

Nekem személy szerint Mexikóról legelsőnek a tacos ugrik be, de nem is véletlenül, hiszen már világszerte nagyon elterjedt ételről beszélünk. Tortillalap szószokkal, sajttal, hússal és zöldségekkel megtöltve. Azonban ez már egy amerikanizált változat, ugyanis tudtad, ha mexikóban egy utcai árusnál vásárolsz tacost, akkor egyetlen dolog fog belekerülni töltelékként? Ez nem más, mint a hús, hiszen az eredeti tacosban csak ez található meg! 

Chilaquiles

Egy újabb ennivaló, aminek alapanyaga a tortilla, hiszen ez a mexikóiaknál olyan, mint az olaszoknál a tészta: lehetőleg semmiből ne hiányozzon! A tortillákat vékony csíkokra szeletelik, majd erre salsa vagy mole szószt tesznek, és rajtahagyják párolódni, hogy puhább legyen. Ha ez megtörtént, kerül még rá tojás, sajt, csirke és tejföl is. 

étel

Gyümölcs chilivel

Természetesen ezt nem nehéz elkészíteni itthon sem, azonban úgy gondoltam, nem maradhat le a listáról. Egy valami, amit az utcai mexikói árusoknál kaphatsz: gyümölcsök chiliporral vagy chiliszósszal. Elég szürreálisnak hangzik, viszont ha belegondolunk, a csípős és az édes finom kontrasztot alkothat egymással. Egy dolog van, ami azonban ezeket az árusokat megkülönböztetheti az itthon elkészített változattól: a helyben termesztett, friss gyümölcsök, mint az ananász vagy a kivi. 

étel

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian