[metaslider id="9331"]

Én is Dezső Bá’ vagyok! -Interjú Jancsula Dezsővel: ”Úgy érzem, hogy itt vagyok a helyemen. Itt teljesedhetett ki az életem”

Bejárta az internetet Jancsula Dezső története az elmúlt hetekben. Volt szerencsém feltenni a kérdéseimet Dezső Bácsinak, aki egykor nekem is kedves tanárom volt. Megosztotta velem gondolatait az ügyéről és mesélt a tanítás iránti szeretetéről. 

Egy éve történt a Pécsi Apáczai Csere János 1. számú Általános Iskolájának udvarán, hogy Jancsula Dezső, az iskola történelem tanára meglátta, hogy az intézmény területén dohányoznak fiatalok, akik nem az ANK tanulói. Dezső, aki mindig a diákok érdekét tartja szem előtt, szólt nekik, hogy ne itt folytassák a tevékenységüket, hisz általános iskolás gyermekek szaladgálnak és játszanak az udvaron. Dezső Bácsit a fiatalok körül állták, mindeközben a Tanár Úr az egyik fiú táskáját fogta, mert szerette volna az iskola igazgatójához kísérni. Tettének célja az volt, hogy megvédje a tanulókat, valamint nem bántotta a fiatalt. A fiú barátja neki akart esni a Tanár Úrnak, olyan mondatokkal illette mint: „eltöröm a kezedet”, „beverem a pofádat”. Az iskola takarítója kijött az épületből és a fiú barátját, a legnagyobb hangú fiatalt, leteperte és bántalmazni kezdte. Jancsula Dezső sokáig tanúként szerepelt az ügyben, majd vádlottá vált és megszületett az ítélet. Pénzbüntetést róttak ki rá.  Ha ezt az összeget kifizeti, nem folytathatja tovább a tanítást, mert a törvény szerint szándékos bűncselekmény miatt elítélt pedagógus nem lehet közalkalmazott. Azt állapították meg, hogy megsértette a fiatal fiú személyi szabadságát. A fiatalokra semmilyen büntetést nem szabott ki a bíróság. Dezső fellebbezett, így tárgyalás következik. Október 1-én szimpátiatüntetésen volt lehetősége részt venni azoknak, akik szeretnének kiállni Dezső Bácsiért és támogatni őt az ügyben. Az ANK Kollégiuma előtt került megrendezésre az esemény, amin körülbelül 600-700 ember vett részt. 

Mesélne kicsit a tanítás iránti szeretetéről? Mióta tanít a Pécsi Apáczai Csere János 1. számú Általános Iskolában?

Jancsula Dezső: Pontosan 36 éve kezdtem dolgozni a „Nevkóban”. Itt van az egész múltam, a szakmaiságom, az egész életem. A 36 év alatt tanítottam kb. 2500 gyermeket. Nagyrészükre ma is emlékszem. S csak a jó emlékek maradnak meg. A 36 év alatt több, mint 650 napot töltöttem el kirándulásokkal, táborokban. Ha valami, akkor ez elmond mindent a tanítás iránti vonzalmamról. Az életem erről szól. Ha valaki kételkedne benne, elmondhatom, hogy van más szakmám is. Eredetileg mezőgazdásznak készültem. Utólag lettem „emberfaragó” szakmunkás. És nem bántam meg a váltást. Úgy érzem, hogy itt vagyok a helyemen. Itt teljesedhetett ki az életem.

Október 1-én, az ANK Kollégiuma előtt rendezett szimpátiatüntetésen 600-700 ember jelent meg azért, hogy kimutassa az ön iránt érzett szeretetét és szolidaritását. Mit tapasztal, milyen hatásai voltak a tüntetésnek az ügy vonatkozásában? Milyen érzéssel töltötte el az esemény?

Jancsula Dezső: Örök életemben tudtam, éreztem, hogy a tanítványaim szeretnek, a szülők szimpátiája felől sem volt kétségem. Ez a demonstráció viszont minden képzeletet felülmúló volt. A legjobban az tetszett, hogy tényleg civil kezdeményezés volt az egész, és roppant kulturált módon zajlott le. Ebben nekem nem volt szerepem. Minden a civil szervezőknek köszönhető!

Mint tudjuk tárgyalást kért a Tanár Úr, hisz nem szeretné elveszíteni az állását. Mit gondol, mikor tehetünk pontot ennek a végére?

Jancsula Dezső: Mint mondtam, bízok a jogalkalmazásban. Bízok abban, hogy az igazság támogatást kap a jogszolgáltatásban. Remélem, hogy néhány héten belül lezárul ügyem megítélése!

 

Források: 1, 2

EnglishGermanHungarian