[metaslider id="9331"]
elsa-day-szolasszabadsag

Elsa Day – Szólásszabadság

November 27-én a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán megrendezésre került az ELSA Day-Freedom of Exression Online elnevezésű esemény, amelyet az ELSA Pécs szervezett az érdeklődő hallgatóknak.

Az előadás 18 órától 20 óráig tartott a Holub József előadóteremben, melynek célja az internetes (és persze a nem internetes) szólásszabadság kérdésének megvitatása volt. Az előadást Dr. Gaudi Nagy Tamás tartotta, aki ügyvéd és európai jogi szakjogász is. 5 különböző ügyet mutatott be, amelyekben maga
az előadó és a közönség megvitatta különböző szempontok alapján, hogy melyik félnek miért lehetne igaza. Az első ügy Dukán Dániel
kártérítési igényének Kúria általi elutasítása, a második a Bajtársiasság napja, a harmadik Budaházy György és az RTL a Kúrián, majd Téglásy Imre és a Helsinki Biztottság, végezetül pedig László Petra felmentése volt a téma. Az esemény megszervezéséről, részleteiről, hangulatáról az ELSA Pécs elnökét, Takács Andort kérdeztem.

Media Iuris: Mennyi idő volt megszervezni az eseményt? Hogyan képzelhetjük el egy ilyen szervezés lebonyolítását?

takács andor media iurisTakács Andor: Az esemény leszervezése mindig az adott előadó elérhetőségétől függ, jelen esetben szerencsénk volt, és 1 nap alatt elértük, így az egész szervezés nem tett ki több mint 3 napot. Első lépésként fel kell vázolnunk, hogy mit akarunk leszervezni, majd az előadók felkeresése, megfelelő időpont kijelölése, a téma szűkítése, majd az időpontok és a téma hirdetésével jutunk el az esemény napjához.

Media Iuris: Milyen korosztály volt jellemző a résztvevők között?Voltak elsőéves hallgatók is?
Takács Andor: Sajnos a vizsgaidőszak közelsége miatt kevesen vettek részt az eseményen, viszont a résztvevők korosztálya vegyes volt, elsőéves hallgató is eljött az eseményre, sőt még a szervezésből is kivette a részét.

Media Iuris: A résztvevők mennyire szóltak hozzá az adott témákhoz?

Takács Andor: A témák rendkívül érdekesek voltak, szinte minden hallgató hozzászólt az adott jogesethez és a kis létszám miatt bátrabban meg mertek szólalni.

Media Iuris: Volt-e olyan ügy, amit eltérő véleményeket váltott ki a hozzászólókból?

Takács Andor: A véleménynyilvánítás szabadsága mindenkiben azonos érzéseket ébresztett, amikor az ember egy jogesetet vizsgálva szembesül azzal, hogy egyesek számára a szólásszabadság semmit nem jelent, érthető okokból fakadóan felháborodik, így a hallgatóság részéről sem volt vitás kérdés a jogesetek kapcsán.

Media Iuris: Milyennek értékelted az eseményt? Ilyennek képzelted az előadást illetve a hallgatói részvételt?

Takács Andor: Elnökként mindig jó látni, ahogy egy csapat együtt tud dolgozni, illetve megosztja a munkafolyamatokat egy rendezvény szervezése kapcsán. Bátran mondhatom, hogy a kis létszám ellenér egy nagyszerű programot tudtunk lebonyolítani, a családias légkör segített a hallgatóknak jobban kifejteni a véleményüket. Ez abban is megnyilvánult, hogy a tervezett egy óra helyett az érdeklődés és
aktivitás miatt kétórásra húzódott az esemény. Ezt főként vendég előadónknak, Dr. Gaudi-Nagy Tamásnak köszönhetjük.

Media Iuris: Van-e jelenleg szervezés alatt álló újabb esemény? Ha igen, lehet-e tudni, hogy micsoda?

Takács Andor: Szerveznivaló természetesen mindig van, viszont mi is próbálunk az elkövetkező hetekben a vizsgáinkra koncentrálni. Programtervünk a következő szemeszterre vonatkozóan van, viszont arról még nem árulhatok el semmi konkrétumot.

A következő szemeszterben biztosan számos izgalmas program valósul meg az ELSA Pécs szervezése jóvoltából, amelyről majd a Media Iuris csapata is be fog számolni különböző témájú cikkek/videóbejegyzések formájában.

Addig is sikeres vizsgaidőszakot kívánunk mindenkinek!

EnglishGermanHungarian