[metaslider id="9331"]
musk

Elon Musk – közönséges iparmágnás, vagy szánt szándékú jótevő?

A világ leggazdagabb embere, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa, a Twitter felvásárlója. Sok más, ehhez hasonló jelzővel vált ismertté Elon Musk, de vajon tényleg egy meg nem értett zseni, akihez a világunk még túl fejletlen, vagy szimplán egy unatkozó személy a társadalom legfelső rétegéből, aki csak hajszolja a figyelmet? Cikkemben igyekszem feltárni, hogy mi is állhat Mr. Musk ötletei és cselekedetei hátterében!

Élet a befutás előtt

Talán sokan nem tudják, de Elon Dél – Afrikában született, és fiatalkorában is itt élt, de már ekkor is láthatták a környékbeli emberek a vállalkozói szellemét, mivel ez időben a testvérével járták a házakat és házi készítésű csokoládé tojásokat árultak. Ezzel párhuzamosan tanult meg kódolni és egy saját játékot is készített 12 éves korára, mely a Blastar nevet viselte, és 500 dollárért adta el. Sajnos a gyerekkor mégse volt felhőtlen, amelyet a szülei válása, az Asperger-szindrómája és az iskolai zaklatások sem könnyítettek meg. A hátráltató tényezők ellenére mégis sikerült kihasználnia a legelső alkalmat, hogy megkezdhesse egyetemi tanulmányait, bár ehhez el kellett hagynia az otthonát. Először Kanadába költözött, majd az Egyesült Államokba, ahol a Pennsylvaniai Egyetemen közgazdaságtant és fizikát tanult. Itt ismerkedett meg későbbi első feleségével, Justine Musk-kal, akinek a leírásai alapján feltárhatjuk Elon Musk sikereinek kulcsát, melyekben a következőket fogalmazta meg: „Ő nem egy olyan ember, aki nem fogad el nemleges válaszokat”, illetve „a versengés és a vezetés iránti vágya az, ami sikeressé tette vállalkozásaiban”. 

Ha jobban belegondolunk, így már érthetőbb, hogy miért is sikerült a tervei nagy részét sikerrel megtestesítenie: az amerikai piac versengésében kellő potenciált talált, mivel a nyílt piaci verseny itt a legerőteljesebb, és a lehetséges ellenfeleivel szembeni küzdelem is szolgálhatott motivációt számára.

Az áttörés – első sikerektől a csúcsig

A Stanfordi Egyetemre nyert felvételt, majd hamar felhagyott tanulmányaival, és belekezdett két startup vállalkozásba az 1990-es években, a webes oldalak forradalma idején. Az egyik ilyen egy internetes szoftverfejlesztő cég volt, a másik egy online bankolási felület, melyből később a PayPal lett, amit 2002-ben eladott az eBaynek másfél milliárd dollárért. A következő vállalkozásában egy új rakétafejlesztő cégbe, a SpaceX-be kezdett azzal a céllal, hogy a NASA-nak nyújthasson egy költséghatékonyabb alternatívát az űrprogramok alkalmával. Az autótervezés reformja is ez időben kezdett kibontakozni, és ezt a lehetőséget kihasználva egy elektromos-meghajtással rendelkező gépjárművekkel foglalkozó cégben, a Tesla-ban eleinte társalapítói pozícióban volt, majd 2008-ban vezérigazgató lett. Újabb vállalkozásai közt láthatjuk a Neuralink-et, amely egy rendkívül szélessávú hálózaton lehetőséget adna az emberi agy és a számítógép összekötésére. Emellett még hozzá köthető a The Boring Company megalapítása, ami egy gyors és megfizethető, teljesen elektromos tömegközlekedés fejlesztésével foglalkozó vállalat, mely célja, hogy a városi zsúfolt tömegközlekedést feloldja, illetve gyorsabbá tegye a nagytávú utazásokat is. Ezen törekvések már részeredményekkel is képesek szolgálni, mert kutatásfejlesztési céllal kiépült egy 1,15 mérföld hosszúságú alagút Hawthorne területén (aki olvasta korábbi hírekben, ezen jármű a „vákuum vonat” jelzőt kapta meg a világ számos pontján, a szerkezet mechanikája után). Legfrissebb beruházása a Twitter megvásárlása volt, ami világszerte kettős véleményeket szült a különböző social media oldalakon. Közismert Mr. Musk az igencsak sajátos megnyilvánulásairól, amiket leginkább Twitter-en oszt meg a nagyvilággal. 

A fentiek fényében jogosan vetődhet fel egy külső szemlélőben a kérdés: „Van valami célja ezekkel, vagy csak szórakozásból csinálja?”

musk

Összefüggések – objektíven

Most, hogy megismertük Elon Musk életét és befektetéseit dióhéjban, vizsgáljuk meg azt a kérdést, ami a legtöbb hozzá hasonló személynél (lásd: Steve Jobs, Bill Gates stb.) rendszerint felvetődik: mégis mi lehet a céljuk mindezzel? Ha felületesen nézzük a dolgokat és az érveket, akkor el lehet fogadni azt, amit a különböző médiákban vagy ezek a cégek, vagy a róluk megfogalmazott vélemények mondanak és terjesztenek.  Remélhetőleg azok az emberek nem adják fel itt a keresést, akiket a témakör nagyon is vonz, és szeretnék megérteni a háttérben meghúzott összefüggéseket. Ennek ellenére nem szabad átesni a dolgok túlsó oldalára sem, mert akkor különösen hamar a teóriát és konspirációt gyártó területre tévedhetünk, amit a legjobb döntés minél messzebb elkerülni. Logikusan végiggondolva hamar felfedezhetjük a kérdéseinkre a válaszokat. 

musk

Először is, a nagy cégek által közölt célkitűzések és ideológiák alapjában valósak (például ahogy a Tesla oldalán is olvasható: Elon Musk tervei és a fejlesztések is a fenntartható jövő felé vezető utat igyekeznek járni, ezen célt szolgálják), de nem lehet elszakadni attól a ténytől sem, hogy ezen nagy személyek is csak emberek. A haszonszerzés saját érdekükben is áll, ebből kifolyólag egyes fejlesztéseket olykor később tesznek elérhetővé, pedig azt a technológiai fejlettség nem gátolná. Ez egyszerű üzletpolitika. Láthatjuk tehát, hogy valóban egy jó szándékoktól vezérelt személyiség Mr. Musk, hiszen ő maga is rengeteg problémát élt meg élete során. Ebből fakadóan próbál segíteni a saját tudásával és képességeivel a társadalmon; teszi mindezt a piaci verseny jellemző működéséhez és változásaihoz igazodva, hogy képes legyen fennmaradni, még tovább fejlődni és ezáltal még magasabb célokat elérni.

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian