[metaslider id="9331"]
erettsegi-2020-ballagas-1024x576

Idén a ballagás elmarad, de az érettségi nem!

Magyarország Kormánya 2020.04.16-án hozta nyilvánosságra a Magyar Közlöny 77. számában a 2020. május-júniusi érettségi vizsgákat érintő 119/2020 kormányrendeletét.

A rendelet értelmében az idei évben csak írásbeli vizsgák lesznek – néhány kivételtől eltekintve. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón hangsúlyozta:

…szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint.

Május 4-től tehát Magyarországon a jelenleg fennálló koronavírus-járvány megfékezésére tett korlátozó intézkedések ellenére a végzős középiskolás diákok írásbeli érettségi vizsgát tehetnek.

Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára pénteken kifejtette a csütörtöki bejelentéssel kapcsolatban, hogy az idei érettségi írásbeli vizsgák minden tekintetben teljesértékű érettséginek számítanak majd. Hozzátette: annak ellenére, hogy nincs szóbeli az idei nyelvi érettségiken sem, a vizsgaeredményeket teljes értéken számolják majd és komplex nyelvvizsgának számít abban az esetben, ha valaki az érettségi eredménye alapján kap nyelvvizsgát.

Az írásbeli érettségiket a középiskoláknak úgy kell megszervezniük, hogy egy teremben 10 diáknál több nem ülhet, betartva minden egészségügyi ajánlást, mint a legalább 1,5 méteres távolságot egymástól, a folyamatos szellőztetést. A maszk és kesztyű – vagy egyéb védőfelszerelés – viselését nem tette a kormány kötelezővé.

A külföldről érkező hallgatók számát felmérik és elképzelhető, hogy ők ideiglenes tartózkodással – karantén nélkül – léphetnek majd be az országba az érettségi vizsgák idejére.

A beteg, illetve légúti panaszokkal küzdő diákoktól azt kérik, ne vegyenek részt a vizsgákon.

Azok a diákok, akik úgy döntenek, hogy nem vállalják ezt az egészségügyi kockázatot, azoknak az őszi érettségin is biztosítottak a lehetőségek a vizsgák letételére.

Maruzsa Zoltán a felvételi ponthatárokról is beszélt, kiemelte: az, hogy az érettségit máshogy tartják meg idén, nem jelenti, hogy a pontszámok változnának. A ponthatárok megállapítási rendje nem módosul, továbbra is az utolsó felvett diák pontszáma lesz a végleges szám az egyes képzéseknél. A felvételivel kapcsolatban azt tervezik, hogy az augusztusi pótfelvételiket megtartják így akik most esetleg kiesnek a felvételiből, akkor jelentkezhetnek, illetve az őszi – keresztféléves felvételik – lehetőségeit is tervezik kibővíteni.

A ballagások tilalmi körbe tartoznak, így azok idén teljesen elmaradnak.

Forrás: eduline.hu, Magyar Közlöny

 

EnglishGermanHungarian