[metaslider id="9331"]

„Elkezdtem konditerembe járni és a határaimat feszegetni, megismertem azt a felhőtlen érzést, amit egy-egy „győzelem” ad.”-Interjú Dobisz Diánával

A mai cikkünkben Dobisz Diánával, a PTE ÁJK elsőéves jogász hallgatójával beszélgettem a sport iránti szeretetéről, elfoglaltságairól. Sok-sok hasznos információt osztott meg velem arról, hogy miként jelent meg az életében a sportolás, mivel foglalkozik azon belül, mit jelent ez számára. Tanácsokat osztott meg azzal kapcsolatban, hogy mik segíthetnek abban, hogy ennyi feladat és készülés mellett, amit az iskola és a sport párhuzamos végzése jelent, hogyan éljünk harmonikus életet, mik segíthetnek egy napirend kialakításában. Diána szuper eredményeket ér el a testépítés terén, nem beszélve az iskolai eredményeiről, amik úgyszintén kimagaslónak bizonyulnak. Tizennégy évesen kezdett bele a testépítésbe, ami jelenleg is a legnagyobb örömöt okozza neki. Diána részt vett a nemzetközi BodySport Kupán, a FitParádén és a Kriko Kupa 9.0 versenyén, ahol mindig bekerült a TOP10-be.

Honnan ered a sport iránti szereteted, mikor jelent meg az életedben? 

Dobisz Diána: Pici koromtól része az életemnek valamilyen szinten a sport, de az igazi szerelem kilencedikes koromban kezdődött, amikor elkezdtem konditerembe járni és a határaimat feszegetni, megismertem azt a felhőtlen érzést, amit egy-egy „győzelem” ad.

Mesélnél kicsit a versenyzés rejtelmeiről és a személyes tapasztalataidról?

Dobisz Diána: A versenyzés szépségének mondanám inkább, hogy csak a színpadon vagyunk ellenfelek, a való életben barátok, esetleg csapattársak. Ez a backstageben is meglátszik, ahol mindenki segít, akinek csak tud, együtt „szenvedünk” és a végén együtt örülünk a másik sikerének, legalábbis a legtöbben. Rejtelme talán a kölcsönös tisztelet és alázat, mindannyian tudjuk, hogy milyen nehéz eljutni a versenyig, az a 15 perc színpadon töltött idő fény az alagút végén, amiért hosszú hónapokon át dolgoztunk, ezért mindenki megpróbálja magát jól érezni és megélni a pillanatot.

Mit gondolsz mit tud nyújtani a sport egy embernek, illetve rád milyen hatással van?

Dobisz Diána: Megtanít hálásnak lenni a testedért, amiért képes vagy erre, a környezetedért, akik támogatnak és bíztatnak vagy éppen nem, de ezzel erőt adnak, hogy még többet hozhass ki magadból. Ad egy keretet az életednek, egy biztos pont, ami ott van, ha szükséged van rá. Segít elmenekülni a világ, a tanulás és a problémák elől. Önbizalmat ad, mert rájössz, hogy mennyi mindenre képes vagy és tiszteletre nevel, mert megérted, hogy más mennyi időt és energiát fektetett abba, hogy most ott tartson, ahol. Nem utolsó sorban az egészségedért is sokat tehetsz vele. Engem boldoggá tesz és megnyugtat, olyankor csak magammal foglalkozom, egyfajta én-időként gondolok rá.

A sok edzés és tanulás miatt, biztos van egy jól bevált napirended. Mi a titka egy rendszerezett életnek, mi segít tartani az ütemet, illetve mi gátol abban, hogy kizökkenj a hajtásból?

Dobisz Diána: Én a korán kelés híve vagyok, heti 6 edzésem van, így azokat szeretem minél korábban elvégezni, hogy utána csak a tanulásra kelljen koncentrálnom. Elég maximalista vagyok a sportban is és az iskolai eredmények terén is, így napirend nélkül nem is tudnék létezni. A rendszerezett élet titka talán az, hogy úgy kell csinálni, mintha a kezedben tartanád az irányítást és egy idő után tényleg sikerül. Nálam, ami még bevált, ha sok minden tornyosul, az a lista írás, a legelejére a legfontosabb és egyben halaszthatatlan feladatok kerülnek és a végére hagyom a kevésbé lényegeseket. Hogy őszinte legyek talán a hála, ami gátol abban, hogy kizökkenjek a hajtásból és persze a büszkeség. Hálás vagyok, amiért lehetőségem van versenyszerűen sportolni és az ország egyik legjobb jogi karán tanulni és mellette rettenetesen büszke is vagyok erre még, ha nem is a legegyszerűbb összeegyeztetni a kettőt.

Mit gondolsz, mi volt a legemlékezetesebb élményed a sport vonatkozásában?

Dobisz Diána: Az első versenyem utáni mekizés este 10-kor jó pár hónap diéta után. Na jó nem, de ez is felejthetetlen. Számomra nagyon kedves emlék a színpadon töltött idő, amikor már semmin sem kell izgulni, csak mosolyogni és megmutatni a munkád „gyümölcsét” és  ,ha lenézel a nézőtérre ott a családod, akik szurkolnak és biztatnak, az edzőid, akiknek hasonlóan sok energiájuk van abban, hogy most te ott állsz, a barátod, aki elviselt a legrosszabb pillanataidban is, melletted pedig az ország legszebb és legtehetségesebb lányai és kettő „mit csinálok én itt” gondolat között, te vagy a legboldogabb ezen a Földön.

A Media Iuris nevében nagyon köszönöm az interjút!

Buzdítunk minden kedves hallgatót arra, hogy találja meg a hobbiját, valami olyan tevékenységet, amit teljes szívéből tud űzni, mert nagyok sokat tud segíteni abban, hogy pozitívak maradhassunk és a szürke hétköznapokból kiszakadva, kicsit másra koncentráljunk.

2 thoughts on “„Elkezdtem konditerembe járni és a határaimat feszegetni, megismertem azt a felhőtlen érzést, amit egy-egy „győzelem” ad.”-Interjú Dobisz Diánával

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian