[metaslider id="9331"]
magyarerettsegi_2019

Elkezdődött a 2019-es magyar érettségi! – Feladatok-megoldások

Pár perc múlva kezdetét veszi a magyar érettségi. A középiskolai tanulmányokat befejező diákok a mai napon számot adnak többéves tudásukról.

A 2018-as magyar érettségi előtt számos diák és tanár kezdett nagy találgatásokba, hogy vajon melyik szerző művét kell elemezniük a középiskolásoknak. Az Arany-év miatt legtöbben Arany János mellett tették le a voksukat. Viszont mindenki nagy meglepetésére egy Balázs Béla felnőttmesét kellett elemezniük az érettségizőknek. A rutinosabb elemzőkön persze ez sem fogott ki, viszont akik nem ismerték fel a mese motívumokat, bizony értékes pontokat veszthettek!

Vloggerünket Klaudiát kérdeztük, hogy miként emlékszik vissza egy év távlatából a magyar érettségire, amely hozzásegítette a sikeres felvételihez a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász képzésére.

Kiraly_Klaudia_interjukep
Klaudia

Media Iuris: Egy évvel ezelőtt remegő kézzel Te is vártad a magyar érettségi feladatsorát, hogy emlékszel vissza arra a napra?

Klaudia: Nagyon izgultam és semmit sem ettem. Apukám vitt Bajára. Mivel emelt szinten érettségiztem magyarból, ezért nekem oda kellett mennem. Útközben a magyar füzeteimet lapozgattam. Mikor láttam, hogy mennek ünneplőben az emberek még idegesebb lettem. Aztán mikor megkaptam a feladatsort már csak arra koncentráltam.

Media Iuris: A magyar érettségi feladattípusai közül, melyiket érezted nehezebbnek, volt-e olyan feladat, ami kifogott a tudásodon?

Klaudia: Mint azt már említettem én emelt szinten érettségiztem. Személy szerint sokkal nehezebbre számítottam. Ami viszont több időt igényelt az a verselemzés volt. De végülis mindent megoldottam!

Media Iuris: Tavaly sokan arra tippeltek, hogy Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából egy Arany balladát kell majd elemezni. Mindenki nagy megdöbbenésére Balázs Béla felnőtt meséjét szerkesztették bele a feladatsorba. Van esetleg tipped, hogy idén kit ’kaphatnak’ az érettségizők elemzésre?

Klaudia: Őszinte legyek? Idén fogalmam sincs mit kaphatnak az érettségizők. Igazából bárkit kaphatnak. Hogyha én idén érettségiznék nagyon szorítanék azért, hogy Ady Endrét vagy Arany Jánost kapjuk.

Media Iuris: Az utolsó pillanatokban milyen tanáccsal látnád el a most érettségizőket?

Klaudia: Ne izgulják túl a dolgot. Mindent olvassanak el figyelmesen és használják ki a rendelkezésükre álló időt. (Illetve vigyenek magukkal csokit😄)

Hamarosan itt is megtaláljátok a magyar érettségi feladatait és megoldásait! Látogassatok vissza! FOLYAMATOSAN FRISSÍTÜNK!

Játékról szóló szöveget kellett értelmezniük a magyar érettségin!

Szinkronizált filmekről is lehetett írni!

Az első szaktanári vélemény szerint nehezebb a szövegértés, mint tavaly

Sok sikert kívánunk minden érettségizőnek!

EnglishGermanHungarian