[metaslider id="9331"]

Elindult a pécsi óriáskerék – élménybeszámoló

Még október elején számoltunk be arról (https://pecsiegyetemistakmagazinja.hu/oriaskerek-pecs-eye/), hogy Pécs szívében óriáskerék épül. Az ötven méter magas, „Pécs Eye” névre keresztelt szerkezet szerdán, azaz október 21-én nyitotta meg a szórakozni vágyók számára kapuit.

A 13:00-kor sor kerülő megnyitón már hatalmas tömeg gyűlt össze a Lánc utcai óriáskerék előtt, hiszen -bár a vélemények a fontosságáról, szükségességéről megosztóak voltak- mindenki elsőként akarta kipróbálni. Az idő is tökéletes volt a megnyitóhoz, hiszen a napsütés és a lágy szellő csak még több embert mozdított ki otthonából, és csábított a rendelőintézet előtti térre. A kassza előtti sort kivárva megvettük a diákjegyünket (amely 1500 forintba kerül, míg a felnőtt jegy 2000), a zsetont bedobva pedig a három oszlop egyikébe beállva vártuk, hogy az újságírók és fotósok befejezzék körüket a keréken, és hivatalosan is felszállhassanak az első utasok.

A lent várakozó három kabin egyikébe beülve az elsők között kezdtük meg utunkat felfele, hogy megcsodálhassuk ötven méter magasságból Pécs szépségét. Mivel az első körök egyikébe szálltunk fel, így lehetőségünk nyílt arra, hogy kicsit több időt töltsünk a magasban, míg lent a következő utasok szálltak be az aktuális kabinokba. A jó idő sajnos nemcsak az embereket, de a bogarakat is előcsalogatta, így pár poloska is látogatását tette nálunk. Felérve a tetejére a kilátás kárpótolt minden várakozást, hiszen a napsütötte Pécs látványa csodálatos volt. A Tudásközpont teteje, a pécsi jogi kar épülete, a Mecsek, a Kertváros, valamint a központ épületeinek látványáért már megérte felülni. Ugyan a központ történelmi épületei nem látszanak teljes egészükben, viszont ez sem vesz el az élményből, sőt kifejezetten érdekes ilyen magasságból látni a tetejüket, valamint az alattunk elhaladó autók kicsinyített verzióját. A jegy három körre érvényes, így teljes lehetőségünk nyílik arra, hogy minden irányból megcsodálhassuk a várost, valamint számtalan képet készítsünk a kabinok plexiüvegén keresztül. Akadtak olyan bátor vállalkozók is, akik felállva, az ülések között lévő oszlopot átölelve lőttek pár selfie-t magukról és a mögöttük elterülő tájról. Ez a megoldás szeles időben nem ajánlott azért, de mindenképpen egy újabb élménnyel toldja meg a járatot. A nagyjából tízperces utunk végén elégedetten szálltunk ki és indultunk vissza a járdához, ahol már jó pár magazin, online oldal újságírója, riportere várta a leszálló utasokat, hogy azok megosszák élményeiket és tapasztalataikat a nagyközönséggel. Mint lelkes óriáskerék-rajongó, mi is beleegyeztünk egy gyors interjúba (https://www.pecsma.hu/top/kezdodik-a-pecsi-porges-gyonyoru-oszi-napsutesben-lattuk-a-varost-az-oriaskerekrol/), hogy megosszuk tapasztalatainkat és, hogy buzdítsuk az embereket arra, hogy valóban megéri felülni a szerkezetre.

És hogy tényleg igazán megéri-e az 1500-2000 forintot a háromkörös járat? Igen, meg, ha valaki úgy szeretné látni Pécset ötven méter magasságból, mint eddig még soha nem tette vagy éppen nem volt rá lehetősége. Az óriáskerék előreláthatólag májusig lesz felállítva, így mindenképpen érdemes ezalatt a 6 hónap alatt egyszer felülni rá, valamint este ellátogatni, hogy esti fényében tündökölve is láthassuk. Ha valakinek tériszonya van, az se legyen egy visszahúzó tényező, hiszen a három menet alatt a kezdeti feszültség hamar fel fog oldódni, és rögtön élvezhető lesz a látvány abból a magasságból. Mindenképpen érdemes baráttal, barátnővel, családdal vagy csoportosan menni, hiszen a közös élmény mellett szükség lesz valakire, aki segít rólunk remek képeket készíteni, amelyet majd mutogathatunk az ismerőseinknek, rokonaiknak, hogy milyen jó is itt Pécsett az az óriáskerék, és ha esetleg erre járnak, mindenképpen próbálják ki ők maguk is. Ha valaki pedig fél a bogaraktól, poloskáktól, mindenképpen jó, ha olyanokkal utazik, akik hajlandóak elhárítani a „veszélyt”, hogy utunkat semmi se zavarhassa meg. Mivel a kabinok nem teljesen zártak, így a tél közeledtével érdemesebb melegebben felöltöznünk, kabátot, pulóvert is magunkkal hoznunk, ha fel szeretnénk ülni az óriáskerékre, mivel hiába nem megy nagy sebességgel, abban a magasságban kicsit máshogyan érezzük az időjárást, pláne szeles időben. Szóval ha van egy kis szabadidőnk, és éppen a jogi egyetem környékén járunk, mindenképpen ajándékozzuk meg magunkat Pécs látványával ötven méter magasságból.

EnglishGermanHungarian