[metaslider id="9331"]
gyakorlat

Élet a tárgyalóterem falai között – Szakmai gyakorlatom a bíróságon

Mint a legtöbb egyetemi szakon, a jogászoknak is kell kötelező szakmai gyakorlatot teljesíteniük a diploma kiadásához. Nálunk ez egy kritérium tantárgy keretében valósul meg, amiért nem jár külön kredit, és amelyik félévben felvesszük, azon a féléven belül egy megadott határidőn belül fel kell tölteni a szakmai gyakorlati naplót és a gyakorlóhely által a gyakorlat elvégzéséről adott igazolást, hogy teljesített legyen a tantárgy.

Ezt a tárgyfelvételt a 8. félévben lehet megtenni legkorábban, maga a szakmai gyakorlat viszont korábban is teljesíthető, hagyományosan a 6. félévet követően, de nem mindenki tudja, hogy nem ekkor kötelező, előbb (vagy esetleg később) is lehet teljesíteni. Emellett az is egy általános tévhit, hogy csak a nappali tagozaton kell szakmai gyakorlatot teljesíteni, ám ez nem igaz, a levelezősöknek is ugyanúgy kell. Ezért, ha a tanulmányaidat esetleg levelező munkarenden fejeznéd be, vagy eleve úgy is kezdted meg, ne feledkezz meg róla, hogy akkor is szükség lesz a teljesített szakmai gyakorlatra – ugyanakkor mivel sokan dolgoznak mellette, nekik lehetőség van annak az elismerésére szakmai gyakorlatként, melyről a kar, illetve a szakmai gyakorlatról szóló dékáni utasítás ad bővebb felvilágosítást. A szakmai gyakorlat időtartama 6 hét, amit legfeljebb két, háromhetes részre lehet bontani, vagy pedig egyben kell teljesíteni!

A saját szakmai gyakorlati tapasztalataim

Már az egyetem kezdetén, sőt, talán még azelőtt megfogalmazódott bennem, hogy a kötelező szakmai gyakorlatomat valamely magyarországi bíróságon szeretném eltölteni. Ez az álmom részben már valóra is vált a nyár elején, a másik része pedig remélhetőleg a nyár végén szintén megvalósul. A bíróságokon nyáron bő 1 hónapnyi ítélkezési szünet van, ebben az időben nem fogadnak gyakornokokat, így ezen intézményekben még nehezebb 6 hetet egybefüggően eltölteni – így az órarendem és a vizsgarendem miatt nem maradt más választás, mint külön-külön eltölteni 3-3 hetet a nyár elején és a végén.

Az első napjaimon megismerkedtem a bíróságon dolgozó személyekkel, az elnöktől a bírókon át az irodavezetőkig, és a legőszintébben mondhatom, hogy rendkívül okos, művelt, és emberséges munkatársakkal találkozhattam az ott töltött időm során. A három hetem során tárgyalásokra jártam, melyek nagyon érdekesek és szakmailag hasznosak voltak, hiszen – bár még nem tanultam eljárásjogot – előzetesen is adott egy betekintést ebbe a tudományterületbe. Emellett pedig az anyagi jognak a mindennapi hasznát is megismerhettem, ami adott egy kis plusz motivációt a hosszú szakaszok tanulásához a jövőre nézve. A tárgyalásokon és a bírók munkáján kívül pedig abba is nyerhettem egy kis betekintést, hogy hogyan működnek a kezelőirodák, megmutatták nekem, hogyan néznek ki az akták, hogyan kezelik őket, mikor, miért, hova teszik a vaskos papírkötegeket. Mivel még sosem jártam azelőtt bírósági tárgyaláson, maga a menete is újdonságként hatott – először behívtak mindenkit a tárgyalásra, a tanácskozás idejére pedig csak a bírók maradtak bent a tárgyalóban. A tanácskozás után pedig behívtak minket a határozathirdetésre, ahol elmondta a tanácselnök bíró az ítéletet, és annak a részletes indokolását is kifejtette. Így tehát megláthattam azt, hogy milyen egy per, hogyan zajlik le. Azt is megtudhattam, nagyjából mennyi ügy és tárgyalás van egy ítélőtáblán egy időben. Viszonylag kevés, heti legfeljebb 1-2 tárgyalási nap volt, ez fakad mind abból, hogy másodfokú bíróságról van szó, mind pedig abból, hogy már közeledtünk az ítélkezési szünethez, de igazából az előbbi többet nyomott a latba. Ugyanakkor a tárgyalásokat nagyon alapos, hosszas felkészülés előzte meg, úgyhogy természetesen a valamivel alacsonyabb ügyszám miatt nem szabad alábecsülni a nehézségét az ottani munkának. Izgatottan várom a következő gyakorlati helyszínemet – ami egy járásbíróság lesz – már csak amiatt is, hogy összevethessem az itteni, a bíróságok szervezetrendszerében másik szinten helyet foglaló intézményben szerzett tapasztalatokkal.

gyakorlat

Összességében nagyon érdekesnek és hasznosnak, mindemellett élvezetesnek is ítélem meg a szakmai gyakorlatom első három hetét, így azokat, akiket esetleg szintén érdekel ez az irány, de eddig még féltek, hogy milyen lesz, azokat biztatom, hogy vágjanak bele.

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian