[metaslider id="9331"]

Low-key studio shot of a nice advent wreath with baubles and two burning red candles

Elérkeztünk advent második vasárnapjához! – Interjú Dr. Nochta Tiborral!

 Ahogy az első, úgy a második gyertya is lila színben tündököl, viszont ennek a jelentése eltér az elsőtől.

Advent második vasárnapja, a remény vasárnapja. Az első gyertya a hitet szimbolizálta, a második pedig a reményt. Azért mondjuk a remény vasárnapjának, mert Isten reményt ébresztett a zsidó népben, hogy eljön a Messiás, aki közülük való lesz. Második gyertyagyújtás idején eljött az idő, hogy abból az erőből, ami a tiéd, adj másoknak is. Gondold/gondoljuk át, hogy mi az, amit másokért tehetünk. Segítsünk egymásnak minden hátsó szándék nélkül. Nem kell olyan nagy dolgokra gondolni, elég egy kedves szó is akár.
Így átgondolva a második gyertya jelentőségét, rögtön egy olyan illető jutott eszembe a mai napról, akire teljes mértékben ráillik az önzetlenség és a kedvesség.

A Polgári Jogi Tanszék, tanszékvezetőjét Prof. dr. habil. Nochta Tibor oktatómat kerestem fel a hét folyamán és beszélgettem vele. Családcentrikussága, kedvessége mindig magával ragadott. Így számomra nem volt kérdés, hogy bronzvasárnapon Őt kérem fel, engedjen bepillantást az otthonába.

Media Iuris: Az ünnepek közeledtével még inkább elönt minket a szeretet, de aki ismeri Önt az tudja, hogy egész évben hasonló hangulatban van. Mégis, tapasztal ebben az időszakban változást? Önt is átjárja a karácsony szelleme?

Nochta Tibor: Engem, a Karácsony közelsége mindig arra tanít, hogy önvizsgálatot tartsak. Elég jót tettem-e az elmúlt időszakban? Ha ezt a gondolatot általánosíthatom, úgy hiszem a Teremtő az ember számára a Jót írta elő a rosszal szemben. A szeretet alapvető emberi érzés, olyan híd, ami elvezet a másik emberhez, megértést és elfogadást biztosít.  Ezért ennyire fontos. Szeretet adni és kapni is felemelő , de talán adni még inkább Istennek  is tetsző.

Media Iuris: Az adventi időszak a hallgatók számára leginkább a tanulásról szól. Önnek, mint oktatónak, tanszékvezetőnek, a vizsgaidőszak milyen mértékben befolyásolja az ünnepi előkészületeket?

Nochta Tibor: Nekem, mint  egykor hallgatónak majd egyetemi  tanárnak az Adventi időszak egyben a vizsgaidőszak kezdete már 40 éve. Nem igazán szerencsés egybeesés. Ezt a körülményt mindig szem előtt kellett és kell tartani, hiszen két egyetemista fiam is van. Talán furcsa, de számomra legalább annyira fontos, mint diákjaimnak, hogy az Ünnepet ne árnyékolja be szomorúság. Szeretem együtt ünnepelni a vizsgázóimmal a megszerzett tudásukat, ami mögött tudom, hogy szorgalom és sok-sok lemondás is van. Fontos ugyanakkor éreznem, hogy hasznos volt a munkám és a tudásukhoz, a polgári jog szeretetéhez én is hozzátehettem előadásaimmal.

Media Iuris: Mind másért szeretjük a karácsonyt. Valaki a sütik miatt, valaki az ajándékozás miatt, valaki pedig azért, mert ilyenkor találkozhat a szeretteivel. Ön mit szeret a legjobban a karácsonyban, mi az, amit kiemelne?

Nochta Tibor: Nekem a Karácsony sok tekintetben az említett önvizsgálaton túl, a családról, a barátságról, a másik emberhez fordulásról és az emlékezésről is szól. Minden eddigi Karácsony az életemben csodákat adott. Kisfiúként az édesanyám varázsolta ezt, ma a feleségem meglepetései aranyozzák be az ünnepet. A Karácsony békéjét szeretem, nem a külsőségek fontosak, sokkal inkább a meghittsége, az a remény, hogy jobb lesz a Világ és ehhez én is hozzátehetek valamit. Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Tanár Úr és családjának otthonát díszíti ez a csodás adventi koszorú, melyet most nagy szeretettel oszt meg olvasóinkkal:

Mindenkinek kellemes bronzvasárnapot kívánunk!

Előző bejegyzésünk:
“Sohasem szégyen segítséget kérni…” – Dr. Fábián Adrián nyilatkozata az Óbudai Egyetemen történt tragédia kapcsán

EnglishGermanHungarian