[metaslider id="9331"]
gyil

Egy problémás családba született nő, aki később sorozatgyilkossá vált – Ladányi Piroska

Nagyon sok borzasztó történetet lehet hallani és olvasni a mai világban különböző sorozatgyilkosokról és bűnözőkről, akik kegyelmet nem ismerve oltják ki áldozataik életét. Noha szokták volt mondani, hogy a XXI. századi lét borzasztó és régen nem volt ilyen sok szörnyűség, ez nem lenne igaz, hiszen rossz fiúk (illetve lányok) mindig is voltak, vannak és lesznek. Ez a cikkem is egy ilyen nőről fog szólni, Ladányi Piroskáról, aki az 1950-es években szedte sorra fiatal áldozatait.

 

A problémás gyermekkor:

Piroska 1934. január 15-én látta meg a napvilágot, Jancsó Borbála és Ladányi Gyula gyermekeként. Édesanyja tanulatlan, szegény asszony volt, aki a mindennapi betevő falatot prostitúcióból kereste meg, édesapja pedig kezdetben el sem ismerte apaságát, erre majd csak 1949-ben került sor, akkor is a hatóság nyomására. Piroskához anyjához hasonlóan már 14 éves korától fogva jártak férfiak, akik a nemi vágyaik kielégítése után zsírt, kenyeret vagy némi kis pénzt adtak a lánynak. Piroska később sokszor járt el otthonról, csavargott, ivott, illetve rendszeres vendég volt egy laktanyán, ahol a szovjet katonákkal pajzánkodott. Többször kapták lopáson is, hiszen munkája nem volt, ha volt is, akkor sem tartott sokáig. Orvosi beszámolók szerint a lányt háromszor is ki kellett gyógyítani nemi betegségeiből, amit partnereitől kapott el. Édesanyja bevallása szerint a lányon már gyermekként is mutatkoztak a torzult személyiség jegyei, hiszen egyszer arra ért haza, hogy a nála 9 évvel fiatalabb kisöccsét próbálta meg fajtalankodásra rábírni, aki ennek hatására öngyilkosságot kísérelt meg. 

gyil

A gyilkosságok és az áldozatok:

Első áldozatát 1953-ban gyilkolta meg. Komáromi Marika egy 11 éves kislány volt, akivel ez év októberében találkozott a törökszentmiklósi (ez volt az a település, ahol Piroska született és élt) zöldséges előtt. Piroska elcsalta a kislány azzal a szöveggel, hogy menjenek el hozzájuk, aztán, ha kevesebben lesznek együtt visszajönnek. A kislány el is ment Piroskához, aki egy képes ponyvaregényt adott a mit sem sejtő lánynak, hogy olvasgassa azt. Míg Marika belefeledkezett a képes könyvbe, addig a hidegvérű gyilkosa a háta mögé lopózott, egy villanyhuzal darabbal megfojtotta, holtestén kiélte nemi vágyát, majd pedig a házuknál lévő kútba dobta a holttestét. Második áldozata a 13 éves Hoppál Piroska volt, akivel ugyanúgy végzett, mint ahogyan az elsővel, Marikával is tette. A harmadik meggyilkolt lány, a 17 éves Simon Irén, akinek azért oltotta ki életet lángját, mert attól félt, hogy beszélni fog a kettejük között lévő viszonyról. Negyedik áldozatát (Botos Marika) 1954. augusztus 11-én, az ötödiket (Szőke Katóka) pedig 4 nappal később gyilkolta meg ugyanabban a metódusban, mint az előző hármat. Piroska a gyilkolás és a holttestekkel való fajtalankodás mellett a lányok ruháit is megtartotta, amiket a piacon eladott 15-30 forint fejében.

gyil

Az akna, ahová az áldozatait dobta

A lebukás és a házkutatás:

Piroska ámokfutása 1954. szeptember 2-án ért véget, amikor is a 21 éves Balázsi Istvánné azzal rohant be a rendőrségre, hogy elmondja Piroskával italoztak az este, ám ő álmos lett és elaludt. Ezek után arra kelt fel, hogy a lány megpróbálja őt megfojtani egy huzallal. Birkózott a lánnyal, így sikerült elmenekülni, azonban így is ellopott tőle egy bőröndnyi ruhát. A rendőrök ezek után elfogták Piroskát, aki bevallotta, hogy valóban fojtogatta Balázsinét, viszont a lopott ruhákról nem mondott semmit, így házkutatást rendeltek el, ami Piroska lebukásához vezetett. A házban ugyanis megtalálták az 5 elhunyt lány ruháját, illetve az aknában a maradványaikat is. A rendőrök Piroska mellett az édesanyját is letartóztatták, mert úgy gondolták, hogy mint a háznak a tulajdonosa lehetetlen, hogy nem tudott arról mit művel a lánya.

A tárgyalás és az ítélet

1954. október 14-én került az ügy másodfokon a Legfelsőbb Bíróságra. Az ügyész kérvényezte az anya, Borbála büntetésének súlyosabbá tételét, hiszen őt elsőfokon 2 év és 6 hónap börtönre ítélték. A tárgyaláson Piroska (az ügy során már a sokadik) vallomásában azt vallotta, hogy anyja tudott tetteiről, segített áldozatait elrejteni, valamint ő volt az, aki eladatta Piroskával a meggyilkolt lányok ruháját, a belőlük származó pénzt pedig azonnal eltékozolta. Másodfokon az anyát és a lányát is halálra ítélték, azonban Borbála büntetését életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták a Népköztársasági Elnöki Tanácshoz benyújtott kegyelmi kérvény elbírálását követően. A sorozatgyilkos Piroskával kapcsolatban hozott elsőfokú ítélet nem változott: a lányt akasztás általi halálra ítélték. A kivégzést 1954. december 12-én hajtották végre a szolnoki Dózsa György utcai börtön udvarán. Ladányi Piroska holttestét a szolnoki Kőrös úti temetőbe temették el névtelenül, jeltelenül. Piroska ügyében és kivégzésével kapcsolatban hírzárlatot rendeltek el, csupán ennyit írt a tudósítás kivégzésének napján:

„És beteljesedett az ítélet. Elpusztult a földről a dolgozó, szerető, törekvő társadalmából az emberi dúvad.”

 

Források: 1,

Képek forrása: kiemelt, 1,

EnglishGermanHungarian