[metaslider id="9331"]
amerika

Egy egyetemista nyara Amerikában – interjú Varga Alexandrával

Biztos sokan eljátszottatok már a gondolattal, hogy milyen is lehet Amerikában élni, vagy csak pár hetet, hónapot eltölteni ott. Mára már számtalan lehetőség adódik, legfőképpen fiatalok, egyetemisták számára, hogy tapasztalat szerzés, szórakozás, új barátok szerzése mellett pénzt is keressenek az Egyesült Államokban. Ennek egyik legismertebb és legelterjedtebb módja a Camp Leaders-ön keresztül lehetséges, melynek kapcsán készült egy interjú, amit a Pécsi Egyetemisták Magazinjában olvashattok

Ebben a cikkemben egy másik lehetőségről szeretnék nektek mesélni, amihez Varga Alexandra segítségét kértem, ugyanis az elkövetkezendő sorokban az ő válaszait olvashatják a feltett kérdéseimre. Ugyanis Szandi 2021 nyarát kint töltötte az Egyesült Államokban a barátjával együtt, mégpedig a Resort Leaders Hungary által. Az ott szerzett tapasztalatairól, élményeiről, magának a jelentkezésnek és az eljárásnak a menetéről olvashattok a továbbiakban.

 

Mi a neve a programnak? Hogyan, hol, és meddig lehet rá jelentkezni?

amerikaVarga Alexandra: A program neve Resort Leaders Hungary, ezen a cégen keresztül szállodákba lehet menni dolgozni Amerikába. A „párja” a Camp Leaders Hungary, ami szinte ugyanaz, annyi különbséggel, hogy táborokba lehet kiutazni. Mi az ismerőseinktől hallottunk a programokról, így egy Facebook eseményre regisztrálva vettünk részt az online tájékoztatón, ami után kiválasztottunk, hogy melyik programban szeretnénk részt venni. Ezt követően regisztráltunk az oldalon és kaptuk a további tájékoztatásokat. Jelenleg is zajlik a jelentkezés a következő nyárra, egészen februárig.  

 

Vannak- e speciális elvárásoknak, amelyeknek meg kell felelni? (pl. nyelvvizsga, stb.)

Varga Alexandra: Ahhoz, hogy részt tudjunk venni a programban csak aktív hallgatói jogviszony szükséges. Nem kell nyelvvizsgával rendelkezni, csupán egy társalgási szintű angol nyelvtudásra van szükség. 

 

Mi az egész eljárásnak a menete?

Varga Alexandra: Miután jelentkeztünk a programra és aláírtuk a szerződést, kaptuk az e-maileket, hogy milyen szállodák közül választhatunk, ki is néztünk egyet és jelentkeztünk. Ezt követően a szálloda HR menedzserével volt egy online interjú, ami sikeresen zárult. Beszereztük a szükséges iratokat (útlevél, erkölcsi bizonyítvány, hallgatói jogviszony igazolás stb.), és ezek után jelentkeztünk vízuminterjúra, de ezekben a folyamatokban és a szervezésben segítségetekre lehet a Resort Leaders csapata. Ott elkérték tőlünk a szükséges dokumentumokat, felvették az ujjlenyomatokat és az amerikai konzulokkal is jót beszélgettünk. Ezután szerencsére nem kaptuk vissza az útleveleket, ami azt jelentette, hogy már csak az óceán választ el minket a céltól. Összecsomagoltunk, és kezdetét vette az utazásunk.
amerika

Milyen munkákra van lehetőség jelentkezni?

Varga Alexandra: A Resort Leadersen keresztül szállodákban lehet dolgozni, és ott bármilyen pozícióban, ami betöltetlen: éttermi kisegítő, pincér, szakács, konyhai kisegítő, mosodai dolgozó, ügyfélszolgálatos, kertész, úszómester stb. Mi idén nyáron a mosodában dolgoztunk párommal. Nálunk a legfőbb szempont az volt, hogy a kint töltött idő alatt a lehető legtöbbet tudjunk együtt lenni. Így, amikor a szállodai HR menedzserrel volt az interjúnk, akkor ezt neki is mondtuk, megbeszéltük, hogy mosodai dolgozóként be tudnak minket osztani ugyanabba a műszakba és ugyan azokra a szabadnapokra.

 

Mennyi ideig kell/lehet kint tartózkodni, illetve végig dolgozni kell-e a kint eltöltött idő alatt?

Varga Alexandra: A szerződésekben leírtak alapján a munka 12 hétig tart és a legtöbb szálloda kéri, hogy szeptember 7-ig maradjanak ott a diákok, mivel ez a nap az Egyesült Államokban ünnepnap. A munkát követően marad 1 hét arra, hogy ha szeretnél, tudj utazni az országban és ha jó emlékszem legkésőbb a szorgalmi időszak első vasárnapjáig vissza kell érkezni Magyarországra. 

amerika

Milyen tapasztalatokat, élményeket szereztél ez alatt a nyár alatt? Ajánlod másoknak is ezt a programot?

Varga Alexandra: Fantasztikus volt ez a nyár, egy örök emlék marad számunkra! Nagyon sok barátot szereztünk a Föld különböző pontjairól. Új kultúrákat, szokásokat, zenéket ismertünk meg, új, izgalmas ízekkel találkoztunk. Nekünk olyan volt ez, mint egy hosszú nyaralás. A munkát nem éreztük nehéznek, a társaságban hamar repült az idő, beszélgettünk, szerveztük az esti bulikat, a születésnapi meglepetéseket, a következő szabadnapokra a programokat, megosztottuk egymással a tapasztalatokat és így szépen lassan életre szóló barátságok köttettek.  Sok mindenkinek beletört a nyelve az „EGÉSZSÉGEDRE” szóba, vagy a „HOGY VAGY?” kérdésbe. Mi is próbálkoztunk a spanyol vagy épp a patois elsajátításával kisebb-nagyobb sikerrel. Aztán a munka befejeztével egy héten át utaztunk Amerikában, sok gyönyörű helyen jártunk. Rájöttünk, hogy New York utcái nem is olyan fülledtek, mint amilyennek elképzeltük; hogy a Central Park hatalmas, nem csak egy laza kis délutáni séta; és hogy ez a 7 nap nem elég arra, hogy mindent lássunk, amit szerettünk volna. Mi Miamiban voltunk, onnan lekocsikáztunk Key Westig, majd süttettük magunkat az óceán partján. A megmaradt időben pedig New Yorkban voltunk, főként Manhattanben. Az a város tényleg sosem alszik, bármikor jöttünk-mentünk az utcán vagy utaztunk a metróval telis-tele volt emberekkel. Az egyik legmeghatározóbb emlék az volt számunkra, amikor a naplementét néztük meg a Rockefeller Center tetejéről, lélegzetelállító volt, ahogyan a szép épületek egyszer csak elsötétültek, és a város egy teljesen más, fényektől világító arcát mutatta meg nekünk. 

amerika

Mi mindenkinek ajánljuk a programot, szerintünk egy életre szóló kaland!

 

Ezúton is szeretném megköszönni Szandinak, hogy válaszolt a kérdéseimre, illetve, hogy mesélt nekünk a nyaráról, arról, hogy milyen volt ezt a pár hónapot eltölteni az Egyesült Államokban. Ha felkeltette érdeklődésedet a program, még többet tájékozódhatsz a Camp Leaders Hungary oldalán!

EnglishGermanHungarian