[metaslider id="9331"]
egész

Hogyan lásd el magad? – tudatos és egészséges étkezés távol az otthonodtól

Amikor egy tanuló az otthonától távol választ egyetemet, nagyon sok új kihívással kell szembenéznie. Ide tartozik az új város megismerése, az új emberekkel való barátkozás és összeszokás, az újféle tanulási és időbeosztási módszerek kialakítása és még sorolhatnám. Ezek egészen másképpen hatnak arra, aki albérletben lakik, vagy arra, aki valamelyik kollégiumban. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, viszont egy valami biztosan nem egyszerű a menza és az anyu-főztje megszűnésével, ez pedig az önellátás. Nem szabad elhagynunk magunkat az esetleges munka, a sok tanulás vagy az annál is több (és jóval csábítóbb) gyorsétterem miatt, ami a pénztárcánkat sem feltétlenül kíméli. Ezért elhoztam nektek a saját módszereimet és tippjeimet, amik beváltak és ki lettek próbálva ezen a nehéz pályán. 

Előre tervezés

Mivel én csupán kéthetente járok haza, így az anya által készített ételek maximum két napig tartanak ki, sokfélét pedig nem tudok vinni, mivel az út nagyon hosszú és megromlanak a dolgok. Ezért szinte minden visszamenetelt követő hétfőn vagy kedden összeírom a barátommal, akivel közösen főzünk, hogy melyik nap mi legyen a vacsora. Ezt mi a telefon jegyzetébe tesszük meg, de készíthettek aranyos kis táblázatot, vezethetitek füzetbe vagy igazából bárhogyan, amihez hirtelen hozzá tudtok nyúlni, ha valami más is eszetekbe jut. Igyekszünk úgy összeállítani ezt a listát, hogy azokra a napokra, ahol több óránk van és később végzünk, egyszerűbb ételeket készítsünk, a könnyebb napokra pedig mehet minden, aminek az elkészítése meghaladja a fél órát. Hétvégére pedig mindig betervezünk egy kiadósabb levest is, amiből egyszerre többet főzünk, így több napra is jut belőle a főétel mellé. Persze néha belefér a zacskós leves is hétközben, de ha igazán egészségesek szeretnénk lenni, semmiképpen sem nélkülözzük a saját készítésű, zöldséggel, hússal és mindenféle egészséges összetevővel gazdagított levest. Ilyennek tudom ajánlani az egyszerűbb borsólevestől kezdve a kicsit bonyolultabb ragulevesekig mindent. Én a csütörtök délutánt vagy péntek délelőttöt szoktam erre kijelölni. Visszatérve pedig a listához, érdemes a reggeliket is ugyanígy megtervezni, előre venni több vajat, sajtot és hozzá bármilyen felvágottat vagy szalámit. Mi inkább rúd szalámit veszünk, hiszen nekünk az gazdaságosabb, mintha mindig csak pár szeletet vinnénk haza a boltból. Természetesen a nasik is fontosak a nehéz tanulós napokon, így érdemes azokra is gondolni. Gyümölcs és zöldség terén pedig amondó vagyok, hogy mindig legyen kéznél, hiszen az a legjobb, ha minden nap eszünk egy kicsit legalább az egyik féléből, és nem a mindenféle (sokszor többet ártó, mint használó) vitaminokat szedjük. Mi mindig veszünk citromot is a teába, vagy egyszerűen limonádé gyanánt megisszuk. C-vitamin pótlásra pedig a savanyú káposztát tudom ajánlani még ezen kívül főétel mellé (vagy akár magában).

Nagybevásárlás

Ha megvan a lista és az elképzelés, mi mindig még lehetőség szerint a hét elején, de ha nagyon nem jön össze, akkor csütörtökön vagy pénteken beiktatunk egy nagybevásárlást. Ilyenkor megnézzük, melyik üzletben milyen akciók vannak vagy felidézzük, hol voltak jobb árban a termékek, hol volt nagyobb és jobb a választék, mi volt a könnyebben megközelíthető. Természetesen ehhez szükség van próbálgatásra is, de ha erre nincs alkalmunk, kérdezhetünk ismerősöket is. A kiválasztott ételekhez mindig nézzük meg, mi van otthon és írjuk le egy bevásárlólistára a hiányzó darabokat. Más egyebet is érdemes lehet beleírni, ami a mindennapi szükségletekhez kell, például tusfürdő, sampon, papírtörlő stb. Könnyebb, ha egyszerre többet veszünk ezekből is, hogy ne kelljen folyton boltba mászkálni. Valószínűleg a lista ellenére más dolgokat is fogunk venni, amiket megkívánunk, amik akciósak vagy bármi miatt megtetszettek, de ez nem baj. Ettől függetlenül így is tudatosabbak leszünk, jobban kontrolláljuk magunkat a lista által és nem felejtünk ki semmit. Emellett a bevásárlás során új ételötleteket is kaphatunk, amiket szintén felírhatunk majd a menühöz valamelyik napra. Tehát listát a zsebbe, elő a vászontáskákat és irány a szupermarket!

egész

Főzés a mindennapokban

Ha már megvan a lista, megvannak a hozzávalók, tele a hűtő, nagyon könnyű dolgunk van, ugyanis csak néhány naponta szükséges leszaladni a boltba egy-egy apróságért, lásd zöldség, kifli, tej stb. A reggelik ott vannak a hűtőben és a szekrényben, a vacsorához pedig minden adott. Mint említettem, érdemes a nehezebb napok után csak valami egyszerűbbet összedobni, mint mondjuk egy szilvás gombóc vagy paradicsomos tészta. Ha pedig tudjuk, hogy az egyik nap szinte semmi időnk vagy kedvünk nem lesz főzni, készíthetünk nagyobb adagokat is, amik két napig is eltarthatnak. Mi csupán a vacsorát főzzük magunknak, ebédet máshol eszünk, viszont ti akár készíthetitek mindig nagyobb adagokban és meg is van a vacsora és az ebéd is egy napra. Véleményem szerint viszont ha így csináljátok, érdemes minden nap mást főzni, hogy ne unjátok meg nagyon, na meg a változatos étkezés is nagyon fontos. Figyeljetek oda arra, hogy ne egymás után három napig csak tésztát egyetek, mindig próbáljatok mást választani! A különféle főzelékek egészen olcsón kijönnek, sokféle húshoz passzolnak (akár egy egyszerű virslihez is), és igazán egészségesek és könnyen elkészíthetőek. Mi gyakran főzünk lencse vagy felesborsó főzeléket.

egész

További tippek

Az időhiány az órák között és az ebéd nem a legjobb kombináció, így mi olyankor egyáltalán nem főzünk. Ehetnénk akár a kollégiumban is, de akkor minden nap mást kellene készíteni, azt pedig vagy nem szeretnénk, vagy nem sikerül akkora adagot csinálni. Másrészről ilyenkor tudunk leginkább együtt lenni a barátainkkal (akikkel az órarendünket is összeegyeztettük pont emiatt), tehát minden nap együtt ebédelünk. Két kedvenc menüs helyünk van, ez az Új Police étterem és a Fiáker étterem. Mind a kettő rettenetesen közel van az ÁJK és a KTK épületéhez, csupán 5-8 perc séta. A menü nagyon kedvező árú, elegendő adagokat adnak, mind a kettőnél nagy a választék (Új Police 3 féle második + leves, Fiáker 2 féle második + leves) és finomakat főznek. Szerintem a menüzés egy olcsó és kényelmes dolog, bátran ajánlom mindenkinek ezt a kettőt, de ha van kedvetek és időtök, próbáljatok ki ezeken kívül is sok másikat, mivel a környéken egészen sok található. Az utolsó tippem pedig leginkább pároknak szól, de egymáshoz nagyon közel álló szoba- vagy lakótársaknak is aktuális lehet. Idén a barátommal mi is egy blokkba költöztünk és ennek örömére nyitottunk is egy közös kasszát. Megállapodtunk egy mind a kettőnknek elfogadható összegben, amit minden hónapban beteszünk egy közös pénztárcába, és minden vásárlást, ami a kettőnk érdekét szolgálja, abból fizetünk, még a menüt is. Ha tudatosak vagytok és odafigyeltek, ebből a pénzből még néha-néha gyorséttermi vacsi, vagy egy-egy közös buli vagy más egyéb program, mondjuk mozi is belefér. Nagyon praktikus és egyenlően oszlanak meg a terhek. Csak ajánlani tudom! 

Remélem tudtam számotokra pár jó tanácsot adni, amit hasznosíthattok a mindennapokban. 

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian